Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Εκκλησιασμός


Στα πλαίσια του εορτασμού της μεγάλης γιορτής των γραμμάτων, το σχολείο μας εκκλησιάστηκε στην ενορία του αγίου Σάββα. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, μαζί με τους μαθητές συνόδευσαν τη σημαία των Τριών Ιεραρχών στον ιερό ναό και παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία. Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο δάσκαλος του Δ2 ο κ. Θαμνίδης

Οι Τρεις Ιεράρχες για την Παιδεία


Ο Νομπελίστας μας ποιητής Γ. Σεφέρης έλεγε: "Τα γράμματα είναι από τις πιο ευγενικές ασκήσεις κι από τους πιο υψηλούς πόθους του ανθρώπου. Η παιδεία είναι ο κυβερνήτης του βίου. Κι επειδή οι αρχές αυτές είναι αληθινές, πρέπει να μην ξεχνούμε πως υπάρχει μια καλή παιδεία εκείνη που ελευθερώνει και βοηθά τον άνθρωπο να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον εαυτό του και μια κακή παιδεία εκείνη που διαστρέφει και αποστεγνώνει και είναι μια βιομηχανία που παράγει τους ψευτομορφωμένους και τους νεόπλουτους της μάθησης, που έχουν την ίδια κίβδηλη ευγένεια με τους νεόπλουτους του χρήματος".
Κι αν σήμερα επερίσσευσαν οι νεόπλουτοι του χρήματος και της μάθησης, αυτοί που συνάζουν γνώσεις με αποκλειστική φροντίδα την προαγωγή και το εισόδημα, εντούτοις υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με καλή και αληθινή παιδεία. Δε σταμάτησε ποτέ ο μικρός κι ευλογημένος αυτός τόπος να αναδεικνύει πνεύματα φωτοβόλα.
Είμαστε μια χώρα μικρή, ποτέ δεν είχαμε υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, το εντός της κεφαλής όμως εισόδημα των Ελλήνων επλεόναζε, δάνεισε απλόχερα τον πλούτο του και σ' άλλους λαούς. "Της Ελλάδος αείκοτε σύντροφος πενίη" της Ελλάδας η φτώχεια ήταν πάντοτε σύντροφος, λέει ο Ηρόδοτος, αλλά "στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω, ούτε ένας αιώνας, που να μην γράφτηκε ποίηση, στην ελληνική γλώσσα, που να μην υπήρχε πολιτισμός" απαντά ο Οδ. Ελύτης, ο του Αιγαίου ραψωδός.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Επίσκεψη στο Τεχνολογικό Μουσείο – Πλανητάριο

 

Χθες, Πέμπτη 26/1/2012, οι τάξεις Γ1, Δ1, Δ2, Ε1 & Ε2, επισκεφτήκαμε το Τεχνικό Μουσείο και το Πλανητάριο της Θεσσαλονίκης.
Μόλις φτάσαμε χωριστήκαμε σε τρεις διαφορετικές ομάδες και αρχίσαμε την ξενάγηση από το Τεχνολογικό Μουσείο. Αυτό είχε τρεις αίθουσες: εστιατόριο, τεχνολογία αυτοκινήτων, αρχαία τεχνολογία. Η κάθε ομάδα τις επισκέφτηκε με τη σειρά.

Στο Τεχνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Χθες με την τάξη μας πήγαμε το Πλανητάριο και περάσαμε τέλεια. Πρώτα επισκεφτήκαμε την αίθουσα με τα αμάξια, τα οποία είναι παλιάς εποχής. Παρόλα αυτά είναι καλοδιατηρημένα. Οι υπάλληλοι του Μουσείου βέβαια, κατόρθωσαν να τα διατηρήσουν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το φυσιολογικό. Μια υπάλληλος μας ενημέρωσε πότε είχαν φτιαχτεί. Στη συνέχεια πήγαμε σε μια αίθουσα με αρχαίες εφευρέσεις. Εντύπωση μας έκανε ένας καταπέλτης ο οποίος χρησιμοποιούνταν σε πολιορκίες πόλεων. Αμέσως μετά παρατηρήσαμε πολλά παλιά εργαλεία με τα οποία οι άνθρωποι κατασκεύαζαν μικρές καλύβες. Πολύ εντυπωσιακές ήσαν και οι αρχαίες τριήρεις από τις οποίες περάσαμε ανάμεσα.Την εκδρομή τη συνεχίσαμε με επίσκεψη στο τεχνοπάρκο όπου είδαμε και ένα μηχάνημα, που όταν έβαζες τα χέρια σου μέσα, αυτό έπαιζε μουσική με ακτίνες λέιζερ. Ιδιαίτερα μας εντυπωσίασε μια ζυγαριά που όταν ανέβαινες επάνω, φανέρωνε το βάρος σου σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος!

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω

O όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω (έζησε το 16ο αιώνα) ήταν μοναχός, ο οποίος έζησε στην περιοχή του Ολύμπου, όπου βρίσκεται η Ιερά Μονή του. Είναι πολιούχος άγιος του Λιτοχώρου Πιερίας. Το όνομά του φέρει ο Σύλλογος Ιεροψαλτών του Νομού Πιερίας.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Προσοχή στις ιώσεις!

Τις τελευταίες ημέρες στα σχολεία του νομού μας παρουσιάστηκαν αρκετά κρούσματα γαστρεντερίτιδας με αποτέλεσμα οι αίθουσες διδασκαλίας να είναι “μισές”.
Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν το 95% των περιπτώσεων οφείλεται σε ιούς. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γαστρεντερίτιδα αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή ίωση μετά το κοινό κρυολόγημα, επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα. Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα, ένα είδος ιού που ευθύνεται για τη γαστρεντερίτιδα, ο νοροϊός, «κολλάει» πολύ εύκολα, ακόμα και από τα πληκτρολόγια των κομπιούτερ! Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τις πιθανότητες να «κολλήσετε» είναι να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, ιδιαίτερα την περίοδο που υπάρχει έξαρση της νόσου (Oκτώβριος-Απρίλιος).
Πώς μπορεί να «κολλήσετε»