Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η Πιερία στα χρόνια της κατοχής

Μνημείο υπέρ πεσόντων στα ¨Τάχνιστα"
Μετά το ηρωικό έπος του 1940 στα αλβανικά βουνά, ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στη Ελλάδα δια μέσου της κοιλάδας του Αξιού. Ήταν επόμενο ο ελληνικός στρατός να μην αντέξει πλέον στην συντριπτική υπεροπλία του άριστα οργανωμένου γερμανικού στρατεύματος. Η πατρίδα μας υποτάχθηκε  στους Γερμανοϊταλούς.   Η Πιερία, αλλά και η  Κατερίνη ένιωσαν ιδιαίτερα έντονα τη μπότα του κατακτητή. Από τις πρώτες μέρες οι συμπατριώτες μας στερήθηκαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη ζωή. Αυτό είχε σαν συνέπεια πολλοί Έλληνες να καταφύγουνε στον Όλυμπο και τα Πιέρια και από εκεί να διατρανώσουνε με πράξεις αντίστασης τη θέλησή τους για μια ανεξάρτητη και ελεύθερη Ελλάδα. Είχε έρθει η ώρα της Εθνικής Αντίστασης. Οι Έλληνες πατριώτες οργανωμένοι σε ομάδες πραγματοποιούν πλήθος αντιστασιακών πράξεων προσπαθώντας να δυσκολέψουν τον μισητό κατακτητή. Οι αντιστασιακές ενέργειες που ξεχώρισαν είναι:  
Η ανατίναξη του μεταλλείου χρωμίου στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας, που πραγματοποίησαν αντάρτες που κατέβηκαν από τον Όλυμπο. Την πράξη αυτή οι Γερμανοί κατακτητές την εκδικήθηκαν με μεγάλη βαρβαρότητα. 46 αθώοι χωρικοί, από τον Άγιο Δημήτριο και το Λιβάδι, καθώς και ο δήμαρχος Κατερίνης Αιμίλιος Ξανθόπουλος, πλήρωσαν με τη ζωή τους την απάνθρωπη λογική των αντιποίνων των Γερμανών.

Άλλη αντιστασιακή πράξη στην περιοχή μας είναι η μάχη στα Τάχνιστα ( περιοχή Μηλιάς ), όπου 19 παλικάρια από την Κατερίνη και τα γύρω χωριά έδωσαν τη ζωή τους για να ανακόψουν την πορεία του γερμανικού στρατού.

Οι κατακτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής προσπαθούσαν να εκφοβίσουν τους συμπατριώτες μας, αλλά και για λόγους αντεκδίκησης πολλές φορές προέβαιναν σε ομαδικές συλλήψεις, εκτελέσεις και εμπρησμούς.
Το 1943 έγιναν τρεις ομαδικές εκτελέσεις, μία στο Σταθμό και δύο στο αεροδρόμιο. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν συνολικά 65 άτομα. Την ίδια χρονιά έχουμε τρεις ομαδικές συλλήψεις για αναγκαστική εργασία, απέλαση και φυλάκιση.
Τέσσερις ομαδικές εκτελέσεις έχουμε το 1944, τρεις στο αεροδρόμιο και μια στο στρατόπεδο Π. Μελά, 36 ατόμων συνολικά. Αμέτρητες είναι βέβαια οι ατομικές περιπτώσεις δολοφονιών, βασανισμών, εμπρησμών κ λ π. από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους.
      Η Πιερία πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για να τραφεί το δέντρο της λευτεριάς!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου