Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Συντροφιά με τον Παρθένιο Βαρδάκα.

Ματιές στο ιστορικό παρελθόν της Πιερίας.


   Στα πλαίσια του προγράμματος που εκπονούμε με θέμα «Η προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην απελευθέρωση της Κατερίνης μέσα από τη δράση του Παρθενίου Βαρδάκα», πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στη Μητρόπολη , όπου μας περίμενε ο πατέρας Ιωακείμ Οικονομίκος. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προσφορά του Πατριαρχείου στην προετοιμασία και οργάνωση του Μακεδονικού Αγώνα. Ο πατέρας Ιωακείμ είχε τοποθετήσει στην αίθουσα που μας υποδέχτηκε και μία καρέκλα όπου έβαλε τη φωτογραφία του Παρθενίου και νιώσαμε έντονα την παρουσία του καθόλη την κουβέντα μας. 
    Ο Βαρδάκας ήταν βλάχος με καταγωγή από το Μέτσοβο, φοίτησε με κληροδότημα των αδερφών Ριζάρη στη Ριζάρειο Σχολή και συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. 
Έπειτα πήγε στην Κωνσταντινούπολη, στο Πατριαρχείο ως διάκονος και έμεινε για μερικά χρόνια. Το 1904 ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄ο Μαγαλοπρεπής τον στέλνει στην Πιερία ως επίσκοπο με σκοπό να πολεμήσει τη ρουμάνικη προπαγάνδα, που είχε απλώσει τα πλοκάμια της στην Πιερία και παράλληλα να βοηθήσει στην οργάνωση του αγώνα στη Μακεδονία. Πρώτο μέλημα του Βαρδάκα σαν έφτασε στον Κολινδρό- όπου ήταν η έδρα της επισκοπής- ήταν να λειτουργήσει όσα πιο πολλά σχολεία και ναούς μπορούσε, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν  στα 3 ρουμάνικα σχολεία  που λειτουργούσαν στην Πιερία και κάθε ναός να έχει το δικό του ιερέα. Ο Παρθένιος δέχτηκε 3 δολοφονικές απόπειρες   και πέθανε το 1933 σε ηλικία 67 ετών. Μάλιστα ο πατέρας Ιωακείμ μας ανέφερε πως σπούδασε στη Ριζάρειο Σχολή με  το κληροδότημα του Βαρδάκα. Στη διαθήκη του άφησε τα χρήματά του στη Ριζάρειο και στη Θεολογική Αθηνών και ζήτησε να φοιτούν δωρεάν μέχρι και σήμερα νέοι από την Πιερία και τα Ιωάννινα .

   Φεύγοντας απ΄τη Μητρόπολη με τον πατέρα Ιωακείμ περάσαμε από το οικόπεδο που αγόρασε ο Παρθένιος όταν έφτασε στην Πιερία και έχτισε το σπίτι του, που λειτουργούσε και ως  Επισκοπή – φρόντισε να μεταφέρει την έδρα του από τον Κολινδρό στην Κατερίνη, ώστε να είναι κοντά στο κέντρο των εξελίξεων . Είναι το οικόπεδο απέναντι από το πρώην Μάτι – σήμερα είναι πάρκιγκ – που στη δεκαετία του 1980 ο Δήμος Κατερίνης το κέρδισε ύστερα από πολυετείς δικαστικούς αγώνες και φρόντισε να γκρεμίσει το κτίριο της Επισκοπής. Ήταν  ένα τριώροφο κτίριο με εσωτερική αυλή, που στο ισόγειο υπήρχαν 9 καταστήματα και στον α΄και β΄όροφο πολλά δωμάτια όπου φιλοξενούνταν συχνά άνθρωποι που αδυνατούσαν να έχουν στέγη και τροφή.
   Αμέσως μετά διασχίσαμε την οδό Παρθενίου Βαρδάκα και φτάσαμε στη Θεία Ανάληψη. Κατεβήκαμε στο κάτω μέρος του ναού και βρεθήκαμε μπροστά στον τάφο του Παρθενίου και των μητροπολιτών Βαρνάβα και Κοϊδάκη. Ο Παρθένιος υπήρξε ο τελευταίος επίσκοπος και πρώτος μητροπολίτης της Πιερίας. Κάναμε τρισάγιο και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την Ελληνική Αστική Σχολή, σχολείο μέχρι πριν μερικά χρόνια, που βοήθησε να χτιστεί ο Παρθένιος. Σήμερα η Αστική Σχολή λειτουργεί ως κέντρο πολιτισμού. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την έκθεση ζωγραφικής της κ. Ειρήνης Γαβρή, την έκθεση χειροποίητης κούκλας ντυμένης με παραδοσιακές φορεσιές της κ. Νίτσας Ξανθοπούλου και την έκθεση φωτογραφίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών με θέμα το καφενείο.

    Αποχαιρετήσαμε τον πατέρα Ιωακείμ, ευχαριστώντας τον θερμά και πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το σχολείο. Φτάνοντας στο πάρκο απολαύσαμε ένα δροσερό παγωτάκι και κάτσαμε να ξεκουραστούμε. Επιστρέψαμε στο σχολείο ικανοποιημένοι και μοιραστήκαμε τη δυνατή  εμπειρία που ζήσαμε.

Οι μαθήτριες & οι μαθητές

 της Στ1 τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου