Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Στην Ισπανία στα πλαίσια του Erasmus+Η σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και μαζί της και ο δεύτερος χρόνος πραγματοποίησης του προγράμματος "Erasmus+" με τίτλο "Touch the magic of fairy tales".
Ο χρόνος αυτός πέρασε μέσα σε ένα παραμυθένιο κλίμα και μαγικές ιστορίες. Διαβάσαμε, ακούσαμε, ζωγραφίσαμε, γράψαμε, δραματοποιήσαμε και ψηφήσαμε παραμύθια.
Τα αποτελέσματα όλης αυτής της δουλειάς τα φόρτωσαν στις βαλίτσες τους η κ. Μαριάνα Τσιούτσιου, η συντονίστρια του προγράμματος και ο υποδιευθυντής κ. Κώστας Φακαλής και ταξίδεψαν μέχρι την Ιβηρική Χερσόνησο, στην όμορφη Ισπανία για να τα μοιραστούν με τους υπόλοιπους εταίρους από τις επτά άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Τουρκία, Λετονία, Πολωνία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία και Ρουμανία.

Η υποδοχή και η φιλοξενία στην χώρα του Θερβάντες και του Δον Κιχώτη ήταν ζεστή και φιλική. Οι δυο εκπαιδευτικοί του σχολείου γνώρισαν την μεσογειακή κουλτούρα και την παράδοση της οικοδέσποινας χώρας, γεύτηκαν την τοπική κουζίνα και απόλαυσαν ντόπια μουσική και χορό. Αυτό όμως που άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις ήταν η επισκέψεις στο σχολείο όπου τόσο οι Ισπανοί συνάδελφοι, το βοηθητικό προσωπικό, οι γονείς αλλά και τα παιδιά άνοιξαν την αγκαλιά τους να υποδεχθούν τους φιλοξενούμενους. Το σχολείο βρίσκεται στην πανέμορφη πόλη Guadalajara και το όνομα του είναι Rio Tajo.
Κάθε τάξη είχε αναλάβει να τιμήσει μια χώρα. Τη χώρα μας παρουσίασε η Β΄ τάξη η οποία, με την βοήθεια της δασκάλας τους Isabel, διακόσμησαν τους τοίχους του σχολείου με αρχαιοελληνικούς κίονες και μελέτησαν την Κλασσική Ελλάδα. Δημιούργησαν βιβλία με ό,τι μάθανε στο project αυτό και προσπάθησαν να μάθουν την ελληνική αλφάβητο και να γράψουν το όνομά τους στα ελληνικά. Αντίστοιχες δραστηριότητες έγιναν σε όλες τις τάξεις και για τις υπόλοιπες χώρες-εταίρους. Με αυτό τον τρόπο η μαθησιακή διαδικασία εμπλέκει όλα τα σχολεία της σύμπραξης και οι μαθητές ερευνούν και μαθαίνουν για άλλους πολιτισμούς.

Τα παιδιά του σχολείου είχαν προετοιμάσει παραστάσεις με γνωστά παραμύθια όπως: « Ο Πέτρος και ο Λύκος», « Η Ωραία Κοιμωμένη» και « Η Κοκκινοσκουφίτσα». Στο τέλος των παραστάσεων υποδέχτηκαν επίσημα την EUdoll, την μασκότ του προγράμματος, η οποία ταξίδεψε από την Ρουμανία φέρνοντας μαζί της τις εμπειρίες της από την παραμονή της σ΄εκείνη την χώρα. Το σχολείο της Ισπανίας της χάρισε μια βεντάλια, η οποία είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο της παραδοσιακής ενδυμασίας των Ισπανών. Το αποκορύφωμα της επίσκεψης των εταίρων στο σχολείο ήταν μια θεματική γιορτή που οργανώθηκε όπου όλοι έπρεπε να είναι ντυμένοι ως ήρωες παραμυθιών.
Η έκτη κινητικότητα περιελάμβανε περιήγηση στην πόλη της Μαδρίτης, όπου θαυμάσαμε πίνακες διάσημων ζωγράφων όπως ο El Greco, Velasquez, Picasso, Dali, Goya, κτίρια σε στυλ μπαρόκ και μοντέρνο, το γήπεδο της Real Μαδρίτης , Santiago Bernabeu, το παλάτι Palazzo Real και τον μεγαλοπρεπέστατο Καθεδρικό Ναό, ημερήσια ταξίδια στο γραφικό Toledo, όπου έζησε ο κρητικής καταγωγής Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και στη μεσαιωνική πόλη Siguenza όπου ο Θερβάντες εμπνεύστηκε τον Δον Κιχώτη .
Ο κ. Κώστας στην αίθουσα με τα "τρόπαια" της Ρεάλ Μαδρίτης
Οι εταίροι άφησαν την οικοδέσποινα χώρα γεμάτοι εικόνες, εντυπώσεις και αναμνήσεις και έδωσαν το επόμενο ραντεβού τους τον Δεκέμβρη στην Κρακοβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου