Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

To Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης

Το σχολείο μας χαρίζει τα δώρα του στον Οικουμενικό Πατριάρχη...


Το Σαββάτο 30 Μαρτίου επισκεφτήκαμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου μας δέχτηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος. Είχαμε την καλή τύχη μάλιστα, με πολλά άλλα σχολεία της Θεσσαλονίκης, να παρακολουθήσουμε τον εσπερινό στο ναό του Αγίου Γεωργίου όπου και χοροστάτησε ο Πατριάρχης. Μετά το τέλος και του εσπερινού ο κ. Βαρθολομαίος μας καλωσόρισε έναν έναν προσωπικά και μας δώρισε από ένα σταυρό. Και εμείς με τη σειρά μας δια του κ. Διευθυντού του προσφέραμε δώρα σε ένδειξη αναγνώρισης για τη μεγάλη του προσφορά στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Στο Πατριαρχείο κατοικοεδρεύει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ ο οποίος είναι ο 270ς στην σειρά Πατριάρχης. Το Πατριαρχείο ιδρύθηκε το 331μ.Χ. όταν δηλαδή μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Νέα Ρώμη - Κωνσταντινούπολη. Το 1599 θεμελιώθηκε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου που αποτελεί τον κύριο λατρευτικό χώρο του Πατριαρχείου.

Το Πατριαρχείο έδρευε όλα τα χρόνια στο Φανάρι πλην της περιόδου 1204 μέχρι 1261 οπότε η Πόλη είχε αλωθεί και κατακτηθεί από τους Λατίνους. Η Έδρα μετοίκησε προσωρινά στην Νίκαια της Βιθυνίας μέχρι που οι Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζαντινή) επανέκτησε την Πόλη. Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Τούρκους το Πατριαρχείο αναγνωρίστηκε ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των Χριστιανικών υπόδουλων εθνών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με αυτόν τον τρόπο ο Πατριάρχης υπεράσπιζε τα δικαιώματα αυτών των λαών στην Υψηλή Πύλη αλλά και η Υψηλή Πύλη έλεγχε τους λαούς αυτούς μέσω πιέσεων στον Πατριάρχη. Για παράδειγμα, ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' αφόρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ωστόσο οι Οθωμανοί αποφάσισαν να τον θανατώσουν δια απαγχονισμού για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης όπως θα λέγαμε σήμερα. Ο Γρηγόριος απαγχονίστηκε από την κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, η οποία παρέμεινε κλειστή μέχρι και σήμερα σε ανάμνηση του τραγικού γεγονότος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου