Επέστρεψε το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 μέσω Λονδίνου από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών του 12oυ Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, που συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο συντονιστής του προγράμματος κ. Τσιρίκας Κωνσταντίνος δάσκαλος ειδικής αγωγής, ο υποδιευθυντής του σχολείου κ. Φακαλής Κωνσταντίνος, ο εκπαιδευτικός της πληροφορικής κ. Μπουρσανίδης Αντώνιος και ο εκπαιδευτικός Γαλανόπουλος Κωνσταντίνος.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του διετούς εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο "Alice in Wonderland: Discovering our roots" και διήρκησε 5 μέρες (από 11/3 έως 16/3). Στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχουν έξι σχολεία από πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Λιθουανία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Η πρώτη μέρα του προγράμματος, περιλάμβανε επίσκεψη στο McKinney Primary School & Nursery του Dundrod, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Μπέλφαστ. Εκεί τύχαμε μιας εξαιρετικής υποδοχής από τους οικοδεσπότες Βορειοϊρλανδούς στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, μια υποδοχή στην οποία συμμετείχαν όλες οι τάξεις.
Ακολούθησε μια πρώτη ξενάγηση στους χώρους της σχολικής μονάδας και η ανταλλαγή κάποιων συμβολικών δώρων, ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των κρατών. Τα μέλη των αποστολών παρουσίασαν τις δράσεις τους αναφορικά με ένα φιλανθρωπικό event, στο πλαίσιο του προγράμματος "Alice in Wonderland: Discovering our roots". Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε το Κοινοβούλιο και την Όπερα της πόλης.
Τη δεύτερη μέρα του προγράμματος, μπήκαμε στον παιδικό σταθμό (Nursery) καθώς και σε δύο τάξεις (αντίστοιχες των δικών μας Γ' και Δ'), έχοντας την ευκαιρία να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων στο McKinney Primary School. Μία εκπαιδευτικός του σχολείου, μας έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση για το πώς αντιμετωπίζουν περιπτώσεις παιδιών που δεν έχουν την αγγλική σαν μητρική τους γλώσσα, μέσα στο ευρύ πλαίσιο της διαφορετικότητας! Μια ιδιαίτερα χρήσιμη προσέγγιση, καθώς αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν πάμπολλες πλέον και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια!
Ακολούθως επιστρέψαμε στο Μπέλφαστ, για μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης και συνάντηση με την Δήμαρχο της πόλης. Το απόγευμα της ίδια μέρας (13/3), όλοι οι εκπαιδευτικοί πήγαμε στο Πανεπιστήμιο της πόλης, στον βοτανικό κήπο, καθώς και στο Μουσείο του Μπέλφαστ.
Την τρίτη μέρα, επισκεφτήκαμε στις αίθουσες διδασκαλίας των υπολοίπων τάξεων του σχολείου, είδαμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των διδακτικών αντικειμένων, συνομιλήσαμε τόσο με τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς ανταλλάσσοντας απόψεις. Είχαμε την τύχη να δούμε παρουσιάσεις δράσεων του σχολείου, με σημείο αναφοράς ένα πρόγραμμα για τα Eco Schools, ενώ στη συνέχεια η αντιπρόσωπος του σχολείου του Λονδίνου, μας έκανε μια σύντομη και περιεκτική παρουσίαση του twinspace.
H πρωινή μας παρουσία στο σχολείο ολοκληρώθηκε με τη γιορτή του αποχαιρετισμού σε παρακείμενη αίθουσα η οποία ανήκει στην εκκλησία της περιοχής, μια εκδήλωση που πραγματικά μας εντυπωσίασε! Απολαύσαμε εξαιρετική παραδοσιακή μουσική και χορό, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από φαγητά της περιοχής...
Η Παρασκευή 15/3 ήταν ελεύθερη μέρα για όλους μας και έτσι είχαμε τη δυνατότητα να βρεθούμε στην κλειστή αγορά St George's Market και στη συνέχεια στο εντυπωσιακό Μουσείο του Τιτανικού...
Τέλος το Σάββατο 16/3 ήταν ημέρα επιστροφής, μια επιστροφή που ολοκληρώθηκε το βράδυ με την άφιξή μας στη Θεσσαλονίκη μέσω Λονδίνου.
Όλες τις μέρες της παρουσία μας στο Dundrod, μάς δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες της Ευρώπης, να παρακολουθήσουμε από κοντά τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόζονται στη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς να χρησιμοποιούνται βιβλία, να γνωρίσουμε τον πολιτισμό τους και να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις. Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε από την παραμονή μας εκεί ήταν πραγματικά μοναδικές.