Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ήξερες ότι... .


Κάθε ρήγας στην τράπουλα αναπαριστά έναν μεγάλο βασιλιά της ιστορίας: ο ρήγας μπαστούνι τον Δαυίδ, ο ρήγας σπαθί τον Μέγα Αλέξανδρο, ο ρήγας κούπα τον Καρλομάγνο και ο ρήγας καρό τον Ιούλιο Καίσαρα. 

Ο πιο δυνατός μυς του ανθρώπινου σώματος είναι η γλώσσα.  Οι πεταλούδες έχουν την αίσθηση της γεύσης στα πόδια τους.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
 

Ήταν  γύρω στα 450μχ,  όταν  ένας  βυζαντινός  στρατιώτης,  Λέοντας  στο  όνομα,  έκοβε  βόλτες  σ΄ ένα  δασάκι  στα  μέρη  της βασιλεύουσας,  όταν  ξάφνου  βλέπει  μπροστά  του  έναν  τυφλό  άνθρωπο  να  του  ζητάει  λίγο  νερό  για  να  σβήσει  τη  δίψα  του. Ο  Λέοντας  προθυμοποιήθηκε  να  του  βρει  και  να  του  φέρει  νερό. Έψαξε  λοιπόν,  στο  δάσος  για  να  βρει  νερό  αλλά  μάταια  και  έτσι,  επέστρεφε  λυπημένος.
 Τότε  όμως,  άκουσε  μια  γυναικεία  φωνή  να  του  λέει: «Ου  χρεών  σε,  Λέων,  αγωνιάν,  το  γαρ  ύδωρ  εγγύς»,  δηλαδή,  «Δεν  χρειάζεται  Λέων  να  αγωνιάς,  να  άγχεσαι,  να  στεναχωριέσαι,  το  νερό  είναι  δίπλα  σου». Και  πάλι  ακούει  τη  φωνή  την άγνωστη  να  τον   προστάζει: «Λέων  βασιλιά,  πάρε  απ΄ το  νερό  αυτό  και  δώσε  να  πιει  να  ξεδιψάσει  ο  τυφλός  άνθρωπος  και  κάτι  ακόμα,  άλειψε  μ΄ αυτό  τα  μάτια  του  και  αμέσως  θα  καταλάβεις  ποια  είμαι  εγώ  που  σου  μιλώ».
  Έτσι  πράγματι  έπραξε  ο  Λέοντας  και  παρευθύς  ο  τυφλός  ανέβλεψε.  Αλλά  ταυτόχρονα  άνοιξαν  και  τα  μάτια  του  Λέοντα  ο  οποίος  τώρα, κατάλαβε  πως  εκείνη  η  φωνή  που  του  μιλούσε  ήταν  της  Παναγίας  που  έκανε  αυτό  το  θαύμα  και  του  μίλησε  και  πως  επίσης,  σ΄ Εκείνην  τη  Μεγαλόχαρη,  οφείλεται  και  το  μεγάλο  θαύμα  της  θεραπείας  του  τυφλού.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πασχαλινές σκέψεις...


    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το μήνυμα της ανάστασης του Θεανθρώπου φαίνεται ότι περνά σχεδόν απαρατήρητα. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, φυσικά φαινόμενα όπως σεισμοί, τσουνάμι, πυρηνικά ατυχήματα φρόντισαν να επισκιάσουν ένα χαρμόσυνο και πάντα επίκαιρο γεγονός. Από κοντά και η οικονομική κρίση, οι πολεμικές συρράξεις, συμπλήρωσαν ένα τοπίο ομιχλώδες και απαισιόδοξο.
Και όμως η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα γεγονός που επιδρά καταλυτικά στην ψυχή μας και μπορεί να γίνει η αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Πασχαλινός λαγός

     Είναι αρκετά γνωστό ότι οι παραδόσεις του Πάσχα γεννήθηκαν από ένα μίγμα πολλών διαφορετικών δοξασιών και παραδόσεων από διαφορετικούς πολιτισμούς.
Το πασχαλινό λαγουδάκι είναι σίγουρα από τις πιο γνωστές παραδόσεις. Μας ήρθε από τη Δυτική Ευρώπη.

Ο Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος είναι από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ονομάζεται, επίσης, Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος. Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα.
Γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Ο πατέρας του Γερόντιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας και ήταν στρατιωτικός και Συγκλητικός. Η μητέρα του Πολυχρονία καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί χριστιανοί.

Τα Θαύματα του Αγίου Γεωργίου

   Τα θαύματα που αποδίδονται στον Άγιο είναι πάμπολλα, μερικά από τα οποία παράδοξα και παράλογα. Από τον 9ο αιώνα κιόλας, ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικηφόρος Α' αναγκάστηκε να τα αποδοκιμάσει δημοσίως ως «τερατώδεις λήρους» και «φλυαρίας ανάμεστα». Το πλέον υμνηθέν θαύμά του είναι η Δρακοκτονία, που όμως ως μύθος προϋπήρχε. Σύμφωνα με την παράδοση, στα περίχωρα της Κυρήνης, περιοχή της σημερινής Λιβύης, υπήρχε ένα δράκος που παραφύλαγε σε μια πηγή και εμπόδιζε την ύδρευση του χωριού, ενώ κατέτρωγε τους περαστικούς.    Για να εξευμενίσουν τον δράκο, οι χωρικοί του έστελναν κάθε μέρα ως τροφή από ένα παιδί,το οποίο επέλεγαν δια κλήρου. Ο Θεός τους λυπήθηκε κι έστειλε τον Άγιο Γεώργιο για να εξολοθρεύσει τον δράκο, σε μία ημέρα που ήταν έτοιμος να καταβροχθίσει την όμορφη μοναχοκόρη του τοπικού άρχοντα. Ο Άγιος, μετά από φοβερή μονομαχία με τον δράκο, τον σκότωσε κι έσωσε την ωραία κόρη. Τότε, ο πατέρας της, αλλά και όλο το χωριό που ήταν ειδωλολάτρες, βαπτίστηκαν Χριστιανοί.

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Το τσούγκρισμα των αυγών

Τα πασχαλινά αυγά είτε βαμμένα είτε σοκολατένια είναι μέρος των Πασχαλινών εθίμων. Στην Ελλάδα, τα αυγά αυτά βάφονται συνήθως κόκκινα, ενώ σε άλλες χώρες σε περισσότερα χρώματα, με περίτεχνα σχήματα.
Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα.

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Η Κυριακή του Πάσχα
Πάσχα είναι Εβραϊκή λέξη και σημαίνει διάβαση – πέρασμα. Ο Μωυσής με εντολή του Θεού ελευθέρωσε τους Ισραηλίτες από τη δουλεία των Αιγυπτίων και την τυραννία του Φαραώ. Τους οδήγησε μέσα από την Ερυθρά θάλασσα, αφού τη χώρισε στα δυο και τους πήγε στη γη Χαναάν. Αυτό το μεγάλο γεγονός το ονόμασαν οι Ισραηλίτες  Πάσχα. Ο Χριστός σαν νέος Μωυσής νικά  το θάνατο, που σύμβολο του ήταν ο Φαραώ. Ελευθερώνει τους ανθρώπους από την αμαρτία και το θάνατο. Αυτό είναι το νέο Πάσχα, που γιορτά­ζουμε οι Χριστιανοί. Είναι το πέρασμα–διάβαση που μας χάρισε ο Χρι­στός, οδηγώντας εμάς, που Τον ακολουθούμε και πάμε μαζί Του, από το θάνατο στην αιώνια ζωή. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μεσάνυκτα, ο ιερέας θα ψάλλει στην Ωραία Πύλη το «Δεύτε λάβετε φως  εκ του ανεσπέρου Φωτός...  και θα μας δώσει το Άγιο Φως. Μετά θα βγούμε στην αυλή με αναμμένες λαμπάδες. Θα ακούσουμε το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο και θα ψάλλουμε το: Χριστός Ανέστη. Θα ακολουθήσει ο όρθρος και η Πασχαλινή θεία Λειτουργία. 
ΜΗ ΜΟΥ ΑΠΤΟΥ


Το Πάσχα

Το Πάσχα είναι μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση του θανάτου και της Αναστάσεως του Χριστού. Όμως, όπως συμβαίνει και με άλλες θρησκευτικές γιορτές, προϋπήρχε του γεγονότος το οποίο γιορτάζεται, καθώς ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων έτεινε να συνδυάζει τις επιταγές από την έλευση μιας νέας θρησκείας με τα έθιμα και τις παραδόσεις του.
Έτσι, το Πάσχα αρχικά αποτελούσε εβραϊκή γιορτή (προέρχεται από το εβραϊκό πεσάχ = διάβαση) που συνδεόταν με τη βιβλική αφήγηση της απελευθερώσεως των Ισραηλιτών από την αιγυπτιακή αιχμαλωσία.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

                    Προσευχή μετά το Πάσχα μέχρι την Ανάληψη

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας
και τοις εν τοις μνήμασιν, ζωήν χαρισάμενος.


Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι.
προσκυνήσωμεν Άγιον, Κύριον, Ιησούν
τον μόνον αναμάρτητον.
Τον Σταυρόν Σου, Χριστέ, προσκυνήσωμεν
και την Αγίαν Σου Ανάστασιν
υμνούμεν και δοξάζομεν.
Συ γαρ ει ο Θεός ημών,
εκτός Σου άλλον ουκ οίδαμεν,
το όνομά σου ονομάζομεν.
Δεύτε, πάντες οι πιστοί, προσκυνήσωμεν
την του Χριστού Αγίαν Ανάστασιν.
Ιδού γαρ ήλθεν δια του Σταυρού
χαρά εν όλω τω κόσμω.
Δια παντός ευλογούντες τον Κύριον,
υμνούμεν την Ανάστασιν Αυτού.
Σταυρόν γαρ υπομείνας δι' ημάς,
θανάτω, θάνατον ώλεσεν.


Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου, καθώς προείπεν,
έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και το μέγα έλεος.


Σάββατο 23 Απριλίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

   ....Ο Χριστός δεν έμεινε κρεμασμένος πάνω στο σταυρό. Όταν εξέπνευσε, Τον κατέβασαν και Tον τοποθέτησαν σ' ένα τάφο. Ένας μεγάλος λίθος κυλίστηκε πάνω στο άνοιγμα του μνημείου. Στρατιώτες τοποθετήθηκαν εκεί για να Τον φυλάνε. Όλη την ημέρα του Σαββάτου οι οπαδοί Του έμειναν σκυθρωποί και λυπημένοι στο ανώγειο. Μόνο δύο αποφάσισαν να πάνε στους Εμμαούς. Όλους τους διακατείχε ο φόβος. Νωρίς, το πρώτο εκείνο Πασχαλινό πρωί , η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία του Ιακώβου και η Σαλώμη ξεκίνησαν για τον τάφο με σκοπό να αλείψουν με μύρα το νεκρό Του σώμα.

ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ

Εμείς στο χωριό μας έχουμε ένα έθιμο κάθε Πάσχα, (ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ  ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ).
Το μεγάλο Σάββατο το βράδυ μετά την εκκλησία 12:00 πάμε στην  πλατεία για να κάψουμε τον Ιούδα. Ανάβουμε μια μεγάλη φωτιά και ρίχνουμε μέσα μια ψεύτικη κούκλα. Μετά γυρνάμε σπίτι και τσουγκρίζουμε τα αυγά και λέμε "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!" – "ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!".

Μαγειρίτσα






Το έθιμο μας είναι, μετά την Ανάσταση του Κυρίου, να τρώμε την παραδοσιακή μαγειρίτσα. Χρειάζεται αρκετή προετοιμασία,αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει όλους.





ΥΛΙΚΑ

Η Ανάσταση…

   Το  μεγάλο  Σάββατο  από  νωρίς  ο  κόσμος  ετοιμάζεται  και  πηγαίνει  στην  εκκλησία  περιμένοντας  την  Ανάσταση   του  Κυρίου. Λίγο  πριν  τις  δώδεκα  βγαίνει  το  Άγιο  φως  και  όλοι  ανάβουμε  τις  λαμπάδες  μέχρι  τις  δώδεκα  ακριβώς  που  ψέλνει  ο  ιερέας  το  Χριστός  Ανέστη. Τότε  όλος  ο  κόσμος  φιλιέται  και  αγκαλιάζεται  λέγοντας  Χριστός  Ανέστη  και  απαντώντας  Αληθώς  ο  Κύριος. Μετά  τσουγκρίζουμε  τα  κόκκινα  αυγά  που  έχουμε  φέρει  από  το  σπίτι  μας.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το Άγιο και Μεγάλο Σάββατο γιορτάζουμε την θεόσωμο ταφή του Κυρίου μας και την κάθοδο Του στον Άδη.
Η ΑΚΡΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
 
    Ο Άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, αφού κήδεψε μέσα σε  καθαρό σινδόνι και με αρώματα σμύρνα και αλόη το Πανάχραντο Σώμα του Χριστού ,το έβαλε στο καινό μνημείο. Οι Ιουδαίοι όμως ,που και νεκρό ακόμα φοβούνταν το Χριστό ,πήγαν στον Πιλάτο και ζήτησαν να βάλει στρατιώτες να φυλάνε τον τάφο για τρεις μέρες. Του είπαν, πως μπορεί να έρθουν το βράδυ οι μαθητές του, να τον κλέψουν και να πούνε ότι αναστήθηκε. Ο Πιλάτος τότε έστειλε στρατιώτες να σφραγίσουν τον τάφο και να κάθονται να τον φυλάνε.
Ο άγιος Θεός φτάνει στο έσχατο σημείο ταπεινοφροσύνης, να βρίσκεται νεκρός σ’ ένα μικρό τάφο. Η Βυζαντινή εικόνα, που εικονίζει το Χριστό στον τάφο ,ονομάζεται «΄Η άκρα ταπείνωσις

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ο Επιτάφιος Θρήνος


    Η παράσταση του Επιτάφιου Θρήνου εκτυλίσσεται μπροστά στο Σταυρό.Το νεκρό σώμα του Χριστού ακουμπά επάνψ στη σινδόνα. Η Παναγία βυθισμένη στον πόνο της, αγκαλιάζει το Χριστό. Από την άλλη πλευρά, αγκαλιάζει το Χριστό ο αγαπημένος μαθητής Του, Ιωάννης. Ο Ιωσήφ Αριμαθαίας κρατά το σάβανο του Χριστού. Παραδίπλα στέκεται λυπημένη, με τα χέρια ψηλά, η Μαρία η Μαγδαληνή.

Η Μεγάλη Παρασκευή

Την πιο ιερή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί η Παρασκευή, μέρα κορύφωσης του θείου δράματος με την Αποκαθήλωση από το σταυρό και την Ταφή του Χριστού. Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα. Με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν, οι γυναίκες πηγαίνουν στις εκκλησίες και στολίζουν τον Επιτάφιο.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μεγάλη Πέμπτη

Τη Μεγάλη Πέμπτη, οι νοικοκυρές κατά παράδοση ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βάφουν τα κόκκινα αβγά. Το αβγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα, το αίμα του Χριστού.
Παλιότερα συνήθιζαν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αβγό στο εικονοστάσι του σπιτιού για να ξορκίζουν το κακό. Σε κάποια χωριά, πάλι, σημάδευαν το κεφάλι και την πλάτη των μικρών αρνιών με την κόκκινη μπογιά που είχε χρησιμοποιηθεί για το βάψιμο των αβγών.

ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

            Τα πασχαλινά αυγά κάθε Πάσχα τα βάφουμε με διάφορα χρώματα όπως: κόκκινο, πράσινο, γαλάζιο, μπλε. Το ποιο συνηθισμένο χρώμα είναι το κόκκινο. Την ανάσταση του Χριστού οι άνθρωποι με τις λαμπάδες τους πάνε σε μια εκκλησιά και το γιορτάζουν. Μετά πάνε στα σπίτια τους και τσουγκρίζουν τα αυγά τους. Όποιος καταφέρει να σπάσει το αυγό του άλλου κερδίζει. Είναι πολύ απλό.Δοκιμάστετο, ίσως κερδίσετε!!!!!

Τα κόκκινα αυγά

Το βάψιμο των αυγών είναι ένα  πολύ παλιό έθιμο. Αυτό το έθιμο σχετικά με μια παράδοση έγινε την εποχή που ζούσε ο Χριστός. Ήταν όταν σταύρωσαν τον Χριστό και μετά από 3 μέρες Αναστήθηκε και μαθεύτηκε παντού αλλά κανείς δεν το πίστευε. Τότε μια κυριούλα που κρατούσε μερικά αυγά στα χέρια της, είπε:-Εάν τα αυγά που κρατώ στα  χέρια μου γίνουν κόκκινα, τότε ο Χριστός Αναστήθηκε πραγματικά. Έτσι κι έγινε. Για αυτό και εμείς  το κάναμε έθιμο.   Για να συμβολίζει το αίμα που έχυσε ο Χριστός για την Σωτηρία όλου του κόσμου μας.

Βάφουμε αυγά..

Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί οι νοικοκυρές βάφουν τα αυγά κόκκινα σύμφωνα μα το έθιμο.
Εμείς στην τάξη μας τα βάψαμε με δυο διαφορετικούς τρόπους:
1.      Βάλαμε σε μια κατσαρόλα νερό και φλούδες από κρεμμύδια. Βάλαμε επάνω στα αυγά διάφορα φύλλα και τα τυλίξαμε με καλτσόν ή τούλι. Τα βράσαμε μαζί με τις φλούδες και πήραν ένα χρώμα κεραμιδί.
2.     Βρέξαμε τα αυγά, τα κυλίσαμε σε χρωματιστές και κόκκινες κλωστές, τα τυλίξαμε σε αλουμινόχαρτο και τα βράσαμε.

Οικολογική βαφή πασχαλινών αβγών

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που οι πιστοί βάφουν τα αυγά τους συνήθως με τη χρήση συνθετικών βαφών του εμπορίου. Υπάρχει όμως δυνατότητα να βάψουμε τα πασχαλινά μας αβγά με φυσικά προϊόντα που είναι και πιο υγιεινά. Το χρώμα ίσως που θα προκύψει να μην είναι τόσο έντονο όσο αυτό που έχουμε συνηθίσει, σίγουρα θα είναι όμως πιο πρωτότυπο και προπάντων αβλαβές.
Ανάλογα με τα χρώματα που θέλουμε να βάψουμε τα αβγά μας θα χρειαστούμε και τα αντίστοιχα υλικά:

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ
  
  Τη  Μεγάλη  Πέμπτη το βράδυ θα ακούσουμε τον όρθρο της Μεγάλη Παρασκευής με τα δώδεκα ευαγγέλια. Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα των Αγίων Παθών του Κυρίου μας, γι αυτό η Μεγάλη Παρασκευή είναι αργία και αυστηρή νηστεία.
Γιορτάζουμε τα φρικτά Πάθη του Κυρίου μας, δηλαδή τα γέλια, τις κοροϊδίες, τα χτυπήματα στο πρόσωπο και την κεφαλή, το φτύσιμο, το ξύλο με ραβδιά και μαστίγια, το ακάνθινο στεφάνι, την κόκκινη χλαμύδα και πάνω απ’ όλα το Σταυρό και το θάνατο.

Τα τσουρέκια μας


Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές είναι έθιμο να φτιάχνουν τσουρέκια. Σήμερα 14 Απριλίου η τάξη μας ΣΤ΄2 πήρε την πρωτοβουλία να φτιάξει τα δικά της τσουρέκια. Αρχικά χωρίσαμε τα υλικά σε δύο μπολ και τα αναμείξαμε σε 1 μεγαλύτερο. Αφού τέλειωσε το ζύμωμα τα βάλαμε στο φούρνο να φουσκώσουν. Όταν φούσκωσε, με τη βοήθεια του κύριου Κώστα βάλαμε σε 3 φορμάκια τα τσουρέκια μας. Με την υπόλοιπη ζύμη πλάσαμε ατομικά τσουρέκια. Ο καθένας έκανε το δικό του σχήμα.
Στη συνέχεια τα αφήσαμε να φουσκώσουν και μετά τα βάλαμε να ψηθούν. Μετά από 1 ώρα περίπου τα βγάλαμε από το φούρνο και τα δοκιμάσαμε. Οι εντυπώσεις μας για τα τσουρέκια ήταν εκπληκτικές, αφού, όλοι είχαν εντυπωσιαστεί με την απίθανη γεύση τους.


Τσουρέκια
2 κιλά αλεύρι σκληρό
10 αβγά
½ κιλό ζάχαρη
2 φακελάκια μαχλέπι
2 φακελάκια κακουλέ
1 φακελάκι μαστίχα
400 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο
4 φακελάκια μαγιά ξερή
2 κεσεδάκια γιαούρτι
(λίγο νερό χλιαρό)

ΣΤ2


Έθιμα του Πάσχα

  Ένα από τα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών. Την Μ. Πέμπτη το πρωί σε όλα τα σπίτια της χώρας  βάφουν τα αυγά. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που βγήκε από το σώμα του Χριστού όταν τον τρύπησε με την λόγχη του ο Ρωμαίος στρατιώτης. Άλλοι λένε πως όταν Αναστήθηκε ο κύριος μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά είπε ότι θα πιστέψει μονό αν τα αυγά τις γίνουν κόκκινα . Και πράγματι έτσι έγινε .Το πασχαλινό αυγό συμβολίζει την ίδια την πηγή ζωής και αναγέννησης . Το σπάσιμο του αυγού παραπέμπει και στις ρωγμές που δημιουργηθήκαν στον τάφο του Χριστού πριν την Ανάσταση Του.

Τα κόκκινα αυγά

  Το Πάσχα οι κότες γεννούν αυγά κι εμείς τα μαζεύουμε και τα βάφουμε κόκκινα  σαν το αίμα του Ιησού. Επίσης όλες  οι γυναίκες κάνουν  τσουρέκια και  στη μέση βάζουν  ένα κόκκινο αυγό.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Αυτό είναι το Πάσχα…

     Το Πάσχα είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή και είμαστε όλοι λυπημένοι για τη σταύρωση του Χριστού. Περιμένουμε όλοι τη μεγάλη εκείνη ημέρα της Ανάστασης. Πριν έρθει η Ανάσταση όμως κάνουμε ορισμένες προετοιμασίες όπως: βάφουμε κόκκινα αυγά, ετοιμάζουμε τη μαγειρίτσα και το αρνί για ψήσιμο. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου φοράμε τα καλά μας ρούχα και πάμε στην εκκλησιά για να πάρουμε το άγιο φως και να ψάλλουμε το Χριστός Ανέστη!
Αυτό σημαίνει Πάσχα!!!

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ


Τα κουλούρια της Λαμπρής,ή οι κουλούρες της Λαμπρής ή τσουρέκια.Τα έφτιαχναν όλες οι νοικοκυρές,σε ολόκληρη την Ελλάδα.Συνήθως Μεγάλη Πέμπτη,μετά την εκκλησία,έβαφαν τα αβγά και μετά ξεκινούσαν να κάνουν τις κουλούρες της Λαμπρής (τσουρέκια).Τα έψηναν σε ξυλόφουρνους.Μοσχομύριζε όλη η γειτονιά.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
2Κιλά αλεύρι σκληρό
500γρ ζάχαρη
10αβγά
2κεσεδάκια γιαούρτι πρόβειο
100γρ μαγιά νωπή
2φακ μαχλέπι
1φακ μαστίχα χίου
2φακ κακουλέ
250γρ βούτυρο γελαδινό ή πρόβειο με κατσικίσιο
ένα ποτήρι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Τη  Μεγάλη  Τετάρτη το βράδυ θα ακούσουμε τον όρθρο της Μεγάλη Πέμπτης.

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ





Ο ΝΙΠΤΗΡ

  
 


 
 








Αρχίζουν πιο συγκλονιστικά γε­γο­νότα να παρουσιάζονται: Ο Χριστός πλένει τα πόδια των μαθητών Του. Ο Μυστικός Δείπνος. Η αγωνία, η προσευχή και η σύλληψη του Χριστού στη Γεσθημανή.

Νηστίσιμο κέικ

Υλικά
3 κούπες αλεύρι
6 κουταλιές σούπας κακάο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
10 κουτάλια σούπας σπορέλαιο
2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές σούπας ξίδι
2 βανίλιες
Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1 κουτάλι γλυκού σόδα φαγητού
1 μπέικιν
Εκτέλεση:

Παραδοσιακό βάψιμο αυγών



Παλιότερα οι νοικοκυρές έβαφαν τα αβγά με φυσικό τρόπο. Χρησιμοποιούσαν υλικά της φύσης, όπως φλούδες κρεμμυδιών, παντζάρια, διάφορα λουλούδια. Σε μια κατσαρόλα έβαζαν τις φλούδες κρεμμυδιών ή παντζάρια, ή τα διάφορα λουλούδια (κρόκος, βιολέτες, παπαρούνες...) νερό, τα έβραζαν για μισή ώρα. Σούρωναν το ζουμί. Το έβαζαν σε μια άλλη κατσαρόλα μαζί με ξύδι(σταθεροποιητής χρώματος), έβαζαν τα αβγά και τα έβραζαν περίπου μισή ώρα. Με τα παντζάρια έπαιρναν ένα γλυκό κόκκινο χρώμα, με τα κρεμμύδια κεραμιδί, με τα λουλούδια, ανάλογα τι λουλούδια θα έχουμε χρησιμοποιήσει, πράσινο, ροζ...

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ήξερες ότι...

 

§                    Ο αριθμός των εν ζωή ανθρώπων πάνω στη Γη σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των νεκρών ανθρώπων στα χρονικά.
§                    Ο Ναπολέοντας φοβόταν τις γάτες.
§                    Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας διόρισε το άλογό του Συγκλητικό.
§                    Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο που δεν χαλάει. Βρέθηκε μέλι στους τάφους των Αιγυπτίων Φαραώ, το οποίο δοκίμασαν οι αρχαιολόγοι και δήλωσαν ότι ήταν βρώσιμο.

Σταφιδόψωμο

Στο σχολείο μας, μαζί με τον κ. Κώστα ανακατέψαμε σε μια λεκάνη:
1κ. αλεύρι
500γρ. ζάχαρη
1 σακουλάκι σταφίδες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο, λίγη μαγιά, χλιαρό νερό και έγινε ένας χυλός. Το αφήσαμε να φουσκώσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια τον ψήσαμε για 40 λεπτά στους 170ο C.

ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ!!!

               Το Πάσχα είναι γιορτή της άνοιξης. Η φύση λαμποκοπά στο φως του Ήλιου και του Αναστημένου Χριστού, για αυτό η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης ονομάζεται και Λαμπρή. Την εποχή αυτή εκτός από τα νέα φυτά, τα καινούρια βλαστάρια και φύλλα που βγαίνουν και ντύνουν τη φύση στα καταπράσινα, εκκολάπτονται τα αυγά διαφόρων  ειδών δίνοντας στη πλάση νέα κίνηση και φως. Έτσι, το αυγό συμβολίζει τη νέα ζωή που αποκαλύπτεται μέσα από αυτά και τη φύση που ξαναγεννιέται.      Το αυγό βαμμένο κόκκινο, αποτελεί το κύριο σύμβολο της Ανάστασης του Χριστού και του Πάσχα.

Τα κόκκινα Πασχαλιάτικα αυγά και η Ανάσταση


   Το  Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή που σταυρώνεται ο Χριστός,  που τσουγγρίζουν κόκκινα αυγά και λένε  ‘Χριστός Ανέστη’.
Το βράδυ της μεγάλης γιορτής θα πάμε στη εκκλησιά με την οικογένεια μου, θα ανάψουμε μια λαμπάδα κι θα τσουγκρίσουμε κόκκινα αυγά και θα φιλήσουμε ο ένας τον άλλον. Ο παπάς θα πει ‘Χριστός Ανέστη’ και θα πούνε οι άλλοι ‘Αληθώς Ανέστη’ . Μετά φεύγουμε.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


 

Την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ γίνεται η Ακολουθία του Νυμφίου και θυμόμαστε την αμαρτωλή γυναίκα που ήρθε συντριμμένη και άλειψε τα πόδια του Ιησού με μύρα και δάκρυα. Ακούμε το ωραίο τροπάριο της Κασσιανής, που ψάλλεται το βράδυ: "Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή...".

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Μεγάλη εβδομάδα

Πριν τη λύτρωση της Ανάστασης μεσολαβεί η Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την οποία αναβιώνονται τα πάθη του Ιησού. Κάποιες από τις κορυφαίες στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας συνδέονται με τον Επιτάφιο, με τη Μεγάλη Παρασκευή να αποτελεί για τους χριστιανούς την πιο "θλιμμένη" ημέρα του χρόνου,

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο Πάγκαλλος Ιωσήφ                                                                                            Η ξηραμένη συκιά

  ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Μεγάλη Δευτέρα
μεγάλη μέρα
Μεγάλη Τρίτη
μεγάλη κρίση
Μεγάλη Τετάρτη
βαθύ σκοτάδι
Μεγάλη Πέμπτη
δάκρυ πέφτει
Μεγάλη Παρασκευή
θλίψη πολλή
Μεγάλο Σαββάτο
χαρές γεμάτο
Μεγάλη Λαμπρή
αυγό και αρνί.

Μεγάλη Εβδομάδα λέγεται η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων και φτάνει μέχρι την Κυριακή του Πάσχα Λέγεται Μεγάλη γιατί αυτή την εβδομάδα τιμούμε τα Πάθη του Χριστού. Ο Χριστός θα περάσει από φρικτά βασανιστήρια, δοκιμασίες και εξευτελισμούς που θα τελειώσουν με τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του.

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε τη λαμπρή είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Εκείνη την ημέρα ο Χριστός, πάνω σε ένα γαιδουράκι, πήγαινε μαζί με τους μαθητές του στην πόλη για να γιορτάσει το <<Πάσχα>>. Κόσμος πολύ τον περίμενε στην είσοδο, κρατώντας βάγια στα χέρια, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να του εκφράσουν τη χαρά τους για την ανάσταση του Λαζάρου.
Αυτή την Κυριακή οι εκκλησίες μας είναι στολισμένες με βάγια, τα οποία ευλογεί ο παπάς και τα μοιράζει στους πιστούς.

Αυτήν την ημέρα, παρόλο που είναι Σαρακοστή, επιτρέπεται να φάμε ψάρι και τραγουδάμε και τα παρακάτω κάλαντα:


<<Βάγια, βάγια των βαγιών
τρώμε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή
τρώμε το ψημένο αρνί>>                                                           


                                                                                           ΣΤ΄2