Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Γνωρίζοντας το Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Αρχείο:NAMA Machine d'Anticythère 1.jpg

Το κύριο θραύσμα του μηχανισμού. Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής (ο πρωτος που κατασκεύασε ο άνθρωπος) και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.
                                         Αρχείο:Antikythera mechanism.svg
Ανακαλύφθηκε τυχαία σε ναυάγιο, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανμεσα στο 87 π.Χ. και 63 π.Χ., στα ανοικτά του Ελληνικού νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης, το 1900 σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων.
Είναι ο αρχαιότερος, πολυσύνθετος αστρονομικός φορητός υπολογιστής, με τον οποίο προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και, πιθανότατα, των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών. του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου. Επίσης, χρησιμοποιούνταν για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης, για την τήρηση ενός πολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων που πραγματοποιούνταν στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στη Νεμέα, στην Ισθμία και στη Δωδώνη.

Ο Μηχανισμός αποτελεί μαρτυρία για την αστρονομική, μαθηματική και μηχανική ιδιοφυΐα των αρχαίων Ελλήνων στα μέσα του 2ου αι. π.Χ


ΠΗΓΕΣ: WIKIPEDIA, SITE ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου