Τρίτη 30 Μαΐου 2017

«ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ»


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 

  Σας ενημερώνουμε ότι τα Ατομικά Δελτία Υγείας Μαθητή ,Α.Δ.Υ.Μ. ,τα οποία είναι απαραίτητα για την εγγραφή των μαθητών στο νηπιαγωγείο, στην πρώτη και Τετάρτη Δημοτικού συμπληρώνονται και στην Μονάδα Υγείας Π.Ε.Δ.Υ. Κατερίνης χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς κατά τις ώρες λειτουργίας της Μονάδας Υγείας και μετά από ραντεβού είτε με φυσική παρουσία είτε καλώντας στο 23510-76527.


O ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 
ΖΑΪΡΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Εκπαιδευτική Εκδρομή στον Όλυμπο


Τα δύο τμήματα της Δ δημοτικού και το Γ2  του σχολείου μας, επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού  Δρυμού Ολύμπου που βρίσκεται στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Ένας χώρος με ευρωπαϊκές προδιαγραφές μας εισάγει στα μυστικά του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, από τους πρόποδες ως τις ψηλότερες κορυφές. 
Μέσα από  πλούσιο φωτογραφικό υλικό είδαμε την πανίδα και  την χλωρίδα , τα μονοπάτια και τα καταφύγια του Ολύμπου.

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Στη Μπράγκα με το Erasmus+


Ομαλά εξελίσσεται η εκπαιδευτική αποστολή του σχολείου μας στην Μπράγκα της Πορτογαλίας! Επισκέφτηκε έξι σχολεία τα οποία αποτελούν μέρος ενός συγκροτήματος  από δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσιο! Η υποδοχή που μας επιφύλαξαν ήταν θερμή και οι πορτογάλοι οικοδεσπότες κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταποδώσουν τη δική μας που προηγήθηκα δύο χρόνια!!!
Περισσότερες εντυπώσεις και λεπτομέρειες θα σας παραθέσουμε όταν επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας πίσω.

6 αρνητικά πράγματα που λέμε στο παιδί νομίζοντας ότι είναι θετικά!

Έρευνες δείχνουν ότι θετικές εκφράσεις που λένε οι γονείς στα παιδιά τους θεωρώντας ότι τους κάνουν καλό επιτελούν ακριβώς το αντίθετο: όχι μόνο δε βοηθάνε, αλλά έχουν και αρνητικά αποτελέσματα!

Ο λόγος που δεν κάνουν καλό; Επειδή αυτές οι φράσεις είναι θετικές μόνο επιφανειακά και στην πραγματικότητα δε βοηθάνε το παιδί να χτίσει εσωτερικό σύστημα πλοήγησης στον κόσμο και τη ζωή.
1. Μπράβο!
Γονείς, συγγενείς και δάσκαλοι λένε τόσο συχνά «μπράβο», που τελικά χάνει την αξία του! Λέγοντας «μπράβο» σε ένα παιδί για το κάθε τι που κάνει, μικρό ή μεγάλο, με ή χωρίς προσπάθεια, το παιδί μαθαίνει ότι αυτό είναι απλώς μια έκφραση και δεν το συνδέει πραγματικά και βαθιά με κάτι που το ίδιο έχει κάνει. Συνήθως τα παιδιά ακούνε πολλά «μπράβο» για τα αυτονόητα, οπότε δεν έχουν κάτι ουσιαστικό για να αισθάνονται περήφανα για τον εαυτό τους.
Τι να πείτε αντί για «μπράβο»

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

«Φόρος τιμής» στη γενοκτονία των Ποντίων


19 Μαΐου σήμερα, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, και το σχολείο μας την τίμησε  με μια όμορφη εκδήλωση. Εμπνευστής ο κ. Αντώνης, ο οποίος αφού πρόβαλε στα παιδιά ένα μικρό βίντεο ενημερωτικό αλλά και νοσταλγικό, μας επιφύλαξε μια έκπληξη. Στο τέλος της εκδήλωσης μια ομάδα παιδιών, ποντιακής καταγωγής, μας χόρεψε χορούς από τις «Αλησμόνητες Πατρίδες».

Ο Καραγκιόζης φούρναρης



Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Αρωματικά φυτά


Έκθεση αρωματικών φυτών


Τα παιδιά του Β1 με την καθοδήγηση της κ. Ελευθερίας και του κ. Κώστα επιμελήθηκαν μια πρωτότυπη έκθεση αρωματικών φυτών. Ήταν λιτή αλλά και πολύ ευωδιαστή. Για ημέρες το σχολείο μας γέμισε όμορφες μυρωδιές.

Φωτογραφικό υλικό από την έκθεση σας παρουσιάζουμε παρακάτω…

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Γιορτάζοντας τη μέρα της Ευρώπης





Γιορτάζοντας την ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου στο 12ο Δημοτικό σχολείο Κατερίνης, επιχειρήθηκε με επιτυχία η online σύνδεση όλων των εταίρων. Αντάλλαξαν χαιρετισμούς και οι μαθητές τραγούδησαν τραγούδια στην Αγγλική Γλώσσα και τα αφιέρωσαν στα παιδιά από τις άλλες χώρες. Άλλοι ζωγράφισαν και έκαναν κολάζ με εικόνες της Ευρώπης και άλλοι σήκωσαν τις σημαίες των εταίρων.

17ο Φεστιβάλ Βιβλίου


Με αφορμή την 21η  Μαΐου, ημέρα γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, σας ενημερώνουμε για ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικό Φεστιβάλ Βιβλίου που πραγματοποιεί ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»


Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Ενημέρωση από το Μουσικό Σχολείο


Σήμερα μας επισκέφτηκε κλιμάκιο εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου και ενημέρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες για το πρόγραμμα λειτουργίας του Μουσικού σχολείου της πόλης μας καθώς και για τις και προοπτικές που προσφέρει σε όσους το επιλέξουν…
Η ενημέρωση εξελίχθηκε ομαλά και τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την όλη παρουσίαση.

Στο Αχίλλειο της Κέρκυρας



Το Αχίλλειο, μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης και ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο αρχιτεκτόνημα της Κέρκυρας, επισκεφτήκαμε μαθητές, γονείς και συνοδοί εκπαιδευτικοί στα πλαίσια της τριήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής μας στην Κέρκυρα.. Η έπαυλη αυτή σχεδιάστηκε από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Ραφαέλε Καρίττο (Raffaele Caritto) και Αντόνιο Λάνντι (Antonio Landi) με επόπτη τον πρόξενο της Αυστρίας στην Κέρκυρα Αlexander Warssderg στην αρχή, και μετά τον θάνατό του τον βαρώνο Von Bucowitz, σε πομπηιανό ρυθμό και χτίστηκε το 1890 με εξ ολοκλήρου δαπάνη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, η οποία λόγω της ευαίσθητης υγείας της ζήτησε την οικοδόμησή της. Την έπαυλη την αφιέρωσε στον Αχιλλέα, απ’ όπου και το όνομα της, τον περίβολο της οποίας πλούτισε με αγάλματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Εξ αυτών τα πιο γνωστά έργα είναι οι "Εννέα Μούσες", ορισμένες έργο του Ιταλού γλύπτη Ντομένικο Μοράνι (Domenico Morani και άλλες αγοράστηκαν από την Αυτοκράτειρα από τη Βίλλα Μποργκέζε.[1] και ο Αχιλλέας Θνήσκων του Χέρτερ.

Στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων



Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στεγάζεται στον πρώτο όροφο του διατηρητέου κτηρίου, επισκέφτηκε το σχολείο μας το Σαββάτο 13 Μαΐου. Στο χώρο αυτό λειτούργησε, το 1840, το πρώτο Κατάστημα της Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα. Η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει τα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν καθ’ όλη την ιστορία του νεωτέρου Ελληνικού Κράτους: τραπεζογραμμάτια, κερματικά γραμμάτια και σχετικό υλικό, και καλύπτει 180 έτη ιστορίας. Στον μόνιμο εκθεσιακό χώρο που λειτουργεί στο Κτήριο, παρουσιάζονται, σε μορφή χρονολογίου, οι σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη νομισματική κυκλοφορία.

Στον αγιο-Σπυρίδωνα!


Τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου και προστάτη της Κέρκυρας, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε με το σχολείο μας την περασμένη Παρασκευή και Σαββάτο. Ο ναός είναι εντυπωσιακός και καθημερινά τον επισκέπτεται πλήθος πιστών και τουριστών.Πληροφορίες για το ναό και τον άγιο σας παραθέτουμε παρακάτω.
Γεννήθηκε περί το 270 στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια της Κύπρου. Στα νεανικά του χρόνια ζούσε ως απλός αλλά ενάρετος βοσκός. Παντρεύτηκε και απόκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Μετά τη χηρεία του ασπάσθηκε το μοναχικό βίο, μελέτησε πολύ, απόκτησε μεγάλη σοφία και χάρη στις θρησκευτικές του αρετές έγινε Επίσκοπος της Τριμυθούντας και υπήρξε πολέμιος του Αρειανισμού. Πέθανε το 348.
Ο Άγιος Σπυρίδων τιμάται ως άγιος από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου στην Ανατολική Ορθόδοξη εκκλησία
Ο ναός

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Στην Παλιοκαστρίτσα!


 Την Παλιοκαστρίτσα της Κέρκυρας είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε σήμερα με το σχολείο μας κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδρομής μας. Είναι ένα παραλιακό χωριό βορειοδυτικά της πόλης της Κερκύρας σε απόσταση 25 χιλιομέτρων. Είναι από τα πιο φημισμένα θέρετρα της Κέρκυρας. Κολπίσκοι και αμμώδεις παραλίες, ελαιώνες, κατάφυτοι λόφοι και βράχοι μέσα στη θάλασσα και ονειρεμένοι όρμοι συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό που μαγνητίζει τους επισκέπτες του νησιού.
Στην παραλία στον κόλπο της Παλαιοκαστρίτσας υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Μελετητές ισχυρίζονται ότι στην Παλαιοκαστρίτσα ήταν η πρωτεύουσα των Φαιάκων και ότι η Ναυσικά βρήκε τον Οδυσσέα στον κόλπο αυτής (της Παλαιοκαστρίτσας). Όμως δεν έχουν βρεθεί αρχαιολογικά μνημεία στην περιοχή αυτή ώστε να στηριχτεί αυτή η άποψη.

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Κολύμβηση και πάλι!




Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα παιδιά της Δ΄ τάξης με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους συμμετέχουν στο μάθημα της κολύμβησης. Η κολύμβηση εντάσσεται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και λόγω της ιδιαιτερότητάς (μιας και αφορά ζωτική δεξιότητα) δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη διδασκαλία της. Ένα έμπειρο τιμ από γυμναστές κολύμβησης παραλαμβάνει τους μαθητές και τις μαθήτριες και σε σύντομο χρονικό διάστημα  μεταμορφώνει τα παιδιά σε μικρά δελφίνια.

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Η βατομουριά μας


Μέσα στον κήπο του σχολείου μας σε περίοπτη θέση, δεσπόζει ένας σπάνιος αλλά και τόσο συνηθισμένος θάμνος, η βατομουριά μας. Την φύτεψε ο διευθυντής του σχολείου μας πριν από δύο περίπου χρόνια και αυτές τις ημέρες είναι «στην τρελή χαρά της»!!! έχει ανθίσει και οι μέλισσες στην κυριολεξία κάνουν γιορτή πετώντας από άνθος σε άνθος. Πριν κλείσουμε για τις καλοκαιρινές διακοπές μας, ελπίζουμε ότι  θα έχουμε τη χαρά να γευτούμε ζουμερά βατόμουρα. Πληροφορίες για το γνωστό θάμνο σας παραθέτουμε παρακάτω.

ΤΟ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ είναι ένας θάμνος ύψους 1,5 μ. με φύλλα πολυσχιδή και εύκαμπτα κλαδιά που φέρουν καρπούς σχετικά μεγάλους, χυμώδεις σκούρου κόκκινου σχεδόν μαύρου χρώματος, τα γνωστά μας βατόμουρα. Η συγκεκριμένη ποικιλία (αυτή που έχουμε κι εμείς) "THORNLESS EVERGREEN" δεν φέρει αγκάθια και είναι αειθαλής στα ζεστά κλίματα, όπως στις νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.
Καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη και μπορεί να αναρριχηθεί σε χαμηλούς φράχτες σε κήπους και κτήματα.
ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Η ρόλος του παιχνιδιού στα παιδιά


Η ρόλος του παιχνιδιού στα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Ρωτήσαμε τον κ. Γιαννακόπουλο Δημήτρη ειδικό Λογοπαιδικό των κέντρων “Λογος και Γραφή»» και μας αναφέρει:
Η «παιγνιοθεραπεία’ στηρίζεται πάνω στο παιχνίδι το οποίο είναι το φυσικό μέσο αυτοέκφρασης του παιδιού. Με το παιχνίδι δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να παίζει με τα συναισθήματά και τα κάθε είδους προβλήματά του.
Η παιγνιοθεραπεία είναι «κατευθυντική» και «μη κατευθυντική». Στην κατευθυντική ο θεραπευτής έχει την ευθύνη και προκειμένου να εκπληρώσει συγκεκριμένους στόχους, επιλέγει και ανάλογες δραστηριότητες.

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών




Συμμετέχοντας σε πολλά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τα παιδιά του σχολείου μας, δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν και τους ορθούς κανόνες διαχείρισης των παλιών ηλεκτρικών συσκευών.  Για το σκοπό αυτό οι μαθητές του Ε1, στα πλαίσια του Project "Ένα ταξίδι ζωής στη χώρα της ανακύκλωσης",  με τη φροντίδα των εκπαιδευτικών τους κ. Αντώνη και του κ. Κώστα, πρωτοστατώντας στην όλη προσπάθεια  συγκέντρωσαν στον ορισμένο γι’ αυτό χώρο συγκέντρωσης, κάθε είδους ηλεκτρική συσκευή που δε λειτουργεί πλέον. Σαν γέμισε ο κάδος ειδοποιήθηκε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης και υπάλληλοι από τη Δημαρχία ήρθαν να παραλάβουν το υλικό….

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου


Φωτογραφίες από την επίσκεψη της Ε΄ τάξης


Στον Άγιο Διονύσιο

Φωτογραφίες από την επίσκεψη της Ε΄ τάξης




Στο Μουσείο του Δίου


Μετά τη χθεσινή διδακτική επίσκεψη των τμημάτων της Ε΄ τάξης του σχολείου μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου και τον Άγιο Διονύσιο στο Λιτόχωρο, τα παιδιά μας εξέφρασαν τα συναισθήματά τους γραπτώς με κείμενα αλλά και με τη ζωγραφική.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τις ζωγραφιές των παιδιών του Ε2 σχετικές με την επίσκεψη…

Η λαμπερή ιστορία της φωτιάς!

Μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου και στον Άγιο Διονύσιο

Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω


Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου στο Λιτόχωρο
Με αφορμή την επίσκεψη των τμημάτων της Ε΄ τάξης του σχολείου μας στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, σας παραθέτουμε κάποιες πληροφορίες για την ιστορία του μοναστηριού, το οποίο είναι κόσμημα από κάθε άποψη για τον τόπο μας.
Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (Παλιά Μονή) ιδρύθηκε το 1542 και βρίσκεται 18 χλμ. από το Λιτόχωρο Πιερίας, στις παρυφές του Ολύμπου. Η Νέα Μονή, στην οποία πλέον είναι εγκαταστημένη η ανδρική αδελφότητα, βρίσκεται λίγο έξω (3 χμ.) από το Λιτόχωρο, στην περιοχή της Σκάλας.
Η Παλαιά Μονή
Κτίτορας της παλιάς μονής είναι ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, ο οποίος έλαβε την επωνυμία από τον Όλυμπο ως πρώτος οικιστής – ασκητής αυτού. Κοντά στο παλιό μοναστήρι υπάρχει και σώζεται  το Σπήλαιο όπου ασκήθηκε ο Άγιος στον Όλυμπο, μέσα σ’ ένα υπέροχο τοπίο. Τη μονή, που έκτισε ο Άγιος Διονύσιος, την αφιέρωσε στην Αγία Τριάδα, μετά από Θεία αποκάλυψη. Αργότερα επικράτησε να ονομάζεται με το όνομα του ιδρυτού της. Βρίσκεται 15 χλμ. ψηλότερα από τη νέα σημερινή της θέση.

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΗ


«Στον καταραμένο τόπο (στων αμαρτωλών τη χώρα), Μάη μήνα βρέχει».
«Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι & τον Αύγουστο σταφύλι».
«Μάης άβροχος, τρυγητής άμετρος».
«Μην βγάλεις μήτε μπάλωμα, πριν βγει ο Μάιος μήνας».
«Απρίλης Μάης κουκιά μεστωμένα (ή μετρημένα
«Θε μου, δος μου την υγειά μου κι ας φορώ το Μάη γούνα»
«Τώρα είν’ ο Μάης κι Άνοιξη, τώρα είναι καλοκαίρι»
«Μάης φτιάχνει τα σπαρτά κι ο Μάης τα χαλάει»
«Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα τότε τ' αμπελοχώραφα χαίρονται τα καημένα».

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Τα ήθη και τα έθιμα της Πρωτομαγιάς


Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο έθιμο είναι η δημιουργία του πρωτομαγιάτικου στεφανιού από λουλούδια κομμένα από τους αγρούς. Παραλλαγή του εθίμου εντοπίζεται και στην αρχαιότητα, όταν στο πλαίσιο της εορτής των Θαργηλίων, οι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα πράσινο κλαδί που μόλις είχε πετάξει φύλλα, το τύλιγαν με ταινίες και επάνω του κρεμούσαν σύκα, ψωμί, φλασκιά με λάδι, κρασί και μέλι, συμβολίζοντας την ζωή, την υγεία, την καλή τύχη, την καλή σοδειά και την ευφορία. Στην πάροδο των χρόνων, βέβαια, το έθιμο άλλαξε πολλές φορές για να πάρει τελικά τη μορφή που έχει σήμερα. Στη σύγχρονη εποχή, απαλλαγμένοι από τέτοιου είδους συμβολισμούς, το στεφάνι της Πρωτομαγιάς αποτελεί περισσότερο μία ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά τα οποία απολαμβάνουν την ημέρα χωρίς σχολείο και προσπαθούν να φτιάξουν το ομορφότερο στεφάνι της γειτονιάς. Το κρεμούν στην πόρτα ή το μπαλκόνι όπου και το κρατούν μέχρι τις 23 Ιουνίου, παραμονή του Αη Γιάννη του Κλήδονα, οπότε και το καίνε.

Οι ρίζες της Πρωτομαγιάς...

Και ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον αν η σημερινή ημέρα είναι αργία ή απεργία, εμείς κάνουμε μία αναδρομή στο πολύ μακρινό παρελθόν για να ανακαλύψουμε μαζί τις ρίζες αυτής της γιορτής που υποδέχεται τον Μάη, τον μήνα που η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της.

Από τον Μάη του 1886 που τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρη εργασία με καλύτερες συνθήκες, η πρώτη Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα των εργατών. Είναι συνδεδεμένη με τους εργατικούς αγώνες και αποτελεί φόρο τιμής στα πρόσωπα που χάθηκαν προκειμένου να αφήσουν στις επόμενες γενιές παρακαταθήκη φυσιολογικές εργασιακές συνθήκες. Σήμερα, για τον περισσότερους δεν είναι παρά μία αφορμή για αποχή από την εργασία, για χαλάρωση και ανάπαυση, μία ευκαιρία να βρεθούν κοντά στη φύση και μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ο Μάης στην Λαογραφία μας


   Πιστεύεται ότι πήρε το όνομά του από την μητέρα του Ερμή, τη Μαία. Απεικονίζεται με ένα νέο άνδρα που φέρει στο κεφάλι καλάθι γεμάτο λουλούδια. Ο λαός μας, συσχετίζοντας παρετυμολογικά το όνομα του Μαΐου με τα μάγια, τον θεωρεί μαγεμένο μήνα. Ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης. Οι Αγραφιώτες τον ονομάζουν «χαλαζά» και οι Τήνιοι «βροχάρη». Οι Θρακιώτες ονομάζουν τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο «Τριαντάφυλλα», γιατί το κυριότερο από τα λουλούδια του Μάη είναι το τριαντάφυλλο. Στη Μακεδονία ονομάζεται «Κερασάρης»,  στον Πόντο «Καλομήνας», στην Κύπρο «Πεντεφάς ή Πενταδείλινος», γιατί εξαιτίας του μεγάλου  μήκους των ημερών του, αναγκάζονται να τρώνε 5 φορές την ημέρα. Επίσης Πράσινος και Λούλουδος.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ:

Δέξου Μάη!

ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ!!