Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Το γαϊτανάκι!

 


                                                                       Το Γαϊτανάκι

 

Χώρα πλούσια σε παραδόσεις η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να μην πρωτοστατεί στα ήθη και στα έθιμα της περιόδου της Αποκριάς, αφού συνδέονται και με γιορτές της αρχαιότητας που συνέβαιναν εκείνη τη χρονική περίοδο οι οποίες αφομοιώθηκαν από τη χριστιανική παράδοση. Τα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας συνδέονται άλλοτε με την ιστορία και τους θρύλους της κάθε περιοχής και άλλοτε πάλι αποτελούν απλώς μια αφορμή διαφυγής από την καθημερινότητα.

Από τα λίγα που διατηρούνται αυτούσια ως τις ημέρες μας, το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της Αποκριάς. Ενα υπέροχο «παιχνίδι», που περιλαμβάνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία είναι αναγκαία για μια ξέφρενη διασκέδαση. Χρώματα, κέφι και χιούμορ... πλέκονται μαζί με τις κορδέλες σε έναν χορό αγάπης και συμφιλίωσης με ιδιαίτερους συμβολισμούς.

 

Ρίζες και ετυμολογία

 

Το γαϊτανάκι, το οποίο κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια στις εκδηλώσεις των αστικών κέντρων, πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

 

Η λέξη «γαϊτανάκι» είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης «γαϊτάνιν», που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία, και δημιουργείται χάρη στην τάση που έχει η γλώσσα μας να προσθέτει την κατάληξη «-άκι» για να δηλώσει τον υποκορισμό. Προέρχεται από τα ελληνιστικά χρόνια, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη. Χωρίς να είμαστε βέβαιοι για την ετυμολογία της, η ονομασία της έχει να κάνει με την πόλη Gaeta της Ιταλίας, ιωνική αποικία των Σαμίων, γνωστή για την παραγωγή κορδέλας. Οι κορδέλες συνήθως ήταν από βαμβάκι, μαλλί ή μετάξι και αποτελούσαν διακοσμητική πινελιά των φορεμάτων.

 

Πώς παίζεται

 

Χρειάζονται δεκατρία άτομα για να στήσουν τον ιδιότυπο χορό. Ο ένας κρατά έναν μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και είναι αυτές που δίνουν το όνομά τους και στο έθιμο. Γύρω από τον στύλο δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν ταυτόχρονα ανά ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι.

 

Καθώς κινούνται γύρω από τον στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του και έτσι όπως γυρνούν, πλέκουν τις κορδέλες γύρω από τον στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς, με τον ίδιο τρόπο που έπλεκαν παλιά οι γυναίκες τα γαϊτάνια και στόλιζαν τις παραδοσιακές φορεσιές. Οταν οι κορδέλες έχουν όλες τυλιχτεί και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά στο κοντάρι, αντιστρέφεται η φορά του χορού και αφού τα γαϊτάνια ξετυλιχτούν ο χορός τελειώνει.

 

Τι συμβολίζει

 

Ο αριθμός των δώδεκα χορευτών λέγεται ότι δηλώνει τους μήνες του χρόνου που εναλλάσσονται ή τις Ώρες, τις μυθικές θεότητες του χρόνου. Σε πολλές κοινωνίες, κυρίως αγροτικές, το γαϊτανάκι συμβολίζει την ομόνοια και τη συναδελφικότητα. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στον θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο.

 

Και οι Απόκριες αποτελούν μια γιορτή χαράς που συνδυάζεται και με την αναζωογόνηση, με το ξύπνημα της φύσης, την άνοιξη. Αντλούν την καταγωγή τους από τα αρχαία Ανθεστήρια, γιορτή προς τιμήν του Διονύσου, που ελάμβανε χώρα επί τριήμερο κατά την πανσέληνο ύστερα από δύο πανσελήνους από το χειμερινό ηλιοστάσιο (μέσα Φεβρουαρίου). Παράλληλα, η πομπή του Καρνάβαλου έχει επίσης ρίζες στην αρχαιότητα, καθώς σχετίζεται με την πομπή γλεντιού και ακραίων συμπεριφορών κατά τις διονυσιακές γιορτές.

 

Στην Αθήνα των νεότερων χρόνων πάντως τα αποκριάτικα δρώμενα της παλιάς πόλης, όπως το γαϊτανάκι, έχουν συνδυαστεί με τη γειτονιά του Μεταξουργείου, την οποία τα τελευταία χρόνια έχουν «αναγεννήσει» αυτές τις ημέρες της Αποκριάς μερικές συλλογικότητες δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα.

 

http://www.tovima.gr

 

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Καλή Τσικνοπέμπτη...

 


Σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη και από χθες ήδη υπάρχει μια κινητικότητα παντού! Και αυτό γιατί η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

 

Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

 

ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ!!!


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Άσκηση αντισεισμικής προστασίας...

 


Στα πλαίσια της προετοιμασίας των σχολείων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, πραγματοποιήθηκε σήμερα αντισεισμική άσκηση. Είχε προηγηθεί ενημέρωση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας αλλά και των μαθητών για τον τρόπο αντίδρασης και αντιμετώπισης μια τέτοιας έκτακτης ανάγκη.

 

Έτσι λοιπόν το συνθηματικό κτύπημα του κουδουνιού βρήκε υποψιασμένους τους πάντες και η αντίδραση μαθητών και εκπαιδευτικών κυμάνθηκε σε φυσιολογικά όρια. Όμως επειδή ο σεισμός κάποιες φορές δεν προειδοποιεί, στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιήσουμε και άλλες ασκήσεις με σκοπό να βελτιώσουμε το χρόνο αντίδρασης….

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Διάθεση δωρεάν Self Tests...

 



Aπό την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου ή την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου (αναμένεται τις επόμενες ώρες η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ) θα μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί να προμηθευτούν από τα φαρμακεία δωρεάν self test.

Συγκεκριμένα, θα δικαιούνται 5 δωρεάν self test, τα οποία θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μέχρι και τα μέσα Μαρτίου.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Αλκυονίδες ημέρες...

 


Οι αλκυονίδες μέρες είναι εκείνες οι μέρες του χειμώνα κατά τις οποίες επικρατεί καλός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, χωρίς σύννεφα και ανέμους και κάποιες φορές με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

 

Οι ημέρες αυτές κάνουν την εμφάνισή τους από 15 Δεκεμβρίου ως 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, και συχνότερα μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου. Η ονομασία τους έχει αρχαιοελληνική προέλευση και αποδίδεται στον Αριστοτέλη.

 

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Βάψιμο εξωτερικού τοίχου ...


 

Όπως  όλες οι υποδομές των κτηρίων φθείρονται, έτσι και για το σχολείο μας ήρθε η ώρα των παρεμβάσεων και αποκατάστασης των φθαρμένων και γραμμένων με διάφορα συνθήματα τοίχων.

 Από καιρό το σχολείο μας είχε προμηθευτεί τα χρώματα με χρηματοδότηση της Σχολικής Επιτροπής.

Η  κ. Αλέκα και η κ. Φούλα  που ασχολούνται με την καθαριότητα, πήρανε τα ρολά και τα πινέλα και ομορφαίνουν το σχολείο μας.

Το σχολείο μας τις ευχαριστεί θερμά!


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Φωλιές για τους μικρούς φτερωτούς μας φίλους…

 

                       

 Το κρύο γίνεται όλο και πιο τσουχτερό! Οι φτερωτοί μας φίλοι, τα πουλιά, ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν λίγη τροφή και καταφύγιο για να περάσουν τις δύσκολες ημέρες και νύχτες του χειμώνα.

Η χαρά μας ήταν τεράστια, όταν ο κύριος Νίκος Κωτίδης, δάσκαλος της Στ1 τάξης, προθυμοποιήθηκε να μας φτιάξει δύο φωλιές για τα πουλιά, που καθημερινά συνυπάρχουν μαζί μας στη σχολική αυλή.

Τα παιδιά των δύο τάξεων της Στ΄ τάξης, τις ζωγράφισαν όσο ωραιότερα μπορούσαν και τις τοποθετήσαμε σε δύο δέντρα, στην αυλή .

Τώρα περιμένουμε με αγωνία να δούμε ποιοι θα είναι οι πρώτοι φτερωτοί μας ένοικοι….

Βάλαμε κανναβούρι και την κάναμε φιλόξενη.

Ευχαριστήριο!

 


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια …


Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, στα πλαίσια των εθελοντικών δράσεων, όπου εντάσσονται και στο πρόγραμμα Erasmus + KA2  το σχολείο μας συγκέντρωσε και πάλι σημαντική ποσότητα από πλαστικά καπάκια ...

Της ελπίδας τα χρώματα!

 


Οι μαθητές της πρώτης τάξης εκπλήσσουν καθημερινά τη δασκάλα τους κ. Μελίνα με με το ταλέντο τους και τις ικανότητες τους.

Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν σήμερα το πρωί η μαθήτρια Αλεξία Τσεντίδου,όπου με το ταλέντο και τις ικανότητες της έγραψε και μελοποίησε ένα τραγούδι. Το παρουσίασε σήμερα στην τάξη της.

«Πρόσκληση κατάθεσης οικονομικής προσφοράς για μετακίνηση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα: ERASMUS+»

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ                  Κατερίνη 11-02-2022

Αριθμ. Πρωτ. :14

Προς: ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Κοινοποίηση: Δ/νση Π.Ε. Εκπ/σης Πιερίας
Γραφείο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων


ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση : Ρωμανού 14
Τ.Κ. : 60131
Πληροφορίες : Φακαλής Κωνσταντίνος
Τηλέφωνο : 2351024683
FAX : 2351024683
E-mail : mail@12dim-kater.pie.sch.gr

Θέμα : «Πρόσκληση κατάθεσης οικονομικής προσφοράς για μετακίνηση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα: ERASMUS + »

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο - Safer Internet Day

 


Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Φεβρουαρίου.

Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει μπει τόσο ενεργά στη ζωή μικρών και μεγάλων, δεν είναι δυνατόν να μην ασχοληθούμε με το θέμα στο σχολείο.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες...

 


Με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στο Πεκίνο της Κίνας,  θα κάνουμε ένα αφιέρωμα  σε αυτή την αθλητική διοργάνωση...

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι αντίστοιχοι αγώνες των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων για τον χειμώνα. Χαρακτηρίζονται από τα χειμερινά αθλήματα πάνω σε πάγο ή χιόνι, όπως η παγοδρομία και το σκι.

 

Αθλήματα χιονιού:

·                          αλπικό σκι   

·                          δίαθλο  

·                          σκι ανωμάλου δρόμου

·                          ελεύθερο σκι

·                          βορεινό σύνθετο

·                          άλμα με σκι

·                          χιονοσανίδα

Αθλήματα πάγου:

·                          ελκηθροδρομία μπόμπσλεντ

·                          κέρλινγκ

·                          καλλιτεχνικό πατινάζ

·                          χόκεϊ επί πάγου

·                          ελκηθροδρομία λούτζ

·                          μικρή πίστα στον πάγο

·                          ελκηθροδρομία σκέλετον

·                          παγοδρομία ταχύτητας








Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Οι μικροί ζαχαροπλάστες του Γ2

 





Οι μαθητές του Γ2, μαζί με τις δασκάλες τους την κ. Βάια και την κ. Κατερίνα στην κουζίνα του σχολείου έκαναν τρουφομπαλίτσες.Πρώτα έπλυναν καλά τα χέρια τους, φόρεσαν τη στολή του μάγειρα και με πολύ κέφι άρχισαν να κάνουν τα νόστιμα τρουφομαλάκια, ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής, όπως είναι γραμμένη στο βιβλίο. Το αποτέλεσμα μοναδικό!!!







Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Self test: Από την Τετάρτη 2-2-2022 η διάθεσή τους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς...

 


Από  Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου έως και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου θα μπορούν να προμηθεύονται οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, τα πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self-test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 11 Φεβρουαρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2022. 

Οι τρεις Ιεράρχες, Τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας…

 

                   (Ο Βασίλης Χαριτάκης, μαθητής της Στ2 τάξης ζωγράφισε τους Τρεις Ιεράρχες)


Στις 30 του Γενάρη η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των τριών Ιεραρχών. Η γιορτή τους λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, γιατί και οι τρεις Ιεράρχες ήταν μεγάλοι  Δάσκαλοι  και  Πατέρες  της Εκκλησίας. Τους ονομάζουμε φωστήρες που θα πει λαμπερά αστέρια και τους αποκαλούμε μελίρρυτους ποταμούς της Σοφίας, που πότισαν όλη την κτίση με το μέλι της διδασκαλίας τους. Οι τρεις Ιεράρχες είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεoλόγoς.
Είχαν και οι τρεις τους πολύ καλές μητέρες που τους βοήθησαν να γίνουν καλοί άνθρωποι και ν' αγαπήσουν τα γράμματα και το Χριστό. Σπούδασαν στις πιο μεγάλες σχολές της εποχής τους. Αγάπησαν το Χριστό και τα Ελληνικά Γράμματα. Βοήθησαν τους φτωχούς και όλους όσους είχαν την ανάγκη τους.
Ο Βασίλειος ίδρυσε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία και σχολεία. Για το σπουδαίο του έργο η εκκλησία μας τον ονόμασε Μέγα.

Ο Ιωάννης είχε το χάρισμα να μιλά πολύ όμορφα και γι’ αυτό ονομάστηκε Χρυσόστομος.

Ο Γρηγόριος έπεισε τους ανθρώπους ότι ο Χριστός είναι Θεός γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεολόγος.

Η ζωή και το έργο τους

Mέγας Βασίλειος: Γεννήθηκε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας το 329 μΧ. Σπούδασε Ρητορική, Γραμματική, Αστρονομία, Φιλοσοφία, Ιατρική και Γεωμετρία. Διακρίθηκε για την αφοσίωση του στην ορθόδοξη πίστη μας αλλά και για το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο, μοιράζοντας όλη την περιουσία του στους φτωχούς. Ίδρυσε τη Βασιλειάδα, ένα πολύ μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα, που περιλάμβανε νοσοκομεία, ορφανοτροφείο, ξενώνες, γηροκομείο και είχε σκοπό τη δωρεάν περίθαλψη όσων είχαν ανάγκη. Πέθανε την 1η Ιανουαρίου το 379 και η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του κάθε πρώτη του Γενάρη.

Γρηγόριος ο Θεολόγος: Γεννήθηκε στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας το 329 μΧ. και σπούδασε στα καλύτερα σχολεία της εποχής του. Μετά τις σπουδές του έμεινε για δέκα χρόνια στη Αθήνα διδάσκοντας ρητορική. Αργότερα πήγε στον Πόντο, όπου συνάντησε το φίλο του Βασίλειο και έμεινε μαζί του. Ο Γρηγόριος βοήθησε στην αντιμετώπιση της αίρεσης του Αρείου στην Κωνσταντινούπολη, Με τα φλογερά του κηρύγματα έκανε αρκετούς Αρειανούς να πιστέψουν στη σωστή διδασκαλία. Έτσι οι χριστιανοί τον ονόμασαν θεολόγο. Πέθανε στις 25 του Γενάρη το 391, σε ένα ερημικό μέρος, όπου ασκήθηκε στην προσευχή, τη νηστεία και τη μελέτη. Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 25 του Γενάρη.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας. Σπούδασε Ρητορική και θεολογία και μετά έζησε σε διάφορα μοναστήρια. Έγραψε πολλά βιβλία καθώς και την κυριακάτικη λειτουργία της εκκλησίας μας. Εκφωνούσε ωραίους θρησκευτικούς λόγους. Ο κόσμος έλεγε χαρακτηριστικά ότι από το στόμα του « έρεε χρυσός » και έτσι ονομάστηκε Χρυσόστομος. Εξορίστηκε στον Πόντο και μετά στην Αρμενία, όπου και πέθανε εξασθενημένος σε ηλικία 62 χρονών. Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 13 Νοεμβρίου.

Οι τρεις Ιεράρχες και η σημασία της μόρφωσης

 Όσο ζούσαν, οι Τρεις Ιεράρχες μελετούσαν και καλλιεργούσαν το πνεύμα. Ήταν μεγάλοι δάσκαλοι που μας άφησαν πολλές πολύτιμες συμβουλές. Αυτό που τόνισαν και οι τρεις τους περισσότερο απ' όλα ήταν η μεγάλη σημασία που έχει, να διαβάζει κανείς και να είναι μορφωμένος.

Μιλώντας για το καθήκον των γονιών ο Μέγας Βασίλειος είπε: «Οι γονείς που έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους πρέπει να φροντίζουν ώστε αυτά να μορφώνονται».
Ενώ ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος πρόσθεσε:« η μόρφωση είναι εκείνη που θα καλλιεργήσει την ψυχή του παιδιού». Βέβαια, ξέρανε πολύ καλά ότι είναι δύσκολος ο δρόμος προς τη γνώση. Όσο δύσκολος όμως κι αν είναι, αξίζει να τον ακολουθήσουμε. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε ολοκληρωμένοι άνθρωποι.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ρωτάει: «Πες μου, ποιος έμαθε γράμματα χωρίς κόπο και πολύ διάβασμα;»
Η απάντηση στην ερώτηση του είναι φυσικά: 'κανείς'. Όλοι ξέρουμε ότι μερικές φορές το διάβασμα είναι δύσκολο και ίσως βαρετό.

Αλλά ο Γρηγόριος ο Θεολόγος εξηγεί: «Στολίστε τις ψυχές των παιδιών με την κατάλληλη μόρφωση κι όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν».

Πηγή: www.akida.info

Κουτσουρά Ζωή, δασκάλα της Στ2