Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Ο κύκλος με την κιμωλία

Χθες Παρασκευή 18 Νοεμβρίου τα τμήματα των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων του σχολείου μας παρακολούθησαν στο θέατρο της πόλης μας ΠΗΓΑΣΟΣ τη θεατρική παράσταση «Ο κύκλος με την κιμωλία». Η μετακίνηση από και προς το θέατρο πραγματοποιήθηκε απρόσκοπτα και η ποιότητα της συγκεκριμένης παράστασης αποζημίωσε με το παραπάνω την επιλογή μας.  Εκπαιδευτικοί και παιδιά βγήκαν απόλυτα ικανοποιημένη από την παράσταση.
Ο Κύκλος με την κιμωλία είναι ένα από τα διασημότερα θεατρικά έργα του Γερμανού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ. Ολοκληρώθηκε το 1945 και ο αρχικός τίτλος ήταν «Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία».
Υπόθεση του έργου
Η Γρούσα που είναι υπηρέτρια σε αρχοντικό, παίρνει κοντά της τον γιο τού άρχοντα, όταν αυτός δολοφονείται από επαναστάτες και η μητέρα του τον εγκαταλείπει κυνηγημένη. Με θυσίες κρατάει το παιδί κοντά της, μέχρι την ημέρα που η βιολογική μητέρα του επιστρέφει και το διεκδικεί δικαστικά, κατηγορώντας τη Γρούσα, ότι της το έκλεψε. Ο Αζντάκ, ένας λαϊκός, μέθυσος και κουτοπόνηρος άνθρωπος που όλως τυχαίως, χρίζεται δικαστής καλείται να αποφασίσει για την τύχη του παιδιού, επιλέγοντας μία σολομώντεια λύση: Τοποθετεί το παιδί μέσα σ’ έναν κύκλο και ζητά από τις δύο γυναίκες να το τραβήξουν από τα χεράκια του με δύναμη, η κάθε μια προς το μέρος της. Όποια καταφέρει να το βγάλει από τον κύκλο, θα το κρατήσει δικό της για πάντα. Η βιολογική μητέρα το τραβά με δύναμη, ενώ η Γρούσα που δεν θέλει να το πονέσει, το αφήνει.
Πηγή: Βικιπαίδεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου