Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Στο Κτήμα "Ηρακλή" και στη δριστέλα



Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου οι μαθητές των Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2, και ΣΤ2 τμημάτων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης στα πλαίσια της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων “ανηφόρισαν” προς τη δυτική Πιερία. Επισκέφτηκαν στην Κ. Μηλιά το νερόμυλο των αδελφών Κούρτη και τη Δριστέλα. Γνώρισαν από κοντά το νερόμυλο και αντιλήφθηκαν την αξία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το μόχθο με τον οποίο το σιτάρι γινόταν αλεύρι και στη συνέχεια ψωμί. Είδαν τη δριστέλα και έμαθαν πώς έπλεναν οι γυναίκες τα παλιά χρόνια τις φλοκάτες, τα χαλιά κ.ά.
Στη συνέχεια οι μαθητές προσήλθαν στο «Κτήμα Ηρακλή» όπου τους υποδέχτηκαν φιλόξενα ο κ. Ηρακλής Τσίντζηρας και η γυναίκα του η κ. Τζένη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μαθητές παρακολούθησαν το όργωμα πρώτα με μηχανικά μέσα, και μετά με το άλογο. Διαπίστωσαν την ευκολία με την οποία σήμερα ο γεωργός μπορεί να οργώσει μεγάλες εκτάσεις αλλά εξέφρασαν και προβληματισμούς για τη μόλυνση του Περιβάλλοντος με τα καυσαέρια των μηχανημάτων. Στη συνέχεια ζεύτηκε το άλογο και με σημαντικό κόπο ανθρώπων και ζώων οργώθηκε μια γραμμή. Έτσι δύσκολα και με ιδρώτα έβγαινε το ψωμί… Στη συνέχεια ένας εργάτης ανέλαβε να σπείρει με σιτάρι ένα κομμάτι γης όπως γινόταν παλιά. Μετά από όλα αυτά τη σκυτάλη πήρε η κ. Τζένη η οποία για χάρη των παιδιών ξεκίνησε το ζύμωμα. Εμάς μας φάνηκε βουνό το ζύμωμα αλλά η κ. Τζένη μας εξήγησε ότι είναι εξοικειωμένη με τη διαδικασία καθόσον το ψωμί που χρησιμοποιούν στο «Κτήμα Ηρακλής» είναι φτιαγμένο χειροποίητα από αυτήν. Αφού άφησε μετά το ζυμάρι για να “ξεκουραστεί” και να φουσκώσει ετοίμασε τον παραδοσιακό φούρνο για το ψήσιμο.
Όλα ήταν τέλεια, ιδιαίτερα όταν ξεφούρνισε η κ. Τζένη το ζεστό ψωμί και όλοι οι μαθητές το γεύτηκαν με ενθουσιασμό.
Τέτοιες δραστηριότητες φέρνουν τους μαθητές πιο κοντά στη φυσικό τρόπο ζωής και τους οπλίζουν με εμπειρίες και γνώσεις. Αξίζει λοιπόν για όλα αυτά να εγκαταλείπουμε κατά διαστήματα το συμβατικό σχολείο προς χάριν του μεγαλύτερου σχολείου αυτό, της αληθινής ζωής.
Ευχαριστούμε λοιπόν τους αδελφούς Κούρτη για τη φιλοξενία στο νερόμυλο και τον κ. Ηρακλή Τσίντζηρα για τις αξέχαστες εμπειρίες στο υπέροχο κτήμα του. Φεύγοντας ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την άνοιξη όταν οι συνθήκες θα είναι και διαφορετικές.

2 σχόλια: