Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Ηλεκτρολογικές παρεμβάσεις



Από καιρό είχαν συσσωρευτεί ο πολλά μερεμέτια ηλεκτρολογικής φύσης. Για τέτοιου είδους δουλειές δεν είναι εύκολο να βρει κανείς τον κατάλληλο μάστορα… όμως τα πράγματα για μας εξελίχθηκαν κάτι παραπάνω από ευνοϊκά. Τη λύση μας την έδωσε ο κ. Αντρέας. Ανταποκρίθηκε άμεσα και πρόθυμα στο κάλεσμά μας και εδώ και δυο μέρες με υπομονή και μεθοδικότητα λύνει ένα -  ένα τα προβληματάκια μας!

Το σχολείο μας αισθάνεται την ανάγκη να τον ευχαριστήσει  γιατί εκτός από ουσιαστική δουλειά η προσφορά του είναι ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΗΣ!!!

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα;


Η λαγάνα πρωταγωνιστεί στο νηστίμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ποια, όμως, είναι η ιστορία της; Τι συμβολίζει;
Η λαγάνα, παρασκευάζεται χωρίς προζύμι, και έναν τέτοιο πρόχειρο άρτο χρησιμοποίησαν και οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή.
Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ήθη και έθιμα της Αποκριάς


Επίσημη έναρξη της Αποκριάς, πριν τρεις εβδομάδες, και εμείς θα δούμε μερικά από τα ήθη και τα έθιμα στην Ελλάδα στη διάρκεια των χρόνων.
Το Τριώδιο διαρκεί 3 εβδομάδες και προηγείται της Μεγάλης Σαρακοστής (περιόδου 40 ημερών προετοιμασίας για το Πάσχα), που ακολουθεί:
Η πρώτη εβδομάδα λέγεται προφωνή ή προφωνέσιμη, επειδή, σε παλιότερα χρόνια κάποιος από ένα μέρος ψηλό προφωνούσε, δηλαδή διαλαλούσε ότι αρχίζουν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται κρεατινή ή ολόκριγια, επειδή τότε δεν κάνουν νηστεία. Τέλος, η τρίτη εβδομάδα λέγεται τυρινή, επειδή τότε το κύριο καρύκευμα των φαγητών είναι το τυρί.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Μεταφύτευση δέντρων...


Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους είχαμε την ατυχία να ξεραθούν τρία δέντρα του κήπου μας. Το πλήγμα ήταν μεγάλο επειδή τώρα ένα μεγάλο κομμάτι της αυλής μένει χωρίς σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σήμερα λοιπό οι μαθήτριες του Τ.Ε. με το δάσκαλό τους τον κ. Κώστα, προέβησαν σε μεταφυτεύσεις μικρών αυτοφυών δενδρυλλίων με σκοπό την κάλυψη της αυλής μας μελλοντικά με σκιά. Έτσι μεταφύτεψαν ένα γκι και πολλές λιγούστρες!

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ολοκλήρωση εργασιών


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής,   διαγράμμισης και χρωματισμού του γηπέδου μπάσκετ και βόλεϊ του σχολείου μας. Σήμερα λοιπόν προσήλθε το ειδικό συνεργείο και προέβη στον κατάλληλο χρωματισμό του δαπέδου ώστε να είναι δυνατή η τέλεση αγώνων μπάσκετ και βόλεϊ.

Το νέο μας γηπεδάκι προσδοκούμε να αποτελέσει εκτός των άλλων και αθλητικό πνεύμονα της γειτονιάς μας, με την προϋπόθεση βέβαια να αντιμετωπίζεται με το δέοντα σεβασμό γιατί αποτελεί περιουσία όλων μας…

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Αποκριάτικο ξεφάντωμα!



Πραγματοποίησε σήμερα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης τον ετήσιο και καθιερωμένο πλέον αποκριάτικο χορό του, σήμερα το μεσημέρι σε γνωστό κέντρο της πόλης μας.  Οι γονείς και οι κηδεμόνες κόντρα στο γενικότερο, μίζερο οικονομικό κλίμα της εποχής μας, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση προς χάρη των παιδιών τους. Άλλωστε ήρθαν να καμαρώσουν και τα παιδιά τους, τα οποία υπό την καθοδήγηση του Υποδιευθυντή του σχολείου μας του κ. Κώστα, χόρεψαν αποκριάτικους και παραδοσιακούς χορούς!

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Συνέχεια εργασιών


Συνεχίζονται μετά τη χειμερινή ανάπαυλα, οι εργασίες ολοκλήρωσης του γηπέδου μπάσκετ και βόλεϊ στο σχολείο μας. Κατά τις 10.00 προσήλθε το ειδικό συνεργείο γι’ αυτή την εργασία και άρχισε γρήγορα την καθαρισμό του γηπέδου και τις μετρήσεις. Εντός της επόμενης εβδομάδας, εκτός απροόπτου, θα παραδοθεί το έργο στο σχολείο για χρήση…

Εμείς από τη μεριά μας ζητάμε την κατανόηση των παιδιών αλλά και της γειτονιάς γενικότερα που έχουμε περιφράξει το σχετικό χώρο για φύλαξη ώστε το έργο να μας αποδοθεί στην καλύτερη δυνατόν μορφή του!

Το Γαϊτανάκι


Χώρα πλούσια σε παραδόσεις η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να μην πρωτοστατεί στα ήθη και στα έθιμα της περιόδου της Αποκριάς, αφού συνδέονται και με γιορτές της αρχαιότητας που συνέβαιναν εκείνη τη χρονική περίοδο οι οποίες αφομοιώθηκαν από τη χριστιανική παράδοση. Τα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας συνδέονται άλλοτε με την ιστορία και τους θρύλους της κάθε περιοχής και άλλοτε πάλι αποτελούν απλώς μια αφορμή διαφυγής από την καθημερινότητα.

Τσικνοπέμπτη στο σχολείο!



Κάτω από ένα πρώιμα ανοιξιάτικο ουρανό οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας απόλαυσαν την τσικνισμένη ατμόσφαιρα και γεύτηκαν την πλούσια προσφορά του Συλλόγου Γονέων αι Κηδεμόνων. Αυτή αφορούσε τη χορήγηση δύο σάντουιτς (ένα με σουβλάκι και ένα με λουκάνικο) και ενός χυμού. Προηγούμενα όλα τα παιδιά χόρεψαν υπό την καθοδήγηση του κ. Κώστα και της κ. Μαριάνθης παραδοσιακούς χορούς και το Γαϊτανάκι.

Το χτύπημα του κουδουνιού βρήκε όλους «χορτάτους» και ικανοποιημένους….

Η συνέχεια του ξεφαντώματος θα δοθεί στον κυριακάτικο αποκριάτικο χορό που διοργανώνει ο Σύλλογος γονέων και καλούνται να παραβρεθούν και να διασκεδάσουν γονείς και μαθητές!

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Αισθητικές παρεμβάσεις…



Σε συνέχεια των φθινοπωρινών παρεμβάσεων, σειρά πήρε η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Είναι η αίθουσα για όλες τις χρήσεις! Για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη Θεατρική Αγωγή, για το μάθημα των αγγλικών, για τη σίτιση των μαθητών του ολοήμερου κ. ά. Το σαββατοκύριακο που πέρασε λοιπόν,  ξεκίνησαν οι εργασίες.  Ήδη ο μισός χώρος, αυτός που χρησιμοποιείται από το ολοήμερο και για το μάθημα των αγγλικών, έχει διαμορφωθεί! Ξύλινη επένδυση έχει ομορφύνει τους τοίχους αλλά και έχει σκεπάσει τις ασχήμιες που δημιουργούν οι διάφορες υγρασίες….

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

«Γνωριμία με το διαδραστικό πίνακα»









Σήμερα ο κύριος Κώστα φιλοξένησε στην τάξη του και "ξενάγησε" τους μαθητές του Β1 και του Γ2 στο μαγικό κόσμο του διαδραστικού πίνακα.
Με τη σειρά γράψανε όλοι πάνω στον πίνακα το όνομά τους. Ήταν κάτι καινούριο για τα παιδιά και τα δυσκόλεψε αρκετά. Δεν τα παράτησαν όμως....

Άλλωστε όπως εύστοχα παρατήρησε ένα από αυτά, είναι παιδιά της νέας τεχνολογίας!!! Παρακάτω σας παραθέτουμε τις εντυπώσεις τους...

Μικροί ζαχαροπλάστες της Γ΄




Μύρισε το σχολείο μας ζάχαρη και σοκολάτα χθες. Υπαίτιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας. Με την καθοδήγηση της κ. Ειρήνης, της κ. Μελίνας και του κ. Κώστα όλα τα παιδιά ξεδίπλωσαν τις ικανότητές τους και τη φαντασία τους στη ζαχαροπλαστική. Και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε…

Παρακάτω, μέσα από εργασίες των μαθητών/τριών της Γ΄τάξης, μπορούμε πολύ εύκολα να διαπιστώσουμε πώς εισέπραξαν την όλη δραστηριότητα τα παιδιά του σχολείου μας!

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Κοπή πίτας του Σ. Δ.


Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε χθες ο Σύλλογος Διδασκόντων του 12ου Δημοτικού Σχολείου και του 12ου Νηπιαγωγείου Κατερίνης. Η κοπή έγινε σε γνωστή ταβέρνα στο κέντρο της πόλης μας με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Το περιβάλλον ήταν ζεστό και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν πάνω σε πολλά θέματα κοινωνικά και επαγγελματικά. Φυσικά δεν παρέλειψαν να διασκεδάσουν και με τα όμορφα τραγούδια της ορχήστρας και προς το τέλος της εκδήλωσης αρκετοί εκπαιδευτικοί να επιδείξουν και τις χορευτικές ικανότητές τους.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Αλκυονίδες ημέρες


Οι αλκυονίδες μέρες είναι εκείνες οι μέρες του χειμώνα κατά τις οποίες επικρατεί καλός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, χωρίς σύννεφα και ανέμους και κάποιες φορές με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Οι ημέρες αυτές κάνουν την εμφάνισή τους από 15 Δεκεμβρίου ως 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, και συχνότερα μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου. Η ονομασία τους έχει αρχαιοελληνική προέλευση και αποδίδεται στον Αριστοτέλη.

 Οι Αλκυονίδες πήραν το όνομά τους από το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη ή καλύτερα από τον ομώνυμο αστέρα (Αλκυών των Πλειάδων) που φέρει το όνομα του πτηνού.

Τις μέρες αυτές ο αστέρας Αλκυών μεσουρανεί τις απογευματινές ώρες πράγμα που σημαίνει ότι τις νύκτες του Ιανουαρίου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο (ζενίθ) του ουράνιου θόλου.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Ε υ χ α ρ ι σ τ ή ρ ι ο !


Αλλαγή θερμοστάτη


 
Εδώ και καιρό είχαμε κάποια μικροπροβλήματα με τους θερμοστάτες του δημοτικού και του νηπιαγωγείου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε να θερμάνουμε τα διδακτήρια όπως το επιθυμούσαμε και γενικότερα να προγραμματίσουμε τις θερμοκρασίες…

Η Δόνα Τερηδόνα (2)

Η Δόνα Τερηδόνα σε κόμικς μέσα από τα μάτια των παιδιών....

Η Δόνα Τερηδόνα (1)

Η Δόνα Τερηδόνα σε κόμικς μέσα από τα μάτια των παιδιών....
 

Ευχούλες...

Ευχούλες!

Η γιορτή της μητέρας στην Ορθοδοξία


Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Η Υπαπαντή του Κυρίου.




Σαράντα μέρες μετά τη Γέννηση του Χριστού, στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την υποδοχή (υπαπαντή) που έκανε ο γέροντας Συμεών ο Θεοδόχος στο Θείο Βρέφος στον Ναό του Σολομώντα.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

"ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ"

 

Τη θεατρική παράσταση «Ζήσε την Αλήθεια σε Χιλιάδες Παραμύθια!», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες(31/1) το πρωί οι μαθητές του Σχολείου μας και οι συνοδοί Εκπαιδευτικοί τους...

Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση που ανεβάζει το θεατρικό εργαστήρι "Αυλαία" στην Εκάβη.  Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη αλλά και εξαιρετικά ποιοτική μουσική παράσταση, που για πρώτη φορά στα ελληνικά θεατρικά χρονικά σχεδιάστηκε και προετοιμάστηκε στην Ελληνική Περιφέρεια αλλά και παρουσιάζεται από Ηθοποιούς τής Πιερίας και της Θεσσαλονίκης.

Ζήσε την αλήθεια σε χιλιάδες παραμύθια

Ο κύριός μου (της Ζώρζ Σαρή)

Παρουσίαση βλίου
 

Ο Πασχάλης, ένας έξυπνος μα άτακτος μαθητής της Πέμπτης Δημοτικού, μεγαλώνει με τη μητέρα του. Τον πατέρα του δεν τον γνώρισε ποτέ.

Αυτό είναι κάτι για οποίο δεν έφταιγε ο ίδιος, στο σχολείο όμως και στην προβληματική κοινωνία που ζει, δέχεται πολλά υποτιμητικά πειράγματα. Η συμπεριφορά του γίνεται αντιδραστική, αδιαφορεί για τα μαθήματα και έχει πολλά προσωπικά ξεσπάσματα.

Ο Φεβρουάριος στη λαογραφία ...



Ο Φεβρουάριος ή Φλεβάρης είναι ο δεύτερος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο. Έχει 28 ημέρες, ενώ όταν το έτος είναι δίσεκτο έχει 29.

Δεν είναι τυχαία η λαϊκή μας παρετυμολογία του λατινικού Februarius, που σήμαινε το μήνα των καθαρμών (η Φεβρούα ήταν η θεά που επόπτευε στους καθαρμούς και τους εξαγνισμούς και ο Φέβρουος ο θεός των νεκρών), επειδή ήταν ο τελευταίος του Ρωμαϊκού έτους και επομένως «διαβατήριος» και αποκαθαρτικός. Τον παρετυμολογήσαμε, από τις βροχές και τα πολλά νερά του, και είπαμε (λαϊκά) Φλεβάρης, επειδή ανοίγει «τις φλέβες του» και γεμίζει τον κόσμο νερά.

Παροιμίες για το Φλεβάρη



Πλούσιος σε παροιμίες είναι ο μήνας που πήρε τη σκυτάλη από τον Ιανουάριο στο ετήσιο ταξίδι των μηνών, ο Φλεβάρης...

Ας δούμε κάποιες από αυτές:
Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού.
Γενάρη γέννα το παιδί, Φλεβάρη, φλέβισέ το.

Φ ε β ρ ο υ ά ρ ι ο ς!