Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Εσείς σε ποιον τύπο ανήκετε;

Στη βιβλιογραφία, αναφέρονται τέσσερις διαφορετικοί τύποι γονιών:


-Ο αυταρχικός που είναι αυστηρός όσον αφορά στη συμπεριφορά του απέναντι στο παιδί, χρησιμοποιεί την τιμωρία ως μέσο επιβολής του τρόπου διαπαιδαγώγησης που επιθυμεί και δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις προσπάθειες του παιδιού για επικοινωνία.

-Ο αποφασιστικός που βάζει σαφή όρια και φροντίζει ώστε το παιδί να τα ακολουθεί. Είναι πρόθυμος για διάλογο με το παιδί και να του εξηγήσει διεξοδικά τους λόγους που τέθηκαν αυτά τα όρια.

-Ο υποχωρητικός που ενδιαφέρεται και ασχολείται με το παιδί του χωρίς, όμως, να υπερασπίζεται ιδιαίτερα κάποια συγκεκριμένα όρια και συχνά ενδίδει στις πιέσεις του παιδιού για το τι του επιτρέπεται ή όχι να κάνει.

-Ο αδιάφορος που δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συζήτηση με το παιδί του και να ακούει τι έχει αυτό να του πει, αλλά ούτε και να το καθοδηγήσει με συνέπεια ώστε να μάθει το τι είναι σωστό ή λάθος.

Φυσικά, τα όρια ανάμεσα στις τέσσερις αυτές κατηγορίες δεν είναι τόσο σαφή αλλά σκιαγραφούν, παρόλα αυτά, τις κυριότερες μορφές γονεϊκότητας. Πολλές είναι οι έρευνες που δείχνουν πως τα παιδιά των αποφασιστικών γονέων έχουν συνήθως περισσότερους φίλους και γενικώς τα καταφέρνουν καλύτερα στο σχολείο. Η βαρύτητα που δίνουν οι αποφασιστικοί γονείς στο διάλογο με το παιδί και η τεκμηρίωση των λόγων για τους οποίους τα θέτουν βοηθούν το παιδί να τα αποδεχθεί ευκολότερα, να τα ενσωματώσει και, τελικά, να τα ακολουθήσει, από τη στιγμή που νιώθει πως λαμβάνεται σοβαρά υπόψη τόσο το ίδιο όσο και η άποψή του….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου