Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ.

 Η Εκκλησία μας στις 8 Νοεμβρίου, γιορτάζει τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και
Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουρανίων Αγγελικών Ταγμάτων.
Πρόκειται για τη σύναξη, τη συνάθροιση δηλαδή των πιστών, που εύλογα θέσπισε η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, για να αποδώσει την πρέπουσα τιμή στους λειτουργούς του Θεού και δικούς μας προστάτες και φύλακες, σε μια κοινή γι’ αυτούς γιορτή.   Οι Άγγελοι είναι νοερές υπάρξεις επουράνιες, είναι ασώματοι δεν έχουν δηλαδή υλικό σώμα σαν το δικό μας. Δεν έχουν ανάγκη από τροφή και δεν πεθαίνουν. Το κύριο έργο των Αγγέλων είναι να δοξολογούν ασταμάτητα το Θεό. Είναι δημιουργήματα του Θεού, γιατί εκτός από τον ορατό και υλικό κόσμο, δημιούργησε και τον άϋλο και αόρατο Αγγελικό κόσμο, ως Ποιητής « ορατών τε πάντων και αοράτων».
   Η Εκκλησία μας τιμά με το δικό της ξεχωριστό τρόπο τους Αρχιστρατήγους Μιχαήλ και Γαβριήλ, μαζί τους δε και όλο τον Αγγελικό κόσμο. Έτσι ο λειτουργός Ιερέας την ώρα της Προσκομιδής εξάγει τις μερίδες των Αρχαγγέλων και όλων των ταγμάτων των Αγγέλων,  αμέσως μετά τη μερίδα της Παναγίας « εις τιμήν και μνήμην τους», τονίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την ιδιαίτερη τιμή. Επίσης η κάθε Δευτέρα, μέρα της εβδομάδας, είναι αφιερωμένη στα τάγματα των Ουρανίων Δυνάμεων.
 Ο κάθε δε Χριστιανός πιστεύει, ότι η ζωή του προστατεύεται και καθοδηγείται από τον Άγγελο φύλακα των Ουρανίων Αγγελικών Δυνάμεων, προκειμένου να βοηθηθεί, για να γίνει μέτοχος στη μεγαλειότητα του Θεού. Γι’ αυτό τους τιμά και τους σέβεται χτίζοντας Εκκλησίες στο όνομά Τους, με γιορτές προς τιμή Τους , με προσευχές και με διάφορα αφιερώματα.
  Σύμφωνα δε και με τη λαογραφική μας παράδοση τόσο η διδασκαλία της Εκκλησίας μας, όσο και τα κείμενα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, έχουν επιδράσει στις αντιλήψεις του Ελληνικού Λαού, ώστε η λέξη της έννοιας « Άγγελος» όταν χρησιμοποιείται, να προσδίδεται ποικίλη σημασία. Έτσι η ωραιότητα των Αγγέλων έχουν εμπνεύσει  τη δοξασία στο λαό, ότι οι ωραίοι νέοι και νέες είναι « σαν άγγελοι». Επίσης η αγνότητα των Αγγέλων έχει εμπνεύσει τη δοξασία, ότι τα μικρά παιδιά είναι « σαν αγγελούδια ή αγγελάκια» και όταν κοιμούνται στον ύπνο τους επικοινωνούν με τους Αγγέλους στον Ουρανό, γι’ αυτό κοιμούνται με « μειδίαμα».
Όταν δε αναφερόμαστε στον πολύ φιλάργυρο που δε δίνει σε κανένα κάτι « στον τσιγκούνη, λέγεται, ότι «δε δίνει τ’ αγγέλου του νερό». Πολλά δε βαπτιστικά ονόματα χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Λαό, όπως: Άγγελος, Αγγελής, Αγγελική, κ.λ.π. αλλά και πολλά επίθετα, όπως: Αγγέλου, Αγγελίδης, Αγγελόπουλος, κ.λ.π.
 Επειδή λοιπόν το έργο Τους είναι να προστατεύουν τους ανθρώπους, να πολεμούν και να μάχονται τους κακούς δαίμονες κατακτώντας έτσι τους Ουρανούς, η Πολεμική μας Αεροπορία τους έχει ανακηρύξει Προστάτες της και τους γιορτάζει την ίδια μέρα, που τους γιορτάζει και η Εκκλησία μας, στις 8 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου