Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Πώς παράγεται ο φελλός;

Ο φελλός παράγεται από την φελλοφόρο δρυ, δέντρο που καλλιεργείται για το σκοπό αυτό στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά το βρίσκουμε και στο Μαρόκο και στην Αλγερία, καθώς και στη νότια Γαλλία, την Κορσική, τη Σαρδηνία, τη Σικελία και την Καλαβρία.
Η φελλοφόρος δρυς {Quercus suber L.) περιλαμβάνει γύρω στα 600 είδη σε όλον τον κόσμο το μοναδικό είδος όμως το οποίο παράγει φελλό είναι το Quercus suber όπως είναι το επιστημονικό της όνομα.
Η δρυς η φελλοφόρος, ζει μέχρι 150- 250 χρόνια, ο κορμός της δε αποτελείται από παχύ φλοιό, που μετά από επεξεργασία μας δίνει το φελλό που χρησιμοποιούμε στην εμφιάλωση του κρασιού.

Ο πρώτος φελλός (virgin cork) «δίνεται» αφού το δέντρο γίνει 25 χρονών, και από κει και πέρα η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί (δηλαδή να ξαναβγεί ο φλοιός και να αποκτήσει πάλι το επιθυμητό πάχος) κάθε 10 με 12 χρόνια, μέχρι και 12 συνολικά φορές στη ζωή μιας τέτοιας δρυός.
Η διαδικασία γίνεται χειρωνακτικά και λένε ότι δεν πληγώνει το δέντρο.
Πηγή: krasiagr.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου