Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ανοιξιάτικες αλλεργίες

Η άνοιξη ήρθε και επίσημα φέρνοντας και τις αλλεργίες της! Η ανοιξιάτικη αλλεργία, από τα εισπνεόμενα, εκδηλώνεται συνήθως ως αλλεργική ρινίτιδα, με ή χωρίς συνοδό επιπεφυκίτιδα ή και αλλεργικό άσθμα.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Το τσουνάμι

Το τσουνάμι είναι υδάτινο φαινόμενο, που μπορεί να δημιουργηθεί  κατά την απότομη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού, σε έναν  ωκεανό,  μια θάλασσα, μια λίμνη ή ένα φιόρδ. Το τσουνάμι εκδηλώνεται σαν κύματα, τα οποία στα βαθιά νερά των ωκεανών ταξιδεύουν με ταχύτητα 210 μέτρων/δευτερόλεπτο ή 756 χιλιομέτρων/ώρα. Διαδίδονται με μέτωπα κυμάτων, που μπορούν, να πλησιάσουν σε πλάτος, ακόμα και τη γήινη περίμετρο

Φουκοσίμα. Το νέο Τσερνόμπιλ;

(Αφιέρωμα στο Τσερνόμπιλ)

     Οι μεγαλύτεροι από εμάς, με τρόμο θυμόμαστε το 1986 όταν ξαφνικά όλη η Ευρώπη και όχι μόνο, βρέθηκε μπροστά σε πυρηνικό όλεθρο. Ήταν τότε, που στο εργοστάσιο Πυρηνικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ, εξερράγη ο αντιδραστήρας Ν0 4 και άλλαξε η ζωή χιλιάδων ανθρώπων….

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΠΡΙΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΖΩΟ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΛΑ

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν τους αρέσουν τα σκυλιά κι απλώς δεν τα αποκτούν. Κάποιοι άλλοι όμως τα παίρνουν και μετά από λίγο  καιρό επειδή τα βαριούνται τα πετούν στα σκουπίδια , τα δέρνουν και τα αφήνουν να φύγουν. Ξέχασα να πω ότι μερικοί τα παίρνουν χωρίς πολλή σκέψη και μετά όταν μεγαλώσουν  τα διώχνουν  επειδή δεν είναι ωραία.
Κάποια μέρα είχα πάει με την αδελφή μου στο πάρκο  και είδαμε έναν κύριο  να δέρνει  το σκυλάκι του με μια ζώνη.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη θερινή ώρα

Τι είναι θερινή ώρα

Η θερινή ώρα (είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ιστορία

   Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα! Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα ήταν από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας την θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.

Εφαρμογή στην Ελλάδα και Ευρώπη

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Μην ξεχάσουμε την ώρα ….


  

Τα ξημερώματα της Κυριακής, ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου της Θερινής Ώρας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά και στη χώρα μας.  

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η παρέλαση του σχολείου μας

Ένας θαυμάσιος καιρός, ανοιξιάτικος, έδωσε την ευκαιρία που χρειαζόταν σε όλα τα σχολεία της πόλης μας να παρελάσουν με την ανάλογη λαμπρότητα. Μια λαμπρότητα που ταίριαζε με τον ερχομό της άνοιξης, αλλά και με το μέγεθος της εθνικής μας επετείου που τιμούμε σήμερα. Χιλιάδες κατερινώτες ξεχύθηκαν στον κεντρικό δρόμο της πόλης για να καμαρώσουν τα νιάτα της πόλης μας που παρέλασαν περήφανα.

Η ιστορία του μπακαλιάρου ...

Εθνικό μας φαγητό για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος υγράλατος με σκορδαλιά. Πως, όμως, καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και πως ενσωματώθηκε στις διατροφικές μας συνήθειες ο μπακαλιάρος ή αλλιώς βακαλάος;
Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινά με την εποχή των Βίκινγκς, όπου πρωτοεμφανίστηκε σαν εμπορικό προϊόν περί το 800 μ.Χ..
Μάλιστα, λέγεται ότι κυνηγώντας βακαλάους οι Βίκινγκς ανακάλυψαν κατά λάθος τον «νέο κόσμο». Τη σκυτάλη από αυτούς πήραν οι Βάσκοι ψαράδες, οι οποίοι ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και οδηγήθηκαν στο πάστωμα του, μέσα από το οποίο πέτυχαν πρώτον, να έχουν φαγητό που διατηρείται στα μακρινά τους ταξίδια και δεύτερον, βρήκαν μια τροφή νηστίσιμη, αλλά και φθηνή για το λαό της Ισπανίας.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η γιορτή του σχολείου μας


Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκε στο σχολείο μας η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. Από την προηγούμενη εβδομάδα κιόλας οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών προετοιμάζονταν πυρετωδώς. Οι προσπάθειες αυτές δικαιώθηκαν και με το παραπάνω. Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε στη γιορτούλα ο Δ/ντής του σχιλείου κ. Φελεκίδης Γιώργος ενώ τη σχετική ομιλία εκφώνησε η δασκάλα της Ε1 κ. Τσιτουρίδου Μαρία.
Η συνέχεια ήτα καταπληκτική! Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης μάγεψαν τους γονείς τους με τις εκπληκτικές ερμηνείες τους και μας έβαλαν όλους στο πνεύμα της μεγάλης επετείου.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Αλέξανδρος & Δημήτριος Υψηλάντης

 
"Οι Υψηλάντες" Ζωγραφιά του μαθητή Νταμπώση Εμ.

    Ο Αλέξανδρος και ο Δημήτριος Υψηλάντης είναι το καύχημα του Εικοσιένα. Απόγονοι μεγάλης και ιστορικής οικογένειας, παιδιά του ημεμόνα της μολδοβλαχίας, θυσίασαν ημεμονικά αξιώματα, τίτλους, τεράστιο πλούτο και την ίδια τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους.

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Το απολυτίκιο της γιορτής:
«Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον, και του απ' αιώνος Μυστηρίου η φανέρωσις. Ο Υιός του Θεού Υιός της Παρθένου γίνεται, και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται. Διό και ημείς συν αυτώ τη Θεοτόκω βοήσωμενΩ Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου.»

Στις 25 Μαρτίου εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την χαρμόσυνη δηλαδή είδηση, που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας. Είναι μέρα χαράς και αγαλλίασης. Η Εκκλησία επιτρέπει την βρώση ψαριών ακόμα και αν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου «πέσει» μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα αργίας. Η παράδοση λέει ότι αυτήν την ημέρα ούτε τα χελιδόνια δεν χτίζουν τις φωλιές τους.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Χελιδόνια, παραδόσεις & προλήψεις


Παραδόσεις
Σύμφωνα με την παράδοση η χελιδόνα ήταν άλλοτε μια πολύ όμορφη κοπέλα. Την απήγαγε -παρά τη θέλησή της- κάποιος νέος που την αγαπούσε πολύ. Η χελιδόνα δεν τον ήθελε και για να γλυτώσει απ' αυτόν υποκρινόταν τη μουγκή επί τρία ολόκληρα χρόνια μέχρι που το πίστεψε εκείνος και την άφησε για να πάρει κάποια άλλη. Κατά την ώρα όμως του γάμου του η νύφη πέταξε ένα πειραχτικό λόγο για τη χελιδόνα και τότε εκείνη δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το θυμό της και της απάντησε. Ο γαμπρός κατάλαβε το τέχνασμα και όρμησε καταπάνω της. Πρόφτασε μάλιστα και την άρπαξε από τις κοτσίδες, αλλά επενέβη ο Θεός και για να τη σώσει την έκαμε πουλί κι έμειναν στα χέρια του γαμπρού μόνο οι κοτσίδες.. Απομείνανε όμως και σ' αυτή δύο πλεξίδες κι αυτές έγιναν η ψαλιδωτή ουρά του χελιδονιού.
Προλήψεις Πιστεύεται πώς όταν σκοτώσει κάποιος χελιδόνι, θα πεθάνει κάποιος από το σπίτι του, ακριβώς τη μέρα που θα φύγουν τα χελιδόνια για την Αφρική και η ψυχή του θ' ακολουθήσει το κοπάδι για να καλύψει την κενή θέση που δημιούργησε.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΤΑΧΙΝΟΨΩΜΟ



Σαρακοστή θρησκευτική νηστεία που διαρκεί σαράντα μέρες. Σαρακοστεύω σημαίνει νηστεύω, αντίθετο αρταίνομαι,μεταφορικά σημαίνει στερούμαι κάτι,ιδιαίτερα κάτι φαγώσιμο,αλλά για να μη στερηθούμε την απόλαυση του φαγητού,προτείνω μια εύκολη,γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγή το ταχινόψωμο.
ΥΛΙΚΑ

Έρχονται τα χελιδόνια!



Κανένα άλλο πουλί δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ, όσο το χελιδόνι. Ο λαός πιστεύει ότι τα χελιδόνια μαζί με τον κούκο, φέρνουν την άνοιξη. Έρχονται κάθε Μάρτιο από την Αφρική (ανάμεσα στη Λιβερία και το Ζαΐρ) και ξαναγυρίζουν εκεί το Σεπτέμβριο. Αυτά που βλέπουμε να περνούν πρώτα, στις αρχές του Μάρτη είναι περαστικά από τη χώρα μας και συνεχίζουν το ταξίδι τους για τις βόρειες χώρες. Αρχές Απρίλη θα εγκατασταθούν στην πόλη μας και δε χάνουν καιρό. Αρχίζουν να ανακατασκευάζουν αμέσως τις παλιές φωλιές τους. Η φωλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δέκα συνεχή χρόνια. Την έφτιαξε με λάσπη και σάλιο και ο ήλιος την έκανε ανθεκτική σαν από τσιμέντο.
Αξιοθαύμαστο είναι ότι επιστρέφουν κάθε χρόνο στις ίδιες φωλιές. Ας δούμε πώς το καταφέρνουν αυτό: Όλα τα αποδημητικά έχουν μια Ηλιακή πυξίδα, δηλαδή την ικανότητα να μη χάνουν την πορεία τους σε σχέση με τον ήλιο.

Για την Άνοιξη...

Μια δροσοσταλίδα γλίστρησε δειλά στη φυλλωσιά
και σκίρτησε το κόκκινο μπουμπούκι.
Στο ευλογημένο πέταγμα της μέλισσας
γνώρισε η μέρα τη χαρά της
κρυμμένη μες στην άνοιξη
και μες στις πεταλούδες ……………

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η αξιολόγηση στο σχολείο…

Με ευκαιρία τη σημερινή συνάντηση στο σχολείο μας για την ενημέρωση των γονέων, που αφορά την πρόοδο των παιδιών τους, καλό είναι να επισημάνουμε τα εξής:
Όταν μιλάμε για αξιολόγηση των μαθητών εννοούμε κυρίως τη διαδικασία ελέγχου του βαθμού με τον οποίο οι μαθητές κατακτούν τους σκοπούς και τους στόχους, τους οποίους επιδιώκει το σχολείο.
Σκοπός της αξιολόγησης είναι η αποτίμηση του μαθησιακού αποτελέσματος. Να διαπιστώσουν διδάσκοντες και διδασκόμενοι τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Με την αξιολόγηση στο σχολείο:
*      Ελέγχουμε το βαθμό κατάκτησης των γνωστικών αντικειμένων καταγράφοντας την επίδοση των μαθητών.
*      Καλύπτουμε στοιχεία της συνολικής παρουσίας τους στο σχολείο, όπως την προσπάθεια, τη συμμετοχή, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία με συμμαθητές κ.α.
Επιπλέον, με την αξιολόγηση, εκτιμώνται ορισμένα στοιχεία, όπως:

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Κυρά Σαρακοστή


Την κυρα Σαρακοστή
Φτιάξαμε όλοι με χαρτί
Την κρεμάσαμε ψηλά
Τις βδομάδες να μετρά.

Δίχως στόμα και μιλιά
να νηστέψει πιο καλά
με τα χέρια σταυρωτά
να προσεύχεται σωστά.

Η βδομάδα σαν περνά
κόψε πόδι απ’ τα επτά
φάε και καμιά φακή
μέχρι να’ρθει η Λαμπρή.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ημερίδα Σχολικών Δραστηριοτήτων

     
 Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ημερίδα Σχολικών Δραστηριοτήτων η οποία συνδιοργανώθηκε  από τους υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου.
     Την Ημερίδα παρακολούθησαν Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί και Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων που υλοποιούν ή προτίθεται να υλοποιήσουν προγράμματα Σχολικών δραστηριοτήτων.

     Τα θέματα της ημερίδας αφορούσαν:
α) «Η χρήση των σατιρικών σκίτσων στην περιβαλλοντική Εκπαίδευση – το φαινόμενο του Θερμοκηπίου»
β) «Προσεγγίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από τη δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση»

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας


Λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιατί γιορτάζουμε την αναστήλωση των αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως κατά της φοβερής αιρέσεως των Εικονομάχων, των αιρετικών δηλαδή εκείνων που δεν εδέχοντο να τιμούν τις άγιες Εικόνες. Το <<Ωρολόγιο>> της Εκκλησίας γράφει: Για εκατό και πλέον χρόνια διαταράχθηκε η Εκκλησία με διωγμούς από κακοδόξους εικονομάχους. Πρώτος υπήρξε ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος και τελευταίος ο Θεόφιλος, ανδρας της αγίας Θεοδώρας, η οποία μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε την εξουσία και στερέωσε πάλι την Ορθοδοξία μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο. Η Βασίλισσα Θεοδώρα διακήρυξε δημόσια ότι ασπαζόμαστε τις Εικόνες, όχι λατρευτικά, ούτε ως Θεούς, αλλά ως εικόνες των αρχετύπων. Την πρώτη Κυριακή των νηστειών το έτος 843, η Θεοδώρα μαζί με το γιό της αυτοκράτωρα Μιχαήλ, λιτάνευσαν και αναστήλωσαν τις άγιες εικόνες μαζί με τον κλήρο και το λαό.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η Μεγάλη Σαρακοστή…

      Δεν μπορεί να υπάρξει Σαρακοστή χωρίς νηστεία. Όμως φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι σήμερα ή δεν παίρνουν τη νηστεία στα σοβαρά ή, αν την παίρνουν, παρεξηγούν το πραγματικό σκοπό της. 

Η νηστεία ή η αποχή από τις τροφές δεν είναι αποκλειστικά μια χριστιανική συνήθεια. Υπήρχε και υπάρχει ακόμα σε άλλες θρησκείες ή και πέρα από τις θρησκείες. Σήμερα οι άνθρωποι νηστεύουν για πάρα πολλές αιτίες. Είναι πολύ βασικό λοιπόν να ξεχωρίσουμε το μοναδικό περιεχόμενο στη χριστιανική νηστεία..
   Σαρακοστή  ορίζεται το διάστημα των σαράντα  ημερών που  αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει  την  Κυριακή  των  Βαΐων.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Το σταυρόλεξο της διατροφής

Στα πλαίσια του προγράμματος «Διατροφή και διατροφικές συνήθειες» έγινε προσπάθεια να γνωρίσουν οι μαθητές ποια είναι η σωστή διατροφή, ποια τρόφιμα θεωρούνται απαραίτητα σε καθημερινή βάση και ποια πρέπει να αποφεύγουμε.
Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος προέκυψε και το παραπάνω σταυρόλεξο το οποίο καλείστε να λύσετε κάνοντας "κλικ" στη φράση ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ.


Καλή επιτυχία!!!

Ημερίδα Σχολικών Δραστηριοτήτων

 Την Παρασκευή στο σχολείο μας και ώρα 16:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για εκπαιδευτικούς που υλοποιούν προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων. Η Ημερίδα συνδιοργανώνεται από τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου, με την παιδαγωγική υποστήριξη των Σχολικών Συμβούλων Δημοτικής Εκπαίδευσης και της Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής του νομού μας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τιμητικές διακρίσεις

Το περασμένο μήνα διεξήχθη το πανελλήνιο πρωτάθλημα χορού Ελλάδος στην πόλη των Αθηνών, στο κλειστό γήπεδο Βριλησσίων. Στο πρωτάθλημα αυτό συμμετείχαν και μαθήτριες του σχολείου μας μέσω σχολών χορού της πόλης μας, όπου και φοιτούν.
Συγκεκριμένα στην κατηγορία ομάδων Hip-Hop Junior ηλικίας 6 – 12 ετών συμμετείχε η μαθήτρια της Δ2 Τάξης Λούλα Μαριλένα και στην κατηγορία Junior Latin 5 dances η μαθήτρια της  ΣΤ΄ τάξης Κρομλίδου Ειρήνη.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η κυρά Σαρακοστή

Σαράντα μέρες κράταγε η νηστεία πριν το Πάσχα. Τόσες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Τις τρεις πρώτες μάλιστα μερικές γυναίκες δεν έβαζαν στο στόμα τους τίποτα, ούτε καν ψωμί ή νερό και την τέταρτη έτρωγαν μόνο ειδικά φαγητά - καρυδόπιτα, σούπα με φασόλια, πετιμέζι. Πόσο αργά περνούσε η σαρακοστή για όσους νήστευαν και νήστευαν οι περισσότεροι.
Η "κυρά Σαρακοστή" ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλογριά. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν. Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο. Στη Χίο το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Καθαρά Δευτέρα

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

 Τ΄ ακούτε τι παράγγειλε η Καθαρή Δευτέρα;
Πεθαίν΄ ο Κρέος, πέθανε, ψυχομαχάει ο Τύρος
σηκώνει ο Πράσος την ουρά κι ο Κρέμμυδος τα γένεια
Μπαλώστε τα σακούλια σας, τροχίστε τα λεπίδια
και στον τρανό τον πλάτανο, να μάσουμε στεκούλια
(Δημοτικός σατυρικός θρήνος Φθιώτιδας)  

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Οι χαρταετοί

Σήμερα στην τάξη μας στην ώρα των εικαστικών φτιάξαμε όμορφους και πολύχρωμους χαρταετούς.
 Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της
καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού.

Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν. Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της - τα λεγόμενα κούλουμα. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται είτε από ελαφρύ ξύλο είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί.

Το αποκριάτικο έθιμο της Χάσκας στο Α1


Σήμερα στην τάξη μας αναβιώσαμε το έθιμο της Χάσκας. Δέσαμε σε ένα ξύλο μια κλωστή και κρεμάσαμε ένα αβγό. Ο καθένας μας προσπαθούσε με το στόμα του να “πιάσει” το αβγό. Δεν ήταν και πολύ εύκολο γιατί έπρεπε να έχουμε τα χέρια μας πίσω από την πλάτη! Κάποιοι είμασταν τυχεροί και δαγκώσαμε ένα μεζέ…

Το Γαϊτανάκι - γαϊτάνι (έθιμο αποκριάς)

Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς. Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο!
Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα.

Η Χάσκα. Αποκριάτικο έθιμο

Η «Χάσκα» γίνεται στο τέλος της οικογενειακής συγκέντρωσης. Ο γεροντότερος δένει μία κλωστή στον κλώστη, στον πλάστη δηλαδή με τον οποίο ανοίγονται τα φύλλα της πίτας, και στην άκρη της κλωστής δένεται ένα ξεφλουδισμένο βραστό αυγό. Όλοι κάθονται οκλαδόν σε γύρο και από τη μέση ο παππούς κουνάει σαν εκκρεμές το αυγό στα στόματα των μελών της οικογένειας, τα οποία έχουν «δεμένα» στην πλάτη τα χέρια τους, και προσπαθούν να χάψουν το αυγό. Η διαδικασία είναι πολύ διασκεδαστική γιατί δεν είναι εύκολο να φαγωθεί το αυγό.
Όταν συμβεί αυτό βάζουν φωτιά στην κλωστή και αν καεί ολόκληρη θεωρείται «καλός οιωνός» για την οικογένεια.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Παιδιά με ειδικές ικανότητες!!!

 








Χθες μας επισκέφτηκαν στο σχολείο μας μαθητές του Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κατερίνης!! Η επίσκεψή τους μας έδωσε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και να διαπιστώσουμε τις ιδιαίτερες ικανότητές τους… Κάναμε μαζί μάσκες αποκριάτικες και περάσαμε πολύ όμορφα. Μάθαμε τα ονόματά τους, την ηλικία τους και συζητώντας τους ρωτήσαμε αν πέρασαν καλά. Χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν μας διαβεβαίωσαν ότι τους αρέσει στο σχολείο μας.
Πάνω απ’ όλα, αυτό που καταλάβαμε από την επίσκεψη των μαθητών του Ειδικού, είναι ότι τα παιδιά αυτά δε χρειάζονται λύπηση γιατί είναι ίδια με εμάς …

Μια επίσκεψη στο μουσείο σύγχρονης τέχνης.


Χθες πήγαμε στο μουσείο  σύγχρονης τέχνης. Εκεί είδαμε πίνακες με γεωμετρικά σχήματα  και πολλά είδη χρωμάτων. Επίσης μπήκαμε σε τρεις αίθουσες και στη μία από αυτές κατασκευάσαμε όλοι έναν δικό μας παράξενο πλανήτη. Στην άλλη αίθουσα είδαμε την πρώτη διαστημική ταινία με την βασίλισσα  Αελίτα .Ύστερα είδαμε ένα αεροπλάνο της παλιάς εποχής . Κι όλα αυτά μας έκαναν να νιώσουμε  ευχάριστα , συναρπαστικά περνώντας την ώρα μας πολύ ωραία.

Επίσκεψη στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 

Τετάρτη 2 του Μάρτη

Επίσκεψη στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κ.Μ.Σ.Τ.) στη Θεσσαλονίκη
(στις Εγκαταστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε. Μονής Λαζαριστών)

Τι είδαμε σε μια έκθεση με τίτλο:
«Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη και Εξερεύνηση του Διαστήματος»

Η έκθεση αποτελεί μια περιήγηση στην εξέλιξη της τέχνης και της επιστήμης στη Ρωσία των αρχών του αιώνα(1900-1930). Σε μια εποχή που οι άνθρωποι μιας χώρας μόλις έχουν κατακτήσει την ελευθερία τους και αποκτούν όλο και περισσότερα δικαιώματα, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει. Τέχνη και τεχνολογία συνδυάζονται για να υλοποιήσουν το όνειρο των πολιτών της Ρωσίας για μια ζωή πιο εύκολη και για ένα διαφορετικό και ελπιδοφόρο μέλλον.
Αυτοί οι άνθρωποι, επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργάτες και αγρότες, αρχίζουν να παρακολουθούν τις τεχνολογικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις στην Ευρώπη και κάνουν οι ίδιοι ένα βήμα παραπέρα αναπτύσσοντας την Τέχνη τους και πραγματοποιώντας τεχνολογικά επιτεύγματα.
Οι πιλότοι, ως το επάγγελμα του μέλλοντος, αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες και προκαλούν το θαυμασμό των απλών πολιτών.
Παράλληλα όμως, δίνουν το έναυσμα για φαντασιακά ταξίδια πέρα από το γνωστό έως τότε κόσμο, τα διαστημικά ταξίδια.
Έτσι λοιπόν οι επιστήμονες παρατηρούν το σύμπαν και καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους, ανακοινώνουν και δημοσιεύουν συγγράμματα που προσεγγίζουν τον άγνωστο ως τότε κόσμο του διαστήματος, τους πλανήτες, τα αστέρια, τους γαλαξίες.
Οι καλλιτέχνες από τη μεριά τους ο καθένας με το δικό του μέσο και την φαντασία του αποτυπώνουν την αντίληψη για το διάστημα και τις προσδοκίες των ανθρώπων για την κατάκτησή του.

Χοροί του κόσμου: Αφρικάνικος & Μακαρένα

Από την αρχή του έτους στο σχολείο μας διδάσκεται το μάθημα του χορού οργανωμένα. Κάθε εβδομάδα οι μαθητές όλων των τμημάτων έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό χορών όχι μόνο ελληνικών, αλλά και ξένων. Έχει αποφασιστεί μάλιστα στο τέλος του σχολικού έτους να παρουσιαστεί μια πολιτιστική εκδήλωση με  ενσωματωμένο πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα. Ευκαιριακά όμως, όπως συνέβη και στον αποκριάτικο χορό του Συλλόγου Γονέων, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές μας να παρουσιάσουν τις χορευτικές τους ικανότητες και να ξεδιπλώσουν το πλούσιο ταλέντο τους. Αποσπάσματα μπορείτε να παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο στο Yotube.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιάς μας

 


Με αφορμή την καθαρά Δευτέρα και τη μεγάλη Σαρακοστή που έρχεται, επισκεφτήκαμε το φούρνο του κ. Γκανά για να μας δείξει πώς γίνονται οι λαγάνες.
Στο φούρνο μας υποδέχτηκε η κ. Βαγγελιώ. Μας έδειξε όλη τη διαδικασία. Πρώτα έβαλε στο ζυμωτήρι όλα τα υλικά: χλιαρό νερό, ζάχαρη, αλάτι, μαγιά και αλεύρι. Ζυμώθηκαν για 10 λεπτά περίπου. Αφού ζυμώθηκε η ζύμη καλά, την έκοψε σε κομμάτια 800 γραμμαρίων, για τη μεγάλη λαγάνα, και 600 γραμμαρίων για τη μικρή. Τα κομμάτια αυτά τα πέρασε σε ένα μηχάνημα, την πλαστική, το οποίο τα έπλασε στο σχήμα της λαγάνας και τα έβαλε σε ταψιά. Μετά η κ. Βαγγελιώ τα έβαλε στη στόφα για να φουσκώσουν. Ενδιάμεσα έβγαλε τις λαγάνες, τις ψέκασε με νερό και τις πασπάλισε με σουσάμι. Όταν θα φούσκωναν, θα έμπαιναν στο φούρνο για ψήσιμο.

Φτιάξτε τη δική σας λαγάνα!!!











ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι μαλακό
1 κουταλάκι γλυκό αλάτι
50 gr ζάχαρη

2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 25 gr νωπή μαγιά.
Σουσάμι

Προετοιμασία
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το σουσάμι. (Η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια.) Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
Πλάθουμε τις λαγάνες (λεπτές  κατά προτίμηση), τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Στις κατακόμβες του Αγίου Δημητρίου

 









Στην εκπαιδευτική εκδρομή που πήγαμε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, είδαμε τις κατακόμβες οι οποίες ήταν συγκλονιστικές. Εκεί θανάτωσαν τον Άγιο Δημήτριο. Πάνω από τις κατακόμβες, στην εκκλησία, υπήρχαν αγιογραφίες, ψηφιδωτά και ο τάφος του αγίου.
Προσκυνήσαμε όλες τις εικόνες που υπήρχαν στο ναό. Στην αριστερή πλευρά προσέξαμε ότι πρώτη-πρώτη ήταν η εικόνα της Παναγίας και ακριβώς δίπλα της ο άγιος της εκκλησίας. Δίπλα από τον Άγιο Δημήτριο ήταν η εικόνα του αγαπημένου φίλου του του, του Νέστωρα.

Λαχταριστές λαγάνες!!!



Στο πρόγραμμα διατροφικές συνήθειες με αφορμή το ξεκίνημα της Σαρακοστής, τα τμήματα Β1 και Β2 έφτιαξαν στο εργαστήριο του σχολείου μας παραδοσιακή λαγάνα.
Το κάθε παιδί ζύμωσε τη δική του λαγάνα και όλο το τραπέζι στολίστηκε από τα παιδιά με νηστίσιμα φαγητά…

Καλή Σαρακοστή!

«Μάρτης» ή «Μαρτιά»

 

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.