Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Κάνοντας τα παιδιά ευτυχισμένα τα Χριστούγεννα

Αγαπητέ γονέα, θέλεις να προσφέρεις στο παιδί σου όλα τα αγαθά του κόσμου, όμως η οικονομική κρίση δε σου το επιτρέπει; Κι όμως τα παιδιά θα άλλαζαν όλα τα δώρα του κόσμου με την αγάπη και τη στοργή που μπορούν να πάρουν από τους γονείς τους.

Τα καταναλωτικά πρότυπα της σημερινής κοινωνίας δημιουργούν άγχος και πανικοβάλλουν τους γονείς επιβάλλοντάς τους την απόκτηση όλο και περισσοτέρων υλικών αγαθών για να προσφέρουν στα παιδιά τους.
Επενδύστε στον πραγματικό ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί τους. Ακόμα και αν τα ωράρια της δουλειάς σας είναι απαιτητικά, αφιερώστε τους έστω και λίγα λεπτά από το χρόνο σας ουσιαστικής επαφής.
Φροντίστε, όσο είναι δυνατόν, να βρίσκεστε όλα τα μέλη της οικογένειας στο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα και ζητήστε από τα παιδιά σας να σας πουν πώς πέρασαν την ημέρα τους. Μοιραστείτε τις εμπειρίες τους ώστε να μη χάσετε την παραμικρή μέρα από το μεγάλωμά τους. Καθίστε μαζί να παρακολουθήσετε ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση που να σας ενδιαφέρει όλους ή να παίξετε μαζί τους το αγαπημένο τους παιχνίδι. Ενισχύστε την κοινωνικοποίησή τους με το να επιτρέπετε σε φίλους τους να έρθουν στο σπίτι σας ή να πάει το παιδί σας σε φιλικό σπίτι που εμπιστεύεστε.
Όταν θέλετε να επαινέσετε το παιδί προσπαθήστε να μην το επιβραβεύετε μόνο με υλικά αγαθά. Κάποιες φορές είναι αρκετό να του δείξετε ότι είστε υπερήφανοι για αυτό που κατάφερε και να το εκφράσετε με λόγια ενθαρρύνοντάς το. Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως: «Μπράβο σου», «Είμαι υπερήφανος/η για σένα», «Είμαι σίγουρος/η πως θα τα καταφέρεις», ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Τα παιδιά, ακόμα και τα πιο απαιτητικά, αισθάνονται το πραγματικό ενδιαφέρον και την αγάπη των γονέων τους και δεν τη συγκρίνουν με υλικά αγαθά. Αυτό που τελικά θα έχετε καταφέρει θα είναι το παιδί να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτοεκτίμηση και όχι να ολοκληρώνει τις δραστηριότητες με μοναδικό σκοπό την απόκτηση παιχνιδιών.
Κι αν στο άκουσμα των «Χριστουγέννων» το μυαλό σας κατακλύζεται από πολυκαταστήματα, ακριβά παιχνίδια και υλικές υποχρεώσεις προς τα παιδιά σας θυμηθείτε να επενδύσετε σε κάτι άλλο αυτή τη χρονιά. Στολίστε μαζί τους το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ακόμα και αν τα οικονομικά σας δεν επιτρέπουν περιττά έξοδα για μπάλες αφήστε τη δημιουργικότητα των παιδιών σας ελεύθερη και φτιάξτε μαζί τους χειροποίητα στολίδια από χαρτόνι. Παρακινήστε τα για μία βόλτα σε μέρη όπου πραγματοποιούνται ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά (δωρεάν).
Καθίστε μαζί να απολαύσετε το γιορτινό τραπέζι, όσο φτωχικό κι αν σας φανεί, στην πραγματικότητα θα είναι πλούσιο από την αγάπη των μελών της οικογένειας γύρω από αυτό. Κι όμως τα παιδιά μπορεί να επιμείνουν, επηρεασμένα από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, και να γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη ζητώντας παιχνίδια με υψηλό χρηματικό κόστος. Οι γονείς αναρωτιούνται: «Και τώρα τι κάνουμε;». Μπορείτε να πάρετε ένα άλλο πιο οικονομικό δώρο για να βάλετε κάτω από το δέντρο σας που ξέρετε ότι σίγουρα θα του αρέσει (π.χ. ένα παιχνίδι με τον αγαπημένο του ήρωα).
Βασιστείτε και πάλι στη τρυφερότητα και το ενδιαφέρον που έχετε για το παιδί σας και απαντήστε με ένα γράμμα του Άγιου Βασίλη αντίστοιχα. Το γράμμα αυτό μπορεί να γράφει: «Φέτος, εγώ ο Άγιος Βασίλης, επειδή είδα ότι ήσουν πολύ καλό παιδί όλη τη χρονιά σου στέλνω ένα καλύτερο δώρο που νομίζω ότι θα σου αρέσει πολύ περισσότερο από αυτό που έγραψες. Με πολλή-πολλή αγάπη!».
Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε πιο απλά να εξηγήσετε ότι λόγω οικονομικών δυσκολιών φέτος θα λάβουν ένα πιο οικονομικό δώρο. Όμως, τονίστε ότι, φέτος θα μπορέσετε να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί τους και ότι η μέρα των Χριστουγέννων θα είναι όλη δική σας! Θα εκπλαγείτε όταν αντιληφθείτε ότι αυτό που τους έχει λείψει είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον των γονέων και όχι τα χρήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί προς τη σωστή κατεύθυνση!

ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου