Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η εξέλιξη της σκέψης των αρχαίων Ελλήνων


Υδραυλικός τηλέγραφος, η πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας παγκοσμίως. Ήταν μια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες για την ταχεία αποστολή προσυμφωνημένων μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις. Αστρολάβος,το GPS της αρχαιότητας. Ύσπληξ, ο πρώτος αθλητικός μηχανισμός της ιστορίας. Πρόκειται για τον μηχανισμό εκκίνησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στους Ολυμπιακούς και άλλους αθλητικούς αγώνες, προκειμένου να αποφεύγεται η πρόωρη εκκίνηση των αθλητών.

Είναι και τα τρία τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, την εξέλιξη της σκέψης των οποίων σε αυτό το πεδίο αναδεικνύει η έκθεση "ΙΔΕΑ - Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία", που είναι επισκέψιμη από σήμερα έως και τον Ιούνιο του 2017 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS).
Η έκθεση -η είσοδος στην οποία θα είναι δωρεάν για τον πρώτο μήνα της λειτουργίας της- είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ο χρόνος προετοιμασίας της ήταν 2,5 χρόνια. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόση Πελεγρίνη, ενώ από σήμερα είναι ανοιχτή και στο ευρύ κοινό.

 "Η έκθεση προβάλλει μια πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που ερευνήθηκε πολύ λιγότερο από τη φιλοσοφία, την τέχνη και τις άλλες πτυχές του" δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο FM 104,9" o διευθυντής του Noesis - Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας, Θανάσης Κοντονικολάου και πρόσθεσε: "Στόχος και επιδίωξη της έκθεσης είναι να ακουστούν διεθνώς τα ονόματα των αρχαίων Ελλήνων εφευρετών, που δεν είναι τόσο γνωστά όσο τα ονόματα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και να αναγνωριστούν στο παγκόσμιο κάδρο της ιστορίας και της αξιολογήσεως.

Ο Κτησίβιος, ο Αρχιμήδης, ο Πτολεμαίος μαζί με τους Κινέζους και τους Αιγύπτιους επιστήμονες είναι πρωτοπόροι και έχουν συμβάλει σε πολλά τεχνολογικά εφευρήματα εκείνης της εποχής που έχουν να κάνουν με την αστρονομία, με την άντληση, με τον τρόπο εξόρυξης νερού, τα δομικά στοιχεία κατασκευής οικισμών και την περίφημη ελληνική αρχιτεκτονική, η οποία έχει αντιγραφεί και αποτελεί ακόμα και σήμερα την αρχή της αρχιτεκτονικής".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου