Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ


Πλούσιος δεν είναι εκείνος που έχει πολλά, αλλά εκείνος που έχει λίγες ανάγκες.
Αποταμίευση για τον πολίτη – καταναλωτή σημαίνει σχηματισμό χρηματικού αποθέματος για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών. Αυτό σημαίνει ότι το εισόδημά μας δεν διατίθεται για την απόκτηση μόνο καταναλωτικών αγαθών, αλλά και για την
απόκτηση αγαθών επένδυσης είτε απ’ ευθείας σε παραγωγικούς σκοπούς ή μέσω του τραπεζικού συστήματος ή έναντι μετοχών ή ομολογιών.



Η αποταμίευση απομακρύνει τον άνθρωπο από τον κίνδυνο να χάσει την αξιοπρέπειά του. Οι πολλές δυσκολίες της ζωής από μια ξαφνική αρρώστια, από ένα ατύχημα, τα χρόνια της τρίτης ηλικίας, εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση σε στιγμές ανάγκης.


H 31η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης και η θέσπιση του εορτασμού προήλθε από την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου1924. Η Ελλάδα εισχώρησε στον διεθνή αυτό εορτασμό το 1936.

·        Στη 2η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τους πιο σπάταλους καταναλωτές βρίσκονται οι Έλληνες, παρότι το εισόδημα τους υπολείπεται κατά πολύ του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
* Το 1902 έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της πρώτης ολοκληρωμένης μορφής ταμιευτηρίου στην Ελλάδα. Το ταμείο των Ελλήνων είναι "μέσα" 300 ευρώ τον χρόνο,όταν συγκριτικά οι Ευρωπαίοι αποταμιεύσουν κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ.

·        Η μέση αποταμίευση στην ευρωζώνη αγγίζει το 8,1%, όταν στη χώρα βρίσκεται στο - 1,7%

Μανώλης Κουλιέρης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου