Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Στο καταφύγιο του ΕΟΣ Κατερίνης



Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης πραγμαγματοποιήσαμε στις 24 Νοεμβρίου εκπαιδευτική εκδρομή στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ στην Άνω Μηλιά Πιερίων. Σκοπός της εκδρομής μας ήταν να γνωρίσουμε και να περπατήσουμε σε ορειβατικά μονοπάτια,να γνωρίσουμε αθλήματα του βουνού, να παρατηρήσουμε τον έναστρο ουρανό, να οργανώσουμε τη διατροφή μας και τη διαμονή μας σε χώρους μακριά από το σπίτι μας.
Το πρωί της Τέταρτης ξεκινήσαμε από το Σχολείο με τα πράγματα μας (σάκους) που είχαμε προετοιμάσει από την προηγούμενη ημέρα .Δάσκαλοι και μαθητές ενωμένοι ανεβήκαμε το βουνό με το λεωφορείο του Ε.Ο.Σ που αγκομαχούσε στις ανηφόρες μέχρι το καταφύγιο .Φτάσαμε στο καταφύγιο το οποίο ήταν χτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μέτρων σε πανοραμική θέση με φανταστική θέα .Όλα έδειχναν ότι θα είχαμε μια τέλεια διαμονή σε πολλές εκπλήξεις . Κατεβάσαμε τα πράγματα μας , αναγνωρίσαμε τους χώρους του καταφυγίου, ορίσαμε τα δωμάτια που θα κοιμόμαστε, με τα διώροφα και τριώροφα κρεβάτια.
Σε λίγο ακούσαμε το σφύριγμα του αρχηγού της αποστολής. Παραταχτήκαμε, ελέγξαμε τις ομάδες και ξεκινήσαμε να περπατάμε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ορειβατικό μονοπάτι στο βουνό των Πιερίων. Για δύο ώρες περίπου απολαύσαμε πάρα πολλές εικόνες. Είδαμε πολλά είδη φυτών και δένδρων (οξιές, πεύκα, βελανιδιές, καστανιές κ.α.).Η τύχη μάς έφερε αντιμέτωπους με έναν σκίουρο που σκαρφάλωνε στη φωλιά του πάνω στο πεύκο και με μια σαλαμάνδρα που σερνόταν πάνω στα βρεγμένα φύλλα. Κάτω από μια καστανιά μαζέψαμε κάστανα που είχαν γλιτώσει από σκίουρους. Περάσαμε ρυάκια, ξύλινες γέφυρες κ.λ.π.
Η επιστροφή μας διαφύλαξε μια έκπληξη. Προαιρετικό Flying Fox. Αξέχαστη εμπειρία . Πέρασμα δύσκολων διαδρομών με τροχαλία. Στην αρχή είμαστε διστακτικοί, μετά όμως δε το χορταίναμε. Μας σταμάτησε μια ξαφνική μπόρα
Ήρθε όμως στην κατάλληλη στιγμή. Έπρεπε να προετοιμάσουμε το μεσημεριανό μας.
Συμμετείχαμε όλοι και στην παρασκευή και στο σερβίρισμα του φαγητού . Η απογευματινή βροχή μας άλλαξε ελαφρώς το πρόγραμμα μας. Μας έδωσε όμως τη δυνατότητα να μελετήσουμε περισσοτέρους χώρους του καταφυγίου να ανάψουμε το τζάκι , να ψήσουμε κάστανα που είχαμε μαζέψει , πατάτες κ.λ.π
Την ώρα του βραδινού φαγητού η τύχη μας χαμογέλασε. Ο κύριος Νίκος μας ανακοίνωσε ότι ο ουρανός καθάρισε και έτσι θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τον έναστρο ουρανό με τηλεσκόπιο . Εμπειρία πρωτόγνωρη Είδαμε τον πλανήτη Δια, με τους δορυφόρους του και το Φεγγάρι. Μείναμε άφωνοι! Αισθανθήκαμε συνταξιδευτές των πλανητών στο διάστημα .
Μέχρι να μας πάρει ο ύπνος το πρόγραμμα μας ήταν ελεύθερο. Χωριστήκαμε σε ομάδες, παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια και απολαύσαμε τον ελεύθερο χρόνο μας.
Ικανοποιημένοι, όλοι πιστεύουμε ότι τα πράγματα ήρθαν όπως θα το θέλαμε . Με κοινή προσπάθεια και συνεννόηση όπως εμπνέει το βουνό η εμπειρία χαράχθηκε βαθιά μέσα μας.
Οι μαθητές της
ΣΤ΄ τάξης

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική εκπαιδευτική εκδρομή!Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη φύση και απέκτησαν μοναδικές εμπειρίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή