Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Εντυπώσεις από τη Βουλή των Ελλήνων

          Το σχολείο μας διοργάνωσε μια τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα. Τη δεύτερη μέρα το απόγευμα όλοι μαζί επισκεφτήκαμε  τη νέα Βουλή των Ελλήνων, ένα κτίριο πολύ εντυπωσιακό.
      Είναι ένα κίτρινο θεόρατο κτήριο με πολλά παράθυρα στην οροφή του οποίου υψώνονται δύο σημαίες: η ελληνική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπροστά της η πλατεία Συντάγματος με δύο θυρωρεία στις άκρες και δίπλα τους να στέκονται δύο σοβαροί, ψηλοί Εύζωνες (τσολιάδες) οι οποίοι κάθε μισή ώρα κάνουν βήματα και κάθε μία ώρα αλλάζουν. Σ’ αυτό το μεγάλο χώρο, πριν ακόμα δύσει ο ήλιος ταΐσαμε τα περιστέρια για αρκετή ώρα.

Όταν μπήκαμε μέσα μία συμπαθητική κυρία μας πλησίασε. Μας έβαλε να παρακολουθήσουμε ένα βίντεο το οποίο αναφερόταν στην ιστορία της Βουλής που παλιά ήταν το παλάτι του βασιλιά Όθωνα. Ο βασιλιάς αυτός έχτισε το παλάτι του σε αυτό το σημείο γιατί είχε πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Μόλις το βίντεο τελείωσε η κυρία μας οδήγησε στην αίθουσα των Συνεδριάσεων ή Ολομέλειας της Βουλής, όπως αλλιώς την λένε. Στην πιο ψηλή θέση κάθεται ο Πρόεδρος της Βουλής ενώ από κάτω και δίπλα κάθονται οι αντιπρόεδροι. Στις πιο χαμηλές θέσεις αυτοί που καταγράφουν ό,τι ακριβώς ακούστηκε στις συνεδριάσεις και αριστερά τους επίσημοι καλεσμένοι που θέλουν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Οι βουλευτές είναι 300 και στα έδρανά τους υπάρχει ένα μικρόφωνο για να ακούγονται κι ένας ηλεκτρικός πίνακας για να ψηφίζουν. Πάνω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκεται ένα μπαλκόνι που τώρα πια δεν χρησιμοποιείται. Εκεί παλιότερα καθόταν ο βασιλιάς και σε ένα χαμηλότερο μπαλκόνι η οικογένειά του από όπου όλοι μαζί παρακολουθούσαν τις συνεδριάσεις. Επίσης, στην ακριβώς απέναντι πλευρά υπάρχει ένα μπαλκόνι όπου οι δημοσιογράφοι βιντεοσκοπούν τις ομιλίες των συνεδριάσεων. Από κάτω κάθονται τα άτομα που θέλουν να παρακολουθήσουν μία από τις συνεδριάσεις.
Δυστυχώς όμως όλα τα καλά κάποια στιγμή τελειώνουν. Την επόμενη μέρα γυρίσαμε στην Κατερίνη με τις βαλίτσες μας γεμάτες γλυκές αναμνήσεις.

Έλλη Χαριτίδου
Μαρία Ραφαέλα Τσακίρη
Βασιλική Κατσίμπουρα  

Τμήμα Ε1                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου