Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ανακύκλωση μπαταριών

Πολλοί από μας, αβασάνιστα, μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια πολλές φορές πετάμε και μπαταρίες. Αν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο επιζήμιες είναι οι μπαταρίες για το περιβάλλον, σίγουρα η συμπεριφορά μας θα ήταν πολύ διαφορετική και κυρίως υπεύθυνη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τις χαλασμένες μπαταρίες τις συγκεντρώνουμε σε ξεχωριστούς κάδους και τις προορίζουμε για ανακύκλωση. Έναν τέτοιο κάδο ανακύκλωσης μπαταριών έχουμε και στο σχολείο μας.

Τι είναι η ανακύκλωση μπαταριών;
Ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες, δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων της μπαταρίας και η επαναφορά τους στον φυσικό και οικονομικό κύκλο, με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων. Τελικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και η μείωση του όγκου απορριμμάτων.

Γιατί να κάνω ανακύκλωση; Ποιο είναι το δικό μου προσωπικό όφελος;

Τα οφέλη από την ανακύκλωση μπαταριών είναι κοινά για όλους, Δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς. Σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης, η ανακύκλωση μπαταριών γίνεται για:
Την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών
Την μείωση του όγκου των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στα ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων)
Την εξοικονόμηση πρώτων υλών
Την εξοικονόμηση ενέργειας
Την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Την συνεισφορά στον πολιτισμό, εφόσον η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί δείκτη πολιτισμού.

Πώς μπορώ εγώ να συνεισφέρω στην προστασία του περιβάλλοντος
από τις βλαβερές ουσίες των μπαταριών;

Αναζητήστε τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μπαταριών ΑΦΗΣ, από όπου οι μπαταρίες συλλέγονται για να ανακυκλωθούν. Έτσι προστατεύετε το νερό και το έδαφος από επικίνδυνες για την δημόσια υγεία ουσίες.

Ποιες μπαταρίες μπορώ να πετώ στον κάδο ανακύκλωσης μπαταριών;

Όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1500 γραμμάρια, είτε αυτές είναι πρωτογενείςίας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες). Επίσης δεν παίζει ρόλο το είδος της συσκευής από την οποία προέρχονται (κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές) αρκεί να μην είναι ενσωματωμένες στο προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου