Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Η ανατομία του παιδικού ψέματος


Το ψέμα μπορεί να εμφανιστεί πρώιμα στη ζωή. Συχνά τα παιδιά λένε ψέματα για την ηλικία τους και προσθέτουν χρόνια. Καμιά φορά λένε ψέματα για να σας κάνουν τον έξυπνο ή απλά για να σηκώσουν παντιέρα. Συνήθως όμως, λένε ψέματα για να μην τιμωρηθούν για κάποια σκανδαλιά τους. Θεωρούν το ψέμα μορφή δημιουργικής λύσης του προβλήματος. Όσο αυστηρότερη είναι η τιμωρία τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να σκαρφιστεί το παιδί ένα παραμύθι για να αποφύγει το μπλέξιμο.

Επίσης, είναι σημαντικό να διακρίνουμε ανάμεσα στα εφευρετικά παραμύθια και την απροκάλυπτη ψευτιά. Ενώ το ψέμα είναι συνήθως απόπειρα φυγής μπελάδων, σκοπός του παραμυθά είναι να προσελκύσει την προσοχή.
Τι πρέπει να κάνετε.
Συμπεριλάβετε το παιδί στην κοινή αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα αντί να ρίχνετε βάρος στην τιμωρία. Αν προέρχεστε από οικογένεια όπου κάθε κακή πράξη επισύρει την τιμωρία τότε κατά πάσα πιθανότητα το παιδί σας θα καταφύγει σου ψέμα για να προστατεύσει τον εαυτό του.
Διευκολύνετε το παιδί να πει την αλήθεια μην του το κάνετε όμως υπερβολικά εύκολο. Αν είπε ψέματα επειδή έκανε κάτι κακό πείτε του “Χαίρομαι που είπες τελικά την αλήθεια, με στεναχώρησες όμως με αυτό που έκανες” Θα πρέπει να επανορθώσει είτε αποκαθιστώντας της ζημιές είτε ζητώντας συγνώμη είτε ό, τι άλλο απαιτεί η περίσταση.
Τι δεν πρέπει να κάνετε.
Μην το παίξετε ντετέκτιβ. Μην πείτε “ποιος έσπασε το βάζο”. Πείτε” Είδα το βάζο σπασμένο, θέλετε να το συζητήσουμε;”
Μην αποκαλείτε το παιδί ψεύτη. Συχνά, το παιδί βάζει μέσα του αυτού του είδος λεκτικού ραπτίσματος και αρχίζει να βλέπει τον εαυτό του σαν ψεύτη. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να επαναλάβει την  συγκεκριμένη συμπεριφορά.

http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου