Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Γιατί πρέπει να τρώμε καλό πρωινό


Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας, με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή», τα τμήματα της Β’ τάξης, σήμερα Παρασκευή 31  Μαΐου 2013, υλοποιήσαμε  την ιδέα που είχαμε, να πάρουμε πρωινό στο σχολείο. Στόχος μας ήταν η  ευαισθητοποίηση των μαθητών στη λήψη του πρωινού γεύματος, ως προϋπόθεση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία η σημερινή! Μπορείτε να δείτε την χαρά και την ικανοποίησή τους στα όμορφα προσωπάκια τους!
Γιατί πρέπει να τρώμε καλό πρωινό

Παντού ακούμε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.
Η αλήθεια είναι ότι μετά από 8 ώρες (πάνω κάτω) ύπνου και μένοντας νηστικοί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο εγκέφαλος και οι μύες μας θέλουν ενέργεια και “καύσιμα” για να λειτουργήσουν.  Για τα παιδιά και τους εφήβους το πρωινό είναι απαραίτητο για να βελτιώσουν τη μνήμη και τη δημιουργικότητά τους, να έχουν εστιασμένη την προσοχή τους στα μαθήματά τους, και να έχουν καλύτερη συμπεριφορά και επιδόσεις στο σχολείο.
…παλιά παροιμία που σίγουρα θα έχεις ακούσει:
“Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος”.
Να γιατί δεν πρέπει να το παραλείπεις:
1.     Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα
Για να καταπολεμήσεις τις ιώσεις και τα κρυολογήματα του χειμώνα, πρέπει να έχεις γερό ανοσοποιητικό.
2.      Βελτιώνει την υφή και την όψη του δέρματός σου
3.     Σε κρατάει αδύνατο
4.      Σταθεροποιεί τα επίπεδα της ενεργητικότητάς σου
5.     Θα σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο
Το πρωινό γεύμα βελτιώνει τη υγεία των παιδιών. Το πρωινό δίνει ενέργεια στα κύτταρα του εγκεφάλου, τα  οποία χρησιμοποιούν αποκλειστικά τη γλυκόζη ως καύσιμο. Η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα έχει συσχετιστεί με κακή μνήμη, προβλήματα στη συγκέντρωση και μαθησιακές δυσκολίες.
Έρευνα του Χάρβαρντ απέδειξε  τα παιδιά  που δεν  τρώνε  πρωινό έχουν χαμηλότερους βαθμούς  στο σχολείο, είναι  λιγότερο επιμελή  και προσεκτικά  και είναι πιο επιθετικά.
Γι’ αυτό πρέπει να τρώμε:
·                                  Γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως και μέλι, τα δημητριακά αποτελούν μια τροφή που περιλαμβάνει όλα τα πολύτιμα συστατικά που βοηθούν τα  παιδιά να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
·                                 Φρούτα, φρυγανιές και τυρί  χαμηλών λιπαρών
·                                 Γάλα,  φρυγανιές και σπιτική  μαρμελάδα
·                                 Φυσικό χυμό φρούτων, ψωμί και βραστό αβγό
·                                 Τοστ με γαλοπούλα  και τυρί χαμηλών λιπαρών
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν ένα καλό πρωινό για να έχουν  υγιές σωματικό βάρος και αυξημένες επιδόσεις στα μαθήματα τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου