Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Φρούτα του καλοκαιριού και οι θετικές επιδράσεις τους

Το καλοκαίρι, που για τους περισσότερους είναι μία πιο χαλαρή περίοδος, είναι και μία καλή ευκαιρία να ασχοληθούν με θέματα διατροφής τόσο για την απώλεια κάποιων περιττών κιλών όσο και για να αποκτήσουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα με τη Μεσογειακή Πυραμίδα ισορροπημένη διατροφή για τους υγιείς ανθρώπους σημαίνει το 55 % της ενέργειας που λαμβάνουν από τη τροφή να προέρχεται από υδατάνθρακες , το 30 % από λιπαρές τροφές και το υπόλοιπο 15% από πρωτεϊνούχες τροφές. Όπως γίνεται αντιληπτό το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας είναι σημαντικό να προέρχεται από υδατάνθρακές και η πιο αντιπροσωπευτική πηγή υδατανθράκων είναι τα φρούτα!
Τα φρούτα, εκτός των βιταμινών, περιέχουν ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και διάφορες άλλες απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού ουσίες που άλλοτε συμβάλλουν στη πρόληψη και άλλοτε στην θεραπεία πολλών νοσημάτων και εκφυλιστικών παθήσεων . Η εμφάνιση τέτοιων παθήσεων είναι πιο συχνή στα άτομα που ασπάζονται το δυτικό τρόπο διατροφής , δηλαδή τρώνε γρήγορα, χωρίς πρόγραμμα και προτιμούν τα έτοιμα φαγητά. Το καλοκαίρι όμως είναι μία καλή ευκαιρία γι αυτούς που δεν έχουν ισορροπημένο διαιτολόγιο να προσθέσουν στη διατροφή τους τα φρούτα. Η Ελλάδα είναι από τις προνομιακές χώρες στην παραγωγή φρούτων. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και σίγουρα κάποια απ αυτά θα είναι στις γευστικές σας προτιμήσεις .
Βέβαια είναι προτιμότερο να τρώμε φρούτα εποχής , γιατί δεν είναι σημαντικά επιβαρημένα με φυτοφάρμακα και φυσικά, όπου είναι δυνατό, καλό είναι τα φρούτα να καταναλώνονται με τη φλούδα τους, αφού πρώτα πλυθούν πολύ καλά.
Τα φρούτα είναι από τις πιο εύπεπτες και πλούσιες σε βιταμίνες τροφές, εάν καταναλωθούν μόνα τους. Συγκεκριμένα χρειάζονται περίπου δυόμισι ώρες για να εγκαταλείψουν το στομάχι. Γι αυτό το λόγο καλό είναι να καταναλώνονται ξεχωριστά σαν κολατσιό και όχι αμέσως μετά το φαγητό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο τα φρούτα όσο και τα ωμά λαχανικά είναι οι κύριες τροφές των οποίων ο μεταβολισμός αποδίδει αλκαλικές ουσίες , λόγω των κιτρικών και άλλων οργανικών ανιόντων που περιέχουν. Τα αλκάλεα εξουδετερώνουν τα θειικά και πολλά άλλα οξέα που παράγονται καθημερινά από τον μεταβολισμό κυρίως των πρωτεινών ή που προσλαμβάνονται με την τροφή, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας. Επίσης χάρη στην αντιοξειδωτική δράση των φρούτων (πλούσια σε βιταμίνη C, E και Α), εξουδετερώνονται οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό κυρίως εξαιτίας της κακής διατροφής, της έλλειψης σωματικής άσκησης , του καπνίσματος και του άγχους . Οι ελεύθερες ρίζες ενοχοποιούνται ότι επιταχύνουν τις εκφυλιστικές διαδικασίες του οργανισμού και είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση των κυττάρων , καθώς και για την εμφάνιση ασθενειών, όπως αθηροσκλήρυνση , διαταραχή της λειτουργίας του ήπατος ,καρκινογενέσεις κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου