Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Όταν το παιδί ζηλεύει

 Σχεδόν όλα τα παιδιά ζηλεύουν, είτε το αδερφάκι τους είτε τα ταλέντα ή παιχνίδια κάποιου άλλου παιδιού. Η ζήλεια είναι φυσιολογικό συναίσθημα αλλά αν το παιδί συγκρίνει συνέχεια τον εαυτό του με άλλα παιδιά και αναζητά εξωτερική έγκριση, τότε θα επηρεάζεται από τον οποιοδήποτε.
Ως γονείς, είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί τη ζήλεια, αφενός για να νιώσει καλύτερα και αφετέρου για να έχει καλύτερες σχέσεις με τους άλλους.
Δώστε αξία στα συναισθήματα του παιδιού σας

Μην απαξιώνετε τα συναισθήματα του παιδιού. Δώστε τους αξία. Μπορείτε να του πείτε, για παράδειγμα, «Είναι δύσκολο για σένα να περιμένεις όταν εγώ έχω να κάνω κάτι για το μωρό» ή «Νιώθεις απογοήτευση που επιλέξανε τον Παύλο για το ρόλο στο έργο, ενώ εσένα δεν σε επέλεξαν.
Ο τρόπος σκέψης «όλα ή τίποτα» δεν βοηθάει
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας αποφασίζουν πολύ γρήγορα ότι είναι «καλά» ή «κακά» σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Αν, για παράδειγμα, σ’ ένα παιδί αρέσει να ζωγραφίζει, είναι πιθανό, πηγαίνοντας στο σχολείο, να αποθαρρυνθεί και να σταματήσει να ζωγραφίζει επειδή πιστεύει ότι δεν τα πάει τόσο καλά όσο τα άλλα παιδιά.
Ως γονέας μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί: «Ποιος είναι ο καλύτερος ζωγράφος σ’ όλη τη χώρα;» Ζητήστε του να σας εξηγήσει για ποιο λόγο. Μετά μπορείτε να του πείτε: «Οπότε όλοι οι άλλοι ζωγράφοι που δεν είναι τόσο καλοί, πρέπει να σταματήσουν να ζωγραφίζουν;» Ζητήστε του να σας εξηγήσει γιατί όχι. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο, αν ενδιαφέρεται για τη μουσική, τα σπορ ή άλλα πράγματα.
Ένας άλλος τρόπος είναι να του πείτε για παράδειγμα «Κι εγώ δεν είμαι ο καλύτερος ζωγράφος αλλά μου αρέσει να ζωγραφίζω και το κάνω γιατί περνάω καλά».
Δώστε έμφαση στις αξίες

Τα περισσότερα παιδιά ζηλεύουν κάποια στιγμή, κάτι που έχει ένα άλλο παιδί. Παραδεχτείτε ότι το βιντεοπαιχνίδι ή τα ρούχα του φίλου του είναι ωραία να τα έχεις αλλά ο προϋπολογισμός της οικογένειας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάτι τέτοιο.
Αν εγκρίνετε το αντικείμενο για το οποίο ζηλεύει το παιδί, ενθαρρύνετέ το να αποταμιεύσει χρήματα για να το αγοράσει.
Επίσης μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει μια αίσθηση ευγνωμοσύνης, βοηθώντας άλλους που είναι λιγότερο τυχεροί. Τονίστε του ότι μπορεί να μην έχει το ακριβό μπουφάν του φίλου του αλλά έχει ένα ζεστό και καλό μπουφάν.
Τονίστε τα δυνατά του σημεία
Τα παιδιά συχνά συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα αδέρφια τους. Μιλήστε του για τα ιδιαίτερα χαρίσματά του χωρίς να κάνετε συγκρίσεις του τύπου: «Εσύ είσαι καλός στην αριθμητική και η αδερφή σου είναι καλή στην ανάγνωση». Αναφέρετέ του διάφορα πράγματα που σας αρέσουν σ’ αυτό, όπως για παράδειγμα, «Μου αρέσει ο τρόπος που διηγείσαι ιστορίες και κάνεις όλη την οικογένεια να γελάει».
http://www.kidsgo.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου