Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Διοργάνωση Αθλητικών Γιορτών Δημοτικών Σχολείων


Κάθε χρόνο και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής διοργανώνονται σχολικοί αγώνες από τις κατά τόπους Οργανωτικές Επιτροπές Σχολικών Αγώνων (Ο.Ε.Σ.Α.) και τις Ομάδες Φυσικής Αγωγής των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή μαθητών από όλα τα σχολεία του κάθε νομού.
Η διοργάνωση αυτών των σχολικών πρωταθλημάτων έχει σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων των μαθητών στον αθλητισμό, τη συνολική καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους, τη συνέχιση της αθλητικής παράδοσης της χώρας μας.
Πέραν όμως του γενικού σκοπού επιδιώκονται και οι παρακάτω επί μέρους στόχοι:
α)  Σωματικοί – ψυχοκινητικοί
ü     Καλλιέργεια και ανάδειξη των φυσικών ικανοτήτων και κινητικών δεξιοτήτων των μαθητών.
β)  Συναισθηματικοί
ü     Καλλιέργεια κοινωνικών αρετών όπως: ομαδικό πνεύμα, συνεργασία, συμμετοχή, επικοινωνία, αλληλοβοήθεια, αυτοεκτίμηση, αυτοπειθαρχία και αυτοπεποίθηση.
ü     Διαμόρφωση στάσεων αποδοχής των κανόνων και των αποφάσεων των κριτών.
ü     Βίωση της ψυχαγωγίας και της χαράς που πηγάζει από τη συμμετοχή στον αγώνα.
ü     Ανάπτυξη της αγωνιστικότητας και του συναγωνισμού.
ü     Δημιουργία βιωμάτων που συνδέονται με την υψηλή επίδοση και τη νίκη του καλύτερου.
ü     Καλλιέργεια ηθικών αρετών όπως σεβασμός για τον αντίπαλο, φίλαθλο πνεύμα,  συνετή αντιμετώπιση της νίκης και της ήττας.
γ)  Γνωστικοί
ü     Καλλιέργεια της αγάπης για τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό.
ü     Προτροπή για ενεργό αθλητική δράση και δια βίου άσκηση.
ü     Κριτική αντιμετώπιση των αρνητικών φαινομένων που παρουσιάζονται στον αθλητισμό.
ü     Εμβάθυνση στη γνώση των κανονισμών, της στρατηγικής και της τακτικής των αθλημάτων και αγωνισμάτων.
Είναι κοινή εμπειρική διαπίστωση η οποία, όμως, επιβεβαιώνεται και από σχετικές επιστημονικές έρευνες ότι ούτε ο σκοπός ούτε οι περισσότεροι από τους στόχους ικανοποιήθηκαν εξαιτίας του τρόπου οργάνωσης των αγώνων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, κυρίως λόγω του ανταγωνιστικού χαρακτήρα των πρωταθλημάτων. Το μεγάλο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν ο άκρατος ανταγωνισμός αντί του υγιούς συναγωνισμού, τον οποίο επέφεραν οι ΝΟΚ ΑΟΥΤ αγώνες.
Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής (Δ.Φ.Α.) και η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αγώνων (Κ.Ο.Ε.Σ.Α.) αναζητώντας τρόπους που θα ικανοποιούσαν το σκοπό και τους στόχους των Σχολικών Αγώνων διοργάνωσε τους πρώτους αγώνες με την επωνυμία «Αθλητικές Γιορτές» που διεξήχθησαν πιλοτικά σε  δώδεκα (12) Δ/νσεις Α/θμιας  Εκπαίδευσης το Μάιο και τον Ιούνιο του 2011. Η επιτυχία και η αποδοχή τους ήταν καθολική.
Οι Αθλητικές Γιορτές αντικατέστησαν άμεσα και στην πράξη τα  προσανατολισμένα στον ανταγωνισμό Σχολικά Πρωταθλήματα και η ανταπόκριση – συμμετοχή στις παραπάνω διοργανώσεις ήταν, πέραν των προσδοκιών, μαζική και με θετικότατα  σχόλια  από τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν, τους γονείς τους που παρακολούθησαν τις κατά τόπους διοργανώσεις και τους/τις συνοδούς εκπαιδευτικούς των σχολείων και τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής που διοργάνωσαν τις «Αθλητικές

Παναγιώτης Ζήσης
      Κ.Φ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου