Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Στα ίχνη του Μακεδονικού Αγώνα


 

          Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 ξεκινήσαμε όμορφα και ωραία για να πάμε στην Αστική Σχολή Κατερίνης. Περάσαμε το πάρκο και καταϊδρωμένοι φτάσαμε στη Σχολή. Εκεί μας περίμεναν τρεις κυρίες για να μας ξεναγήσουν. Το Λύκειο Ελληνίδων σε συνεργασία με την 24η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων του Λιτοχώρου ετοίμασε μια έκθεση με φωτογραφίες, χάρτες, παραδοσιακά αντικείμενα, στολές, κάρτες, παράσημα ευζώνων που πολέμησαν στο Μακεδονικό Αγώνα.

          Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η γωνιά με τα παλιά αντικείμενα. Έδειχνε ένα δωμάτιο, όπως ήταν στα παλιά χρόνια, με το μαγκάνι και τα κάστανα, το εικονοστάσι και τη λάμπα πετρελαίου, τη σερμανίτσα και το μωρό, το αδράχτι και τη γυναίκα που ήταν ντυμένη, όπως οι γυναίκες εκείνα τα χρόνια.

          Ακόμα με εντυπωσίασαν οι κάρτες και τα γράμματα που έγραφαν οι στρατιώτες για τη ζωή τους και έστελναν στους δικούς τους ανθρώπους και η στολή του εύζωνα.

          Είδαμε  χάρτες  από τα γύρω μέρη. Μέσα σε μια βιτρίνα υπήρχαν 2 αληθινά σπαθιά που σταυρωμένα καθώς ήταν παρίσταναν το σήμα των τεθωρακισμένων. Στο τέλος ο στρατιωτικός που ήταν εκεί, μας έδειξε ένα ντοκιμαντέρ με γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα. Φεύγοντας βγήκαμε μια φωτογραφία όλοι μαζί. Γυρίσαμε από το πάρκο και είδαμε  τα δυο κανόνια που άφησαν οι Τούρκοι φεύγοντας. Τα κανόνια κοιτάνε ανατολικά  προς την Τουρκία, μας είπε η κυρία μας και τότε η απορία μου λύθηκε. Γυρίσαμε ασφαλείς στο σχολείο κι από κει στο σπίτι για φαγητό.

 



 

Της Μαρίας Τόλιου

Στ1

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου