Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Τρόποι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας


Κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι η μνήμη μας είναι πάρα πολύ καλή και άλλες πάλι μπορεί να ξεχάσουμε πολύ βασικά πράγματα όπως τι φάγαμε χθες, έναν κωδικό που χρησιμοποιούμε συχνά ή ένα ραντεβού που είχαμε κανονίσει. Πολλοί αποδίδουν την απώλεια μνήμης στην υπερφόρτωσή της με πάρα πολλές πληροφορίες. Η ζωή μας μπορεί να είναι πιο έντονη στις μέρες μας αλλά στην πραγματικότητα όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί έχουμε την ικανότητα να θυμόμαστε πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που κάνουμε. Για να ακονίσετε τη μνήμη σας και να την διατηρήσετε όσο μεγαλώνετε θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες από τις παρακάτω συμβουλές.

Η ικανότητά μας να συγκρατούμε νέες πληροφορίες επιβραδύνεται με την πάροδο των χρόνων. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να προσπαθούμε να συγκρατούμε καινούρια ονόματα, τοποθεσίες και ό,τι άλλο μαθαίνουμε.
Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε πολύ σκληρά και να εκνευριζόμαστε με το παραμικρό. Το άγχος μας αποσπά την προσοχή, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το να θυμόμαστε ορισμένα πράγματα. Πάρτε βαθιές ανάσες, σκεφτείτε κάτι ευχάριστο και όλα μπορεί να βελτιωθούν. Το στρες μπορεί να παρεμβαίνει στην κωδικοποίηση των πληροφοριών και στην ανάκτησή τους.
Για να αποθηκευτούν οι πληροφορίες στη μνήμη μας, περνάνε μέσα από τα εξής στάδια: την κωδικοποίηση, την εδραίωση και τέλος, την ανάκτηση (όταν ανακαλέσετε την πληροφορία).
Ο ύπνος βοηθά ώστε οι αναμνήσεις να μένουν συγκεντρωμένες όλες μαζί. Τα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία διαφόρων τύπων μνήμης καθώς και για τις μακροπρόθεσμες αναμνήσεις.
Τα τρόφιμα που μπορούν να κρατήσουν το μυαλό και την καρδιά σας υγιή είναι τα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα καρύδια, τα μούρα και τα βατόμουρα ως ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Οι άνθρωποι που έχουν καλή φυσική κατάσταση, γυμνάζονται και προσέχουν την διατροφή τους είναι σε θέση να διατηρήσουν καλύτερα αλλά και να σχηματίσουν νέες μνήμες.
Τέλος, κρατήστε το μυαλό σας σε εγρήγορση παίζοντας σταυρόλεξα , μαθαίνοντας κάποιο μουσικό όργανο και διαβάζοντας βιβλία . Μπορείτε μετά να προσπαθήσετε να παρατηρήσετε και να θυμηθείτε κάποιες λεπτομέρειες από όσα κάνατε.

Πηγή: boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου