Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Μην τα μπουκώνετε (τα παιδιά)!

Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι μπορεί να είστε υπερβολικοί με το πόσο ταΐζετε το παιδί σας; Υπάρχουν κάποια σημάδια που θα πρέπει να σας κάνουν να σκεφτείτε ότι ίσως και να το παρακάνετε επιμένοντας να φάει περισσότερο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν τα παιδιά ξεκινάνε να «παίζουν» με το φαγητό τους, σπρώχνοντάς το στην άκρη, και δεν τελειώνουν ποτέ ό,τι τους δίνουμε, είναι πιθανό να αντιδρούν έτσι στη δική μας πίεση για φαγητό.
Σε γενικές γραμμές αυτό που πρέπει όλοι οι γονείς να κάνουμε με τον τρόπο σίτισης των παιδιών μας είναι να σεβόμαστε τα «θέλω» τους, και όταν έχουμε να κάνουμε με ένα παιδί που δεν έχει δείξει σημάδια ότι είναι κακόφαγο, να μην το επιβαρύνουμε με περισσότερη τροφή από αυτή που το ίδιο ζητάει.
Ένα νήπιο ή ένα ακόμα και ένα παιδί σχολικής ηλικίας, δεν δύναται να καταναλώνει την ίδια ποσότητα φαγητού με έναν ενήλικο. Επομένως μην παίρνετε ως μέτρο σύγκρισης αυτά που τρώτε εσείς, αλλά προσαρμόστε ανάλογα τις μερίδες του.
Αν δείτε ότι συναντάτε μεγάλη αντίδραση από ένα παιδί για το φαγητό, αντιπροτείνετέ του ένα σνακ, δώστε του χρόνο να σκεφτεί αν θέλει να φάει και κάτι ακόμα και μην του επαναφέρετε συνεχώς εκεί τη συζήτηση.
Όταν ένα παιδί τρώει παραπάνω απ’ όσο μπορεί και θέλει, τότε είναι πολύ πιθανό να πάρει κιλά κι εσείς μετά να αναρωτιέστε τι έφταιξε.
mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου