Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Παιδί και κατασκήνωση


Η κατασκήνωση είναι κάτι παραπάνω από διακοπές. Η κατασκήνωση βοηθά το παιδί να περάσει καλά, να ξεκουραστεί αλλά και να «εργαστεί». Στην κατασκήνωση ένα παιδί μαθαίνει να δουλεύει ομαδικά με άλλα παιδιά και εφήβους, μαθαίνει να συνεργάζεται και αρχίζει να αποκτά μία αίσθηση ότι η ζωή επεκτείνεται και πιο πέρα από το σπίτι, το σχολείο και το φροντιστήριο.
Αρχικά προσπαθήστε να σκεφθείτε την κατασκήνωση ως μια εμπειρία μάθησης. Για εσάς! Ίσως είναι η πρώτη φορά που εσείς ως γονείς θα αφήσετε το «μικρό» σας εκτός «φωλιάς». Ίσως είναι η πρώτη φορά που θα χρειαστεί να «αφήσετε τον έλεγχο» σε κάποιον άλλον και ίσως είναι η πρώτη φορά που θα κληθείτε να εμπιστευθείτε το παιδί σας (χωρίς να είστε από πάνω του). Αυτή η εμπειρία μπορεί να σας δημιουργήσει ένα μικρό ή μεγάλο βαθμό άγχους. Αυτό το άγχος θα χρειαστεί να το διαχειριστείτε δημιουργικά ώστε να μην το μεταβιβάσετε στο παιδί σας.
Το παιδί επίσης μπορεί να παρουσιάσει σημάδια άγχους. Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι να μην αντιδράτε υπερβολικά ή αντίθετα μην ελαχιστοποιείτε αυτά που νιώθει. Μη σπεύσετε να πάρετε το παιδί από την κατασκήνωση αλλά πείτε του για παράδειγμα: «Είσαι εδώ 5 μέρες, προτείνω να μείνεις άλλες 5 μέρες. Σε αυτό το διάστημα θα δούμε τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζεις και θα βρούμε τρόπους να τα λύσουμε».
Προσπαθήστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες γύρω από την κατασκήνωση. Το παιδί κάποιες στιγμές μπορεί να βαρεθεί ή να μην περνάει «φανταστικά». Το ίδιο συμβαίνει και στο σπίτι, και στο σχολείο και στη ζωή. Αν παρ’ όλες τις προσπάθειες τις δικές σας και του παιδιού, τελικά το παιδί θελήσει να φύγει, προσπαθήστε να φερθείτε μαλακά. Πείτε για παράδειγμα: «Είναι εντάξει που δεν έμεινες φέτος. Θα βρούμε άλλους τρόπους να διασκεδάσουμε το καλοκαίρι. Του χρόνου μπορούμε να συζητήσουμε αν θέλεις να ξαναδοκιμάσεις». Το παιδί μπορεί να αισθανθεί ένοχο «που δεν τα κατάφερε» γι’ αυτό χρειάζεται οι γονείς να το καθησυχάσουν και να μην του δώσουν το μήνυμα ότι «απέτυχε».

Η επιστροφή του παιδιού
Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές ξεγνοιασιάς και ελευθερίας το να προσαρμοστεί το παιδί πάλι στο οικογενειακό πρόγραμμα είναι επίσης ένα θέμα που θα χρειαστεί την ανάλογη φροντίδα. Δώστε χώρο και χρόνο στο παιδί να ξαναμπεί φυσικά στο πρόγραμμα που έχει το σπίτι σας. Επαινέστε τις καινούριες του δεξιότητες και παροτρύνετέ το να τις χρησιμοποιεί στο σπίτι. Παράδειγμα πείτε του: «Στην κατασκήνωση παρατήρησα ότι έστρωνες το κρεβάτι σου πολύ ωραία. Αυτό μπορείς να συνεχίσεις να το κάνεις και εδώ».
Υπενθυμίστε μαλακά τους κανόνες που ισχύουν στο σπίτι. Για παράδειγμα πείτε: « Τώρα που γύρισες θέλω να σου θυμίσω ότι για ύπνο θα πέφτεις στις 21.30 αντί για τις 22.15 που κοιμόσουν στην κατασκήνωση. Αυτό γίνεται γιατί εδώ θα ξυπνάς πιο πρωί ώστε να φεύγω και εγώ για τη δουλειά στην ώρα μου».
Η Κατασκήνωση μπορεί να είναι μια πολύ εμπειρία για κάποια παιδιά. Για κάποια άλλα μπορεί να είναι μία αδιάφορη κατάσταση στην οποία δεν επιθυμούν να βρεθούν. Κάποια άλλα δεν θέλουν ούτε καν να το σκεφτούν να πάνε! Αντιμετωπίστε μοναδικά,  το μοναδικό παιδί σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου