Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα;




Ποιος έσπασε τη λάμπα; Πόσες φορές έχετε κάνει αυτή την ερώτηση μόνο για να σας βομβαρδίσουν με τις πιο αξιοθρήνητες ψευτιές που έχετε ακούσει στη ζωή σας, ψευτιές ακόμα και για τέρατα, αγνώστους και απατεώνες συγγενείς; Τρεις πολύ συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους λένε τα παιδιά ψέματα είναι για να βγουν από μια δύσκολη θέση, για να εντυπωσιάσουν και για να χειραγωγηθούν.
Πώς αντιδρούν οι γονείς;

Ο γονιός που ακούει το ψέμα ανησυχεί μήπως το παιδί του γίνει ανέντιμο άτομο όταν μεγαλώσει. Ενοχλείται που δεν μπορεί να εμπιστευθεί το ίδιο του το σπλάχνο. Ξέρει ότι αφού δεν μπορεί να πάρει από το ίδιο του το σπλάχνο μια απάντηση σε μια απλή ερώτηση όπως το ποιος έχυσε το γάλα, θα μπλέξει πολύ πιο άσχημα μετά από χρόνια όταν ρωτήσει τον έφηβο πια “Ποιος τράκαρε το αμάξι”. Τι ψέμα πρέπει να χτυπηθεί στη γέννησή του. Γιατί όμως άρχισε και πώς θα το σταματήσετε;
Τι πρέπει να κάνει ο γονιός;
Προσπαθήστε να εμπνεύσετε στο παιδί εμπιστοσύνη ώστε να νιώσει πώς κάθε πρόβλημα από το να χύσει το γάλα του μέχρι να σπάσει το κρυστάλλινο μπολ της γιαγιάς μπορεί να λυθεί χωρίς αυστηρή τιμωρία.
Πρακτικές συμβουλές
Πρώτα δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι το αγαπάτε ανεξαρτήτως του τι έκανε.
Μην αντιδράσετε υπερβολικά στο ψέμα και κυρίως αποφύγετε φωνές ή απειλές.
Με ήρεμο και φιλικό τρόπο μιλήστε στο παιδί για το λάθος.
Ανταμείψτε το παιδί που είπε την αλήθεια θαυμάζοντας απροκάλυπτα το θάρρος του. Πρέπει να μάθει πώς η αλήθεια είναι πολύ πιο ισχυρή από το ψέμα.

Επιβάλλετε κανόνες ώστε αν αποφευχθεί παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον.

Γράφει ο Στάνλει Σαπίρο, ψυχοθεραπευτής με ειδίκευση σε θέματα γονεϊκής συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου