Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Αγχώνομαι-σαι-ται, θυμώνω-νεις-ει….


Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας. Το θέμα ήταν:
Αγχώνομαι, αγχώνεσαι, αγχώνεται…
          Θυμώνω, θυμώνεις, θυμώνει…
                   Επιτίθεμαι, επιτίθεσαι, επιτίθεται…
Η εκπαιδευτική ημερίδα υπήρξε προϊόν συνεργασίας του σχολείου μας με το ΚΕΔΔΥ Πιερίας, του οποίου προΐσταται η κ. Τσιρώνα Ευδοκία.
Από μέρες πριν οι μαθητές του σχολείου μας συζήτησαν με τους δασκάλους και τις δασκάλες τους ποια πράγματα τους αγχώνουν και στη συνέχεια οδηγούνται στο θυμό με αποτέλεσμα κάποιες φορές να εκδηλώνουν επιθετικότητα.

Μίλησαν για το άγχος που τους δημιουργεί το βάρος των μαθημάτων, οι πλείστες εξωσχολικές δραστηριότητές τους, τα διάφορα tests και κυρίως το ότι οι μεγαλύτεροί τους δεν αφιερώνουν χρόνο για να τους αφουγκραστούν και να τους ακούσουν. Το συμπύκνωμα και το απαύγασμα όλων των θέσεων και απόψεων των μαθητών και των μαθητριών του σχολείου μας ανέλαβαν μα το αποκωδικοποιήσουν και να το οργανώσουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Γαλανόπουλος Κωνσταντίνος και Κατσαμάγκα Ιωάννα. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και το παρουσίασαν στην ημερίδα οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης  Καρατζόγλου Αγγελική και Μιχαηλίδου Ιωάννα Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί άκουσαν με προσοχή όσα είπαν οι μαθήτριες, και τα οποία αποτέλεσαν σημεία αναφοράς για τη συνέχεια σε πλείστες περιπτώσεις.
Στη συνέχεια το εκφράστηκαν οι γονείς δια της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ντακούλα Αλίκης. Ακολούθησε μια κατ’ ουσίαν ομφαλοσκόπηση και τα όσα ανέφεραν υπήρξαν προϊόν οικογενειακών ανησυχιών, αλλά και ανησυχιών που είχαν σχέση με τη λειτουργία του σχολείου και των εκπαιδευτικών ευρύτερα. Σε γενικές γραμμές οι παρατηρήσεις των γονέων υπήρξαν εύστοχες, αποτύπωσαν τις δυσκολίες και τα κενά που υπάρχουν στην αγωγή των παιδιών τους και δήλωσαν συνοδοιπόροι  στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει το σχολείο για ζητήματα συμπεριφοράς…..
Τη σκυτάλη από τους γονείς ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί. Τους εκπροσώπησε η κ. Κουτσουρά Ζωή, η οποία προσπάθησε να αναδείξει διακριτικά τις αιτίες και τις παραλείψεις όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αναφέρθηκε στο κενό που υπάρχει σε ότι αφορά ζητήματα συμπεριφοράς και αγωγής και ότι από καιρό έπαψε να είναι το πρώτο ζητούμενο. Οι γονείς επικεντρώνονται κυρίως σε ζητήματα αξιολόγησης και βαθμολόγησης και σπάνια κάνουν αναφορά και δείχνουν ενδιαφέρον για το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά. Πολλοί εκπαιδευτικοί είναι προσηλωμένοι στην ύλη των μαθημάτων, «φορτώνουν» τους μαθητές με πληθώρα εργασιών γεγονός φυσικά που ερμηνεύεται διαφορετικά από τους αποδέκτες γονείς και μαθητές. Ολόκληρη την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών μπορείτε να τη διαβάσετε κάνοντας κλικ Εδώ
Η συνέχεια ανήκε στην Προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Πιερίας την κ. Τσιρώνα. Ξεκίνησε με τον ορισμό του άγχους και μέσα από διάδραση με το κοινό ανέδειξε επιτυχώς τους παράγοντες που το τρέφουν και το μεγαλώνουν. Αναφέρθηκε στη θετική σκέψη και πώς αυτή μας βοηθά να βελτιώνουμε τις προοπτικές των πραγμάτων. Απάντησε σε πολλά ερωτήματα των παριστάμενων γονέων καθοδηγώντας όλους μας να βρίσκουμε τη σωστή απάντηση μόνοι μας! Είναι γεγονός ότι προβληματιστήκαμε όλοι οι παραβρισκόμενοι και ο καθένας και η καθεμιά από εμάς ανακαλύψαμε ότι θα μπορούσαμε κάποια πράγματα με τους μαθητές και τα παιδιά μας να τα είχαμε χειριστεί καλύτερα!
Η παρουσία της κ. Τσιρώνα εν ολίγοις υπήρξε καταλυτική στην επιτυχία της ημερίδας και ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες των ΚΕΔΔΥ όταν αυτά δεν περιορίζονται μόνο στην απαραίτητη γραφειοκρατία αλλά συμβάλλουν με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους στην ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στο τέλος η Προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ δεσμεύτηκε να υπάρξει και συνέχεια σε ζητήματα ενημέρωσης και σε συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο της Εκπαιδευτικής μας Περιφέρειας να τρέξουν δράσεις εκπαιδευτικές που θα στηρίξουν τους μαθητές και τους γονείς του σχολείου μας
Κλείνοντας το σχολείο μας ευχαριστεί τους γονείς και κηδεμόνες που αφιέρωσαν κομμάτι από τον πολύτιμο χρόνο τους και παραβρέθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα. Έδωσαν υπόσταση στην αγάπη και το ενδιαφέρον για τα παιδιά τους. Έτσι και αλλιώς η αγάπη και το ενδιαφέρον για τα παιδιά μας είναι ΠΡΑΞΗ και όχι θεωρία.  Ακόμη οι παραβρισκόμενοι γονείς τίμησαν με την παρουσία τους και το σχολείο που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να φέρει κοντά του τους γονείς σαν αρωγούς και συνοδοιπόρους στη δύσκολη αποστολή του!   Μας έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσουμε….Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου