Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

5 “υγιεινές” συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουμε


Υπάρχουν ωφέλιμες συνήθειες που μπορούν τελικά να μας βλάψουν; Πώς μπορεί να συμβεί αυτό στην άσκηση και στη διατροφή. Ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά αντικρουόμενες γνώμες για ό,τι αφορά την υγεία μας. Ποιες είναι οι πιο συχνές συνήθειες που δεν είναι τόσο καλές για τον οργανισμό όσο πιστεύαμε;

Αποχή από τα λιπαρά

Σε πολλούς ακούγεται σαν έξυπνος τρόπος να περιορίσουν τις θερμίδες και να χάσουν κιλά. Και όμως, υπάρχει ένα σημαντικό λάθος σε αυτή τη στρατηγική: χάνουμε και τα σωστά λιπαρά. Αυτά που είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και την προφύλαξη της υγείας της καρδιάς μας. Επιπλέον, αυτά τα λιπαρά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση ορισμένων βιταμινών, όπως των Α, D, Ε και Κ. Επιπλέον, μην πείθεστε τόσο εύκολα: τα προϊόντα που διαφημίζονται ως “0% λιπαρά” συνήθως είναι φορτωμένα με περιττούς υδατάνθρακες και σάκχαρα.

Μετράμε τις θερμίδες μας

Το να καταγράφουμε τι τρώμε είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος να είμαστε πιο ενήμεροι για τη διατροφή μας και να κάνουμε θετικές αλλαγές. Το να μετράμε τις θερμίδες…; Όχι και τόσο. Οι θερμίδες απλά μας δείχνουν πόση ενέργεια λαμβάνουμε από τις τροφές μας και επιπλέον το σημαντικό είναι η ποιότητά τους. Αν μια τροφή είναι χαμηλή σε θερμίδες, αλλά εξίσου χαμηλή σε διατροφική αξία, τότε δεν υπάρχει νόημα. Συνεπώς, επιλέγουμε τροφές που, μαζί με τις θερμίδες τους, μας γεμίζουν θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη, όπως οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Γυμναζόμαστε υπερβολικά

Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι, εφόσον γυμναζόμαστε τακτικά, μπορούμε να φάμε ό,τι θέλουμε. Και αυτό είναι τεράστιο λάθος, καθώς η σωστή διατροφή παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο και στη γενικότερη υγεία, και στο αδυνάτισμα. Με πολύ απλά λόγια, αν η γυμναστική μας δεν συνδυάζεται με σωστή διατροφή δεν θα δούμε αποτελέσματα.

Χυμοί… για πάντα

Λατρεύουμε τους χυμούς. Είναι νόστιμοι και αποτελούν πολύ καλή επιλογή—κάποιες φορές. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα με τους χυμούς είναι ότι συσσωρεύουν πολλές τροφές σε πολύ λίγο χώρο, κάτι που συνεπάγεται πολλές θερμίδες, πολλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα. Επιπλέον, όταν καταναλώνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας σαν χυμούς, χάνουμε αρκετές από τις φυτικές τους ίνες. Σίγουρα, πότε- πότε ένας χυμός είναι ιδιαίτερα απολαυστικός, αλλά δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πάνω τους. Και αυτό μας οδηγεί στο τελευταίο πολύ μεγάλο λάθος…

Είμαστε πολύ αυστηροί

Το να περιορίζουμε τον εαυτό μας σε μεγάλο βαθμό δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Όσο περισσότερο συγκρατούμαστε από το να απολαύσουμε κάτι, τόσο περισσότερο το επιθυμούμε μετά και τόσο πιο πιθανό είναι να το καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες. Ναι, μερικές φορές δεν πειράζει να ενδώσουμε στον πειρασμό ενός γλυκού, ενός αλμυρού σνακ ή να πιούμε ένα ποτήρι κρασί παραπάνω. Επιπλέον, αν προσεγγίσουμε το θέμα κάπως πιο χαλαρά, είναι πολύ πιο εύκολο να τηρήσουμε το μέτρο.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου