Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ο πρωτομάρτυρας Στέφανος


Πρωτομάρτυρας Στέφανος

Ο πρωτομάρτυρας Στέφανος ήταν Ιουδαίος. Υπήρξε ένας από τους επτά διακόνους που εξέλεξε η πρώτη χριστιανική Εκκλησία στα Ιεροσόλυμα  και χειροτόνησαν οι ίδιοι οι  Απόστολοι. Έργο τους ήταν η φροντίδα των φτωχών και η διανομή των ελεημοσυνών. Στις «πράξεις των Αποστόλων». Χαρακτηρίζεται από τον Λουκά ως άνθρωπος ο οποίος  είχε πίστη, δύναμη   λόγου και θαυματουργή ικανότητα .   
Μερικοί Εβραίοι από τη συναγωγή συζητούσαν με φανατισμό και πείσμα με το Στέφανο κι επειδή δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στη σοφία και το πνεύμα με το οποίο μιλούσε, πλήρωσαν κάποιους άνδρες να ψευδομαρτυρήσουν. Προτού ακόμα ο Στέφανος αρχίσει την απολογία του, όλα τα μέλη του συνεδρίου τον κοίταξαν και είδαν πως το πρόσωπό του έλαμπε σαν να ήταν πρόσωπο αγγέλου.
Επειδή απέδειξε με στοιχεία από τις Αγίες Γραφές την έλευση του «δικαίου» του οποίου οι Εβραίοι υπήρξαν «προδόται και φονείς» την απιστία και τη σκληροκαρδία τους, εκείνοι έφραξαν τα αυτιά τους και με ορμή τον έβγαλαν έξω από την πόλη και τον λιθοβολούσαν. Ο Στέφανος προσευχήθηκε για τους διώκτες του λέγοντας «Κύριε, μη στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην». Είναι ο πρώτος μάρτυρας της χριστιανικής πίστεως (36μ.Χ.).
Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 27 Δεκεμβρίου.

  Κουτλουμπάσης Γιάννης, Στ2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου