Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ψείρες και αντιμετώπισήΗ ψείρα μεταδίδεται από παιδί σε παιδί με άμεση επαφή των κεφαλιών τους ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων (κασκόλ, κορδέλες). Οι ψείρες δεν πετούν, αλλά σέρνονται στο τριχωτό του κεφαλιού.
Οι ψείρες μπορεί να μολύνουν οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τα παιδιά 3-11 χρονών κινδυνεύουν περισσότερο.
Τρόποι πρόληψης
Να αποφεύγουμε στενές επαφές με άτομα που έχουν προσβληθεί – όσον είναι δυνατόν!
Να χρησιμοποιούμε δικές μας χτένες, κορδέλες για τα μαλλιά, καπέλα, πετσέτες, μαξιλάρια, κλινοσκεπάσματα, που θεωρούνται πιθανές εστίες επιμόλυνσης.

Να εξετάζουμε τα παιδιά για πιθανή μόλυνση χρησιμοποιώντας ένα ειδικό χτενάκι με το οποίο χτενίζουμε τα μαλλιά από τη ρίζα προς τις άκρες. Για να διευκολύνουμε τη διέλευση της χτένας μεταξύ των τριχών χωρίς να προκαλείται πόνος και «σπάσιμο» της τρίχας, μπορούμε προηγουμένως να εφαρμόσουμε σε στεγνά μαλλιά βιολογικές μαλακτικές κρέμες. Το χτένισμα πρέπει να γίνεται τμηματικά σε όλο το τριχωτό. Χωρίζουμε δηλαδή σε τμήματα τα μαλλιά και χτενίζουμε το κάθε τμήμα τουλάχιστον 5 φορές. Κάθε φορά σκουπίζουμε με ένα χαρτομάντιλο το μαλακτικό που απομακρύνεται με τη χτένα. Τέλος, ξεπλένουμε όλο το κεφάλι με ζεστό νερό.
Να εφαρμόζουμε το ειδικό αρωματοθεραπευτικό ανθόνερο (με αιθέρια έλαια Tea Tree, Cinnamon, Eucalyptus, Citronella & Palmarosa) για την πρόληψη των ψειρών κάθε φορά που πρόκειται να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με πιθανές εστίες επιμόλυνσης. Ψεκάστε πριν από κάθε έξοδο σε χώρο μαζικής εστίασης (σχολείο, παιδικό πάρτι, παιδότοπος, κ.ά.)
Τρόποι αντιμετώπισης
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα που απευθύνονται στην αντιμετώπιση των ψειρών. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν γνωστές για την αντιφθειρική τους δράση φαρμακευτικές ουσίες όπως είναι το μαλάθειο, το βενζόλιο, οι πυρεθρίνες, το καρβονύλιο και το λινδάνιο. Κάποιες από αυτές τις ουσίες θεωρούνται εξαιρετικά επιβλαβείς για την υγεία. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ανάπτυξη ανοχής των ψειρών σε πολλά από τα φάρμακα αυτά. Δηλαδή, αλόγιστη χρήση των σκευασμάτων αυτών καθιστά τις ψείρες ανθεκτικές απέναντί τους.
Μία ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των ψειρών των παιδιών μας είναι η χρήση αρωματοθεραπείας. Με ειδικό αρωματοθεραπευτικό λάδι εμπλουτισμένο με τα πιο αγνά αιθέρια έλαια εφαρμόζεται για τουλάχιστον 1 ώρα σε όλο το τριχωτό της κεφαλής. Κατόπιν χτενίζουμε τμηματικά όλο το κεφάλι επαναλαμβάνοντας 5 φορές το κάθε τμήμα. Απομακρύνουμε τις ψείρες και τις κόνιδες και τις καταστρέφουμε. Επαναλαμβάνουμε τη χρήση του αρωματοθεραπευτικού ελαίου πριν από κάθε λούσιμο μέχρι την τελική απομάκρυνση ψειρών και κόνιδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου