Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Η Βασιλόπιτα

Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι οπού και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου».Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φωτά και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν αντευχόμενοι όλοι «χρονιά πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος».


Τότε προσκομίζεται η Βασιλόπιτα στο τραπέζι οπού ο νοικοκύρης αφού την σταύρωση με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να την κόβει σε τρίγωνα κομμάτια προσφέρομε σε κάθε ένα παριστάμενο μέλος της οικογένειας η φίλων και συγγενών με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (η του Χριστού της Παναγίας και του Αϊ Βασίλη), του σπιτονοικοκύρη , της σπιτονοικοκυράς και άλλον κατά τάξη συγγενείας και ηλικία με τελευταία το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού , χωρίς βεβαία να λησμονιούνται τυχόν μετανάστες, ασθενής και άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κοπεί κομμάτι  “για την εταιρία,” για το μαγαζί κ.λ.π. Το κόψιμο της Βασιλόπιτας γίνεται και τις άλλες μέρες του “Δωδεκαήμερου” των εορτών. Υπουργεία γραφεία και συλλογή μπορεί να κόβουν Βασιλόπιτες μέχρι και το μήνα Φεβρουάριο.        

Γιάννης Αδαμίδης Στ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου