Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Αφιέρωμα στο... Halloween



Με έμπνευση το Halloween (Χάλοουϊν) που γιορτάζεται στο δυτικό κόσμο τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, οι μαθητές του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών της αγγλικής γλώσσας κ. Μαριάννας και κ. Χρύσας, δημιούργησαν μια έκθεση με χειροτεχνίες στην κεντρική είσοδο του σχολείου. 















Τι είναι όμως το Halloween;

Είναι γιορτή του δυτικού κόσμου κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως "trick or treat" («σκανταλιά ή κέρασμα»). Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις Απόκριες.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, 36.1 εκατομμύρια παιδιά συμμετείχαν στο Halloween την περασμένη χρονιά και επισκέφθηκαν 108 εκατομμύρια σπίτια. Ο όρος Halloween είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες.



Η ιστορία του Halloween

Τα παλιά χρόνια σε κάποια μέρη του κόσμου οι άνθρωποι φοβόντουσαν τις μάγισσες και τα ξωτικά πάρα πολύ. Μια μέρα λοιπόν (αυτή η μέρα ήταν η 31η Οκτωβρίου) μια γυναίκα άκουσε τις μάγισσες να μπαίνουν στο σπίτι της.  Τρόμαξε πάρα πολύ όταν τις είδε και επειδή δεν ήξερε τι να κάνει, τους προσέφερε γλυκά. Τα γλυκά αυτά άρεσαν τόσο πολύ στις μάγισσες που τα έφαγαν όλα. Από τότε σταμάτησαν να τρομάζουν τους ανθρώπους και γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας γλυκά. Κάθε χρόνο λοιπόν , τα παιδιά θυμόντουσαν αυτή την παράδοση και ντύνονταν αρχικά μάγοι και μάγισσες (αργότερα διάφορα μυθικά πλάσματα) και γυρνούσαν στα σπίτια ζητώντας γλυκίσματα για να τιμούν εκείνη τη μέρα. Η παράδοση αυτή έχει κρατήσει μέχρι και σήμερα και τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους ντυμένα φαντάσματα, νεράιδες, μπαλαρίνες , πειρατές , μούμιες κλπ. και επισκέπτονται, το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, τα σπίτια. Οι οικογένειες σκαλίζουν μάτια και στόμα σε κολοκύθες σχηματίζοντας έτσι διάφορα πρόσωπα και το βράδυ κάθονται όλοι μαζί τρώγοντας τα γλυκά που έχουν μαζέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου