Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς


Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. 17.3 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως ετησίως οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις. 8.6 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πεθαίνουν από καρδιαγγειακό νόσημα και εγκεφαλικό. Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η μείωση των θανάτων αυτών κατά 25% μέχρι το 2025.

Μέχρι πρόσφατα ο καρδιαγγειακός κίνδυνος εθεωρείτο ότι επηρεάζει κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό. Σήμερα σύμφωνα με το World Heart Federation κάθε χρόνο 8.6 εκατομμύρια γυναίκες πεθαίνουν παγκοσμίως από καρδιαγγειακό νόσημα και εγκεφαλικό.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και, κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτά, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΕΚΕ), κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβάσεων, κυρίως σε πρωτογενές επίπεδο πρόληψης, με βασικούς άξονες τη μείωση του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη.

Πιο συγκεκριμένα:

Παχυσαρκία: Σε παγκόσμιο επίπεδο η παχυσαρκία έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980 και υπολογίζεται ότι σήμερα 1.4 δισεκατομμύρια άτομα είναι υπέρβαρα με τα 500 εκατομμύρια να έχουν κλινική παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος >30 kg/m2). Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το 35% των νέων ατόμων ηλικίας 20 ετών είναι υπέρβαρα και 11% παχύσαρκα, ενώ 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα. Είναι λοιπόν αναγκαίο να λάβουν χώρα παρεμβάσεις ελάττωσης της πανδημίας του αυξημένου σωματικού βάρους μέσω αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.

Κάπνισμα: Είναι γεγονός ότι 1 στους 2 καπνιστές θα πεθάνει από νόσο σχετιζόμενη με το κάπνισμα. Επιπλέον είναι πολύ σημαντική η αρνητική επίδραση του παθητικού καπνίσματος, καθώς αναλύσεις έχουν δείξει ότι προκαλεί το θάνατο σε 600.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτελεί λοιπόν κύριο στόχο των καρδιολογικών εταιριών σε όλες τις χώρες η απαγόρευση του καπνίσματος, η εκπαίδευση των νέων ατόμων για τις αρνητικές επιδράσεις του, καθώς και η ανάπτυξη προγραμμάτων διακοπής του.

Αρτηριακή υπέρταση: Η αρτηριακή υπέρταση βάσει διεθνών μελετών είναι υπεύθυνη για το 13.5% τη συνολικής θνησιμότητας, το 44% των εγκεφαλικών επεισοδίων και το 47% των περιστατικών ισχαιμικής καρδιακής νόσου. Σήμερα το 30% των ενηλίκων άνω των 25 ετών πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και είναι ελάχιστη η μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τελευταία 30 χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες. Βασικό ρόλο παίζουν οι υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις με ελάττωση της κατανάλωσης άλατος περί τα 5-6 γραμμάρια την ημέρα, του αλκοόλ στα 20-30 γραμμάρια ημερησίως και φυσικά την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σακχαρώδης διαβήτης-Μεταβολικό σύνδρομο: Σήμερα 47 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα και 3.4 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε αυτόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 80% των θανάτων λόγω διαβήτη παρατηρούνται στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες ενώ υπολογίζεται ότι ο διαβήτης θα αποτελεί την 7η αιτία θανάτου το 2030. Για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη σημαντική θέση έχει η κατάλληλη δίαιτα, η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος.

Ης ΕΚΕ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς 2013 προτείνει σε όλους τους Έλληνες για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής τους υγείας να προβούν στις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις περιπτώσεις που θεωρηθεί αναγκαίο να γίνει έγκαιρη έναρξη φαρμακευτικής αγωγής, ενώ την Κυριακή 29/9 και ώρα 10πμ-2μμ θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση του κοινού και εντυποδιανομή στο σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι, σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΚΕ. Τελικός στόχος είναι, σε εναρμόνιση με τις διεθνείς προσπάθειες, η σημαντική μείωση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας την επόμενη δεκαετία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου