Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Δημιουργικά παιχνίδια…


Την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, το Β1 με τη δασκάλα του τμήματος και την πολύτιμη βοήθεια του κ. Κώστα,  πραγματοποίησαν  μια σειρά από διάφορες εργασίες με τέτοιο τρόπο που να θυμίζουν παιχνίδι και διασκέδαση.
Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο κλίμα και οι εργασίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν θα μας βοηθήσουνε να βάλουμε τις βάσεις για μια καλή συνεργασία.  
Ξεκινήσαμε με το παιχνίδι γνωριμίας, έχοντας για βοήθεια ένα μικρό μπαλάκι. Κάθε φορά που κάποιος έπαιρνε το μπαλάκι φώναζε το όνομά του και έλεγε  3 πράγματα που του αρέσουν πάρα πολύ.
Επίσης, καθώς φώναζαν το όνομά τους, έπαιρναν ένα χρώμα της αρεσκείας τους και ζωγράφιζαν το όνομά τους στο μεγάλο χαρτί που είχα κολλήσει στον πίνακα δημιουργώντας όλοι μαζί ένα γκράφιτι, δηλαδή μία μεγάλη ζωγραφιά με χρωματιστές λέξεις.
Στη συνέχεια μετά το παιχνίδι γνωριμίας παίξαμε ένα παιχνίδι για ενεργοποίηση και δέσιμο της ομάδας.
Συγκεκριμένα παίξαμε ένα παιχνίδι συνεργασίας με μπαλόνια για να εξασκηθούμε στο να συνεργαζόμαστε καλά μεταξύ μας. Στην αρχή δόθηκε σε κάθε παιδί ένα μπαλόνι, το οποίο προσπαθούσε ο καθένας να το έχει στον αέρα χωρίς να του  πέφτει στο πάτωμα.
Το παιχνίδι συνεχίστηκε κάνοντας ζευγαράκι με όποιον-α συμμαθητή-τριά  βρισκόταν δίπλα του. Κάθε ζευγάρι κρατούσε ένα από τα δύο του μπαλόνια ώστε να μείνουν όλα τα ζευγαράκια με ένα μπαλόνι. Εάν το μπαλόνι έπεφτε στο πάτωμα δεν σήμαινε ότι έχαναν στο παιχνίδι. Το σηκώνανε  γρήγορα και συνέχιζαν. Έπειτα σχημάτισαν τυχαίες τετράδες προσπαθώντας να στείλουν ο ένας στον άλλο το μπαλόνι.
Τέλος, παίξαμε το παιχνίδι «ο τυφλός και ο μουγγός», που είναι μια άσκηση ανάπτυξης εμπιστοσύνης. Δημιουργήθηκαν ζευγάρια, όπου ο  ένας έκλεινε τα μάτια του και είχε το ρόλο του τυφλού και ο άλλος είχε το ρόλο του μουγγού, επομένως δε μιλούσε. Ο μουγγός οδηγούσε τον τυφλό σε έναν περίπατο προσπαθώντας να τον προστατεύσει ώστε να μην πέσει πάνω σε άλλους συμμαθητές του ή έπιπλα, χωρίς όμως να μιλάει. Έπειτα από 5΄ λεπτά τους ζητήθηκε να αλλάξουν ρόλους, δηλαδή εκείνος που έπαιζε τον τυφλό να παίξει τον μουγγό και εκείνος που έπαιζε το μουγγό να παίξει τον τυφλό.
Στο τέλος κάθε άσκησης σχηματίζαμε έναν κύκλο και συζητούσαμε στην παρεούλα  μας  όλα όσα είχαν συμβεί, τους ρωτούσαμε  πώς τους φάνηκε και τους επιβραβεύαμε για τη συμμετοχή τους.
Ήταν μια πολύ καλή και διασκεδαστική εμπειρία για τους μικρούς μας φίλους. Το χάρηκαν πολύ και έδειχναν ευχαριστημένοι.
 Από το Β1








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου