Βασική επιδίωξη των σχολικών αγώνων στα Δημοτικά σχολεία της χώρας είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία ευρύτερης παιδείας που ο αθλητισμός δύναται να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της υπέρβασης.
Προκειμένου να «μεταδίδονται» όλα τα παραπάνω μηνύματα μέσα από ένα «τίτλο», οι σχολικές αθλητικές διοργανώσεις στα Δημοτικά ονομάστηκαν «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ», προσδοκώντας να δημιουργήσουν μια νέα κυρίαρχη αθλητική τάση στην ελληνική κοινωνία, τους «Δια Βίου Ασκούμενους». Επίσης να διαμορφώσουν τις νέες γενιές αθλητών, προπονητών, διαιτητών, παραγόντων και κυρίως φιλάθλων με προσήλωση στις υψηλές αξίες του αθλητισμού και τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι», προκειμένου να είναι σε θέση να μεταλαμπαδεύσουν τη συγκεκριμένη «Αθλητική Παιδεία» στις επόμενες γενεές.
Η διοργάνωση τους έχει σκοπό α) τη συμμετοχή και το συναγωνισμό αντί του ανταγωνισμού και β) τη στόχευση προς την Υγεία και τη Δια Βίου Άθληση, και επιδιώκονται οι παρακάτω στόχοι:
· Ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων ομαδικών και ατομικών αθλημάτων και αξιοποίηση της τοπικής αθλητικής παράδοσης.
· Μεγαλύτερη συμμετοχή κάθε σχολικό έτος, τόσο σε αριθμό σχολικών μονάδων, όσο –κυρίως– στον αριθμό των μαθητριών και των μαθητών (από τις τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ’) που θα συμμετάσχουν.
· Πολλαπλές διοργανώσεις κάθε σχολική χρονιά (αντί για μία και μοναδική στο κάθε άθλημα). Πρόταξη της χαράς της συμμετοχής χωρίς το άγχος της νίκης, των ελεύθερων συμμετοχών ομάδων από κάθε σχολείο και αγώνες χωρίς σύστημα αποκλεισμού (knock-out).
· Δημιουργία ευρύτερης αθλητικής παιδείας μέσω θεματικών κατευθύνσεων, π.χ. βιωματικές προσεγγίσεις ενάντια στην ενδοσχολική και την αθλητική βία και το ντόπινγκ.
· Κατανόηση Διαφορετικότητας – Κατάρριψη Στερεοτύπων. Προκήρυξη διοργανώσεων για μαθητές / μαθήτριες ΑμεΑ σε αμιγή αθλήματα για ΑμεΑ ή σε ενταξιακές μικτές διοργανώσεις.
· Κατάλληλος σχεδιασμός ώστε οι διοργανώσεις να αποτελούν το βιωματικό επιστέγασμα διδακτικών αντικειμένων ή ενοτήτων του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και να προωθείται η σύνδεση με τη διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής (νέα Προγράμματα Σπουδών, Βιβλία κλπ.).
· Βιωματική σύνδεση του αθλητισμού με την Υγεία, τη Διατροφή, τη Δια Βίου Άθληση και την Αθλητική Παιδεία.
Οι «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» διεξάγονται σε Ημερίδες ή Διημερίδες. Οι Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής σχεδιάζουν και υλοποιούν Ενδοσχολικούς Αγώνες ως στάδιο προετοιμασίας των «Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» και βιωματικής εμπέδωσης του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, προετοιμάζουν τη δημιουργία πολλών ομάδων με πρωταρχική επιδίωξη την άθληση για όλες και όλους, οργανώνουν, συνοδεύουν και συντονίζουν τις ομάδες του σχολείου τους με κύριο ρόλο να πρωτοστατούν σε θέματα αθλητικού ήθους και «ευ αγωνίζεσθαι», υπηρετώντας το όραμα των «Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» να προκύψουν οι αυριανοί Δια Βίου Ασκούμενοι καθώς και οι –σωστοί– αθλητές, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες και φίλαθλοι.
Για τους «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» θεσπίζεται κάθε σχολικό έτος, μια κοινή, κεντρική «Θεματική Κατεύθυνση» (ένα «Κεντρικό Θέμα»)για όλες τις διοργανώσεις στη χώρα. Για το σχολικό έτος 2011-2012, κατ’ εξαίρεση, θα υπάρξουν δύο «Κεντρικά Θέματα»:
1ο. «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ και Ισότητα των Φύλων».
2ο. «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ Ενάντια στη Βία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου