Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Το δέντρο των Χριστουγέννων αποτελεί σήμερα ένα διεθνές Χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως Χριστουγεννιάτικο έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος  θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι  τότε  αποδιδόμενη ιερότητα των “ειδωλολατρών” στην βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το έλατο δηλαδή το δέντρο των Χριστουγέννων. 


Ο στολισμός του δέντρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Συμφωνά με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δέντρο εμφανίστηκε  στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη , που στο πέρασμα των χρόνων και μετά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν  μονό σε  διακοσμητικά   αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του ελάτου  ως χριστουγεννιάτικη  διακόσμηση  ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό βασιλιά  Όθωνα  το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα , όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν.           
Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί να είναι είτε  φυσικά , κυρίως  ελατά, είτε τεχνητά των οποίων η παραγωγή είναι σημαντική. Οι δε βιοτεχνίες παραγωγής χριστουγεννιάτικων στολιδιών είναι επίσης πολύ σημαντικές .
Το ακριβότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο σήμερα στον κόσμο  είναι αυτό που φέρεται στο ξενοδοχείο Έμιρειτς Παλάς στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων , όπου όλα τα στολίδια του είναι πραγματικά πανάκριβα κοσμήματα με πολύτιμες πέτρες που διατίθενται προς πώληση , η συνολική αξία των οποίων φθάνει τα 11 εκατομμύρια δολάρια.
Αντίστοιχο καθαρά ελληνικό παραδοσιακό έθιμο αποτελεί το στολισμένο καραβάκια.

 Καλά Χριστούγεννα!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΤ’1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου