Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Πέντε «όπλα» κατά της παχυσαρκίας!


Τέσσερα στα δέκα Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα. Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα έχουν 80% πιθανότητες να παραμείνουν παχύσαρκα και στην ενήλικη ζωή τους

Τέσσερα στα δέκα Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα! Τα στατιστικά δεδομένα για την επικράτηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Γιατί, όμως ένας γονιός να ανησυχήσει αν το παιδί του είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο; Εξάλλου, η παραπάνω κοιλίτσα δεν θα γίνει ύψος;
Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά με αυξημένο βάρος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, ανήκουν σε μια ομάδα κινδύνου για την ανάπτυξη νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης ή η υπέρταση, ακόμα και σε τόσο μικρή ηλικία. Επίσης, τα παιδιά που είναι παχύσαρκα έχουν 80% πιθανότητες να παραμείνουν παχύσαρκα και στην ενήλικη ζωή τους. Με ποιο τρόπο, λοιπόν, μπορούμε να θωρακίσουμε το παιδί μας ενάντια στην παχυσαρκία;

1. Μην παραλείπετε την ετήσια παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού σας. Στην εξέταση αυτή, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος μετράει το ύψος και το βάρος του παιδιού σας και αξιολογεί το Δείκτη Μάζας Σώματός του. Σε περίπτωση που ο Δείκτης αυξάνεται δυσανάλογα από ότι πρέπει για την ηλικία και το φύλο του παιδιού, ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των 4 ετών, τότε αυτό αποτελεί πιθανή ένδειξη ότι το παιδί σας κινδυνεύει να γίνει υπέρβαρο.
2. Γίνετε το καλό παράδειγμα! Προσπαθήστε να υιοθετήσετε πρώτα εσείς οι ίδιοι ισορροπημένες συνήθειες διατροφής και να ασκείστε τακτικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιδί θα σας μιμηθεί. Σύμφωνα και με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης, οι βασικές συνήθειες που προφυλάσσουν τα παιδιά από την παχυσαρκία είναι η τακτική λήψη πρωινού, η κατανάλωση σαλάτας με το μεσημεριανό γεύμα, τα τακτικά γεύματα, ο περιορισμός τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, αλάτι ή ζάχαρη και η επιλογή προϊόντων ολικής αλέσεως. Επίσης, όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών θα πρέπει να έχουν καθημερινά τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης (ποδήλατο ή το παιχνίδι στο πάρκο), ενώ θα πρέπει να περιορίσουν τις ώρες τηλεθέασης ή ενασχόλησης με βιντεοπαιχνίδια στις 2 ώρες την ημέρα.
3. Προσπαθήστε το φαγητό να μην προκαλεί διαμάχες στην οικογένεια. Κάποιες φορές, χωρίς να το θέλουμε, δημιουργούμε το έδαφος για τέτοιες διαμάχες, είτε παρέχοντας ως επιβράβευση είτε περιορίζοντας ως τιμωρία, κάποια τρόφιμα όπως τα γλυκά. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τον γενικό κανόνα ότι δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το φαγητό ως επιβράβευση ή ως τιμωρία!
4. Δώστε έμφαση σε ό,τι θετικό. Ενθαρρύνετε το παιδί σας σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με το να επισημαίνετε τις θετικές επιδράσεις του. Για παράδειγμα, το πόσο μπορεί να διασκεδάσει όταν παίζει έξω με φίλους, το πόσο συμβάλλει η άσκηση στο να έχει γερούς μυς και οστά, αλλά και να ψηλώσει ή το πόσο όμορφο και γευστικό μπορεί να γίνει το πιάτο του όταν έχει ποικιλία τροφίμων. Εάν ενισχύσετε τη φυσική τάση των παιδιών να τρέχουν και να εξερευνούν, αλλά και να τρώνε μόνο όταν πεινάνε και όχι επειδή βαριούνται, τότε η απόκτηση του υγιεινού βάρους θα έρθει από μόνη της.
5. Να είστε υπομονετικοί. Πολλά υπέρβαρα παιδιά, το μόνο που χρειάζονται είναι να διατηρήσουν το βάρος τους και όχι να χάσουν βάρος. Η έντονη ενασχόληση με τη διατροφή και το βάρος του παιδιού πολύ συχνά οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα, όπως η υπερφαγία ή ο κίνδυνος ανάπτυξης κάποιας διατροφικής διαταραχής.
Της δρος Γλυκερίες Ψαρρά, κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου (Χαροκόπειο, Ορθοβιοτική
http://boro.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου