Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ποντιακή βασιλόπιτα

Προσθήκη λεζάντας

 
Υλικά
1 κ. αλεύρι
20 γρ. μαγιά νωπή
½ φλιτζάνι αγελαδινό βούτυρο λιωμέν,ο
3 αυγά
1 ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
Αλάτι
500 – 600 γρ. μυζήθρα (μιντζίν)
1 κρόκος αυγού
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά διαλυμένη στο νερό. Προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά και το αλάτι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για πέντε – έξι λεπτά, ώσπου να πάρουμε μια μαλακή ομοιογενή ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακιά, προσθέτουμε μια – δυο κουταλιές αλεύρι. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Κατόπιν σκεπάζουμε τη ζύμη καλά με μια κουβέρτα και την αφήνουμε για 45 λεπτά σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Έπειτα παίρνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και τη χωρίζουμε σε δυο κομμάτια. Ανοίγουμε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι, να γίνει στρογγυλό, λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί, και στρώνουμε το ένα κομμάτι. Απλώνουμε τη μυζήθρα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης, βάζουμε το νόμισμα όπου θέλουμε αφού το τυλίξουμε με χρυσόχαρτο. Μετά σκεπάζουμε τη βασιλόπιτα με βαμβακερή πετσέτα και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν αλείφουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με τον κρόκο αυγού, και την ψήνουμε στους 180ο βαθμούς για 50 λεπτά.
Στον Πόντο, αντί της μαγιάς χρησιμοποιούσαν προζύμι. Αυτό, το παρασκεύαζαν από ζυμάρι το οποίο κρατούσαν από την τελευταία φορά που είχαν ζυμώσει. Σε ½ ποτήρι χλιαρό νερό διέλυαν ένα ποτήρι γεμάτο ζυμάρι.
Ακόμη πολλές φορές έβαζαν στη βασιλόπιτα 1 καρότο και 1 γρόσι.
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου