Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Αποκριάτικο ξεφάντωμα...



Μεγάλο αποκριάτικο, παιδικό ξεφάντωμα στον αποκριάτικο χορό του Συλλόγου μας. Δείτε στιγμιότυπα και απολαύστε τα!

Ο χορός του συλλόγου μας...


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι με μεγάλη επιτυχία ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Γονέων του 12ο Δ. Σ. Κατερίνης στο κέντρο Πιερίδα. Ο χορός είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και οι γονείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία έδωσαν ηχηρό παρόν. Παράβλεψαν προς χάρη των παιδιών τους τις ομολογουμένως δύσκολα οικονομικά εποχές και γέμισαν τη σάλα. Από νωρίς οι μαθητές και οι μαθήτριες μασκαρεμένοι περίμενα με ανυπομονησία την έναρξη της εκδήλωσης. Προλόγισε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Πουζουκλίδου και απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των εκπαιδευτικών ο Δ/ντής του σχολείου μας κ. Φελεκίδης.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Όλοι στον αποκριάτικο χορό!!!!


Την Κυριακή στις 27 Φεβρουαρίου και ώρα 13.00  στο Κέντρο Πιερίδα θα πραγματοποιηθεί η ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Η προσέλευση του κόσμου αναμένεται να είναι αθρόα. όπως και πέρυσι. Με δεδομένο ότι γίνεται μέσα στο γενικότερο κλίμα και πνεύμα της Αποκριάς, όσοι θα παραβρεθούν, και ιδιαίτερα οι μαθητές, θα το ευχαριστηθούν. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει  με χορούς από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση των δασκάλων Φυσικής Αγωγής προετοιμάζονταν όλο τον τελευταίο καιρό στο σχολείο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι με αποκριάτικο χορούς από τους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι θα είναι ντυμένοι στην πλειοψηφία τους με στολές καρναβαλίστικες, σύμφωνα και με το πνεύμα των ημερών. Κατά πληροφορίες τη γιορτή θα συμπληρώσει με την παρουσία του και ένας κλόουν, ο οποίος θα φροντίσει να φτάσει το θερμόμετρο του κεφιού στα ύψη…

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ


                                                                    ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

ΑΠΟΚΡΙΑ

Ονομάστηκε έτσι, επειδή τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Λέγεται επίσης απόκριες, Απόκρεω, της Τυροφάγου, γιατί την εβδομάδα αυτή τρώνε μόνο γαλακτοκομικά και όχι κρέας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη καρναβάλι (Carneval, carnavale, από τις λέξεις<Carne=κρέας και Vale=περνάει).

Το έθιμο στην Ελλάδα

Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιές "εθνικές" γιορτές της ρωμαϊκής εποχής, τις γιορτές αφιερωμένες στην έκπτωση του θεού Κρόνου (Saturn) από τον Ήλιο Δία και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου.
Παλιότερα το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με μασκαράτες ομαδικές, χορούς γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα, έθιμα σε κάθε μέρος.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κωνσταντίνος Ξενόπουλος - αγιογράφος

 Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου τα τμήματα του σχολείου μας, Ε1 και Ε2, υποδεχτήκαμε τον κ. Κωνσταντίνο Ξενόπουλο, αγιογράφο. Μας μίλησε για την αγιογραφία, ένα είδος βυζαντινής τέχνης.
Μας έδειξε τα στάδια της αγιογράφησης ζωντανά, αγιογραφώντας μπροστά μας το πρόσωπο της Παναγίας. Καθόλη τη διάρκεια της επίδειξης μας μιλούσε και ταυτόχρονα απαντούσε στα ερωτήματά μας. Παρατηρώντας τον βήμα – βήμα διαπιστώσαμε πώς είναι δυνατό ένα άψυχο κομμάτι ξύλο να πάρει ζωή. Μέχρι και το τελευταίο λεπτό της παρουσίασής του το ενδιαφέρον μας ήταν αμείωτο και μάτια μας κολλημένα επάνω του. Ενθουσιαστήκαμε με το αποτέλεσμα και με όσα μας είπε. Άνοιξε μπροστά μας κάτι καινούριο, ο κόσμος της αγιογραφίας.
Τον ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας έδωσε να δούμε από κοντά πώς γίνεται ένα αγιογραφικό έργο. Υποσχόμαστε ότι σύντομα θα τον επισκεφτούμε και στο εργαστήριό του.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Καδράκια με την τεχνική της χαρτοπετσέτας (Decoupage)

Διαλέγουμε τη χαρτοπετσέτα που μας αρέσει. Απομονώνουμε το σχέδιο και κόβουμε περιμετρικά. Όσο πιο μικρό είναι το σχέδιο, τόσο πιο εύκολο θα είναι να στρώσει ωραία χωρίς να κάνει ζάρες.
Έπειτα αφαιρούμε από τη χαρτοπετσέτα τα δυο λευκά φύλλα κάτω από το σχέδιο και κρατάμε μόνο το τυπωμένο. Στην επιφάνεια που θέλουμε να στολίσουμε βάζουμε κόλλα και εφαρμόζουμε τη χαρτοπετσέτα. Στολίζουμε με ό,τι θέλουμε όπως γκλίτερ, χάντρες,
κορδέλες κ.λ.π.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ένα εκπληκτικό πρωινό...












 Χθες 14 Φεβρουαρίου  2011, η τάξη μας, Στ2, αποφάσισε να κάνει ένα υγιεινό πρωινό. Ζυμώσαμε το δικό μας ψωμί, σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Κώστα και της κ. Μαρίας. Στο μείγμα βάλαμε αλεύρι, μαγιά, λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη και νερό.
     Χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε μία από αυτές ανέλαβε να ζυμώσει και μία ομάδα χρησιμοποίησε αλεύρι ολικής αλέσεως. Με τη βοήθεια της δασκάλας μας καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το ζύμωμα. Στη συνέχεια πήραμε το ζυμάρι, το χωρίσαμε σε 18 κομμάτια και ο καθένας έκανε το δικό του σχήμα ψωμιού. Τα σχέδια που φτιάξαμε ήταν καρδούλες και κύκλοι. Πάνω σε κάθε ψωμάκι χαράξαμε τα αρχικά μας.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Εκδρομή στο κολυμβητήριο

Η ομάδα μας πριν τον αγώνα
 
Την Τετάρτη 9 Φεβρου- αρίου 2011 έγινε η εκδρομή του σχολείου μας στο κολυμβητήριο. Συμμετείχαν σ’ αυτή όλα τα τμήματα του σχολείου μας. Νομίζουμε ότι όλα τα παιδιά πέρασαν καλά. Το καταευχαριστήθηκαν. Τα αγόρια της ΣΤ΄ τάξης έπαιξαν ποδόσφαιρο με την ομάδα του Δημοτικού Σχολείου «Πλάτων». Υπήρχαν και πάρα πολλοί θεατές. Τα κορίτσια του σχολείου μας ζητωκραύγαζαν συνεχώς και ενθάρρυναν τους παίκτες μας. Στο πρώτο ημίχρονο ο αγώνας ήταν ένας μονόλογος δικός μας. Προηγηθήκαμε 10 – 1 !!! Στο δεύτερο ημίχρονο προηγήθηκε το «Πλάτων» 1 – 0, 2 -1 και 3 – 1. Με μια αντεπίθεση διαρκείας όμως πετύχαμε δυο τέρματα και τους ισοφαρίσαμε 3 - 3 ! Τότε οι αντίπαλοί μας αποθαρρύνθηκαν και εγκατέλειψαν τον αγώνα…
Σε όλο το γυρισμό τα παιδιά πανηγύριζαν τη μεγάλη νίκη. Μόλις επέστρεψαν στο σχολείο πήραν τις τσάντες τους και φύγαν για τα σπίτια τους. Τα παιδιά του ολοήμερου όμως παρέμειναν μέχρι τις 16.00.
Τώρα με ανυπομονησία περιμένουμε την επόμενη εκδρομή!

Από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Άγιος Χαράλαμπος

Ο άγιος Χαράλαμπος καταγόταν από την Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Γεννήθηκε στα τέλη του 1ου αιώνα μ. Χ. και μαρτύρησε σε ηλικία 113 ετών. Όταν ξέσπασε διωγμός εναντίον των Χριστιανών, στα χρόνια του Σεπτιμίου Σεβήρου, κάποια πνευματικά τέκνα του αγίου Χαραλάμπους προσπάθησαν να τον πείσουν να φύγει, για να μην το συλλάβουν. Εκείνος, φυσικά, αρνήθηκε, γιατί είναι αδύνατο στον καλό ποιμένα να εγκαταλείψει το ποίμνιό του την ώρα του κινδύνου και γιατί ήταν έτοιμος κάθε στιγμή για την ομολογία και το μαρτύριο.
Συνελήφθη και βασανίσθηκε απάνθρωπα, αλλά αντιμετώπισε τα φρικτά βασανιστήρια με θαυμαστή ανδρεία, αφού προηγουμένως ομολόγησε με παρρησία την πίστη του. Αρκετοί στρατιώτες, από αυτούς που διατάχθηκαν να βασανίσουν τον γέροντα Ιερέα, βλέποντάς τον να υπομένει τα απάνθρωπα βασανιστήρια με τόση γενναιότητα, αλλά και με απίστευτη ηρεμία, καθώς και τα θαύματα που έγιναν με την προσευχή του, πίστεψαν στον Χριστό και τον ομολόγησαν Κύριο και Θεό τους.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Επιτέλους, εκδρομή!!!


Σήμερα πήγαμε τον πρώτο περίπατό μας από την αρχή του σχολικού έτους. Η μέρα ήταν καταπληκτική και ο ήλιος λαμπερός. Ξεκινήσαμε στις 9.00 το πρωί και πήγαμε με τα πόδια στο κολυμβητήριο. Γρήγορα απλωθήκαμε και καλύψαμε όλους τους χώρους. Γήπεδα, κερκίδες και αλσύλλιο. Σε λίγο ήρθαν και άλλα δυο Δημοτικά για περίπατο. Ήταν το 7ο και το ιδιωτικό «Πλάτων». Ούτε που καταλάβαμε πως πέρασε η ώρα…

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Πρώτες βοήθειες


Τη Δευτέρα 7/2/2011 μας επισκέπτηκε ο κύριος Δημήτρης Κατιρτζής από τον Ερυθρό Σταυρό και μας μίλησε για τις πρώτες βοήθειες. Τόνισε ότι οι πρώτες ενέργειες στον τόπο του ατυχήματος γίνονται με όποια  μέσα είναι διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή, καθώς στόχος είναι να σωθεί η ζωή του θύματος. Ο άνθρωπος που προσφέρει πρώτες βοήθειες πρέπει να αντιμετωπίζει το θύμα με προσοχή και να φροντίζει για την ασφάλειά του. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος! Απαραίτητη είναι η κλήση στο Ε.Κ.Α.Β. και η αναφορά του τόπου του ατυχήματος και του αριθμού των τραυματιών.
Επιπλέον, ο κύριος Δημήτρης μας μίλησε για δήγματα φιδιών και τις αλλεργίες που μας περιμένουν στο κατώφλι της άνοιξης.
Θα χαρούμε πολύ να μας επισκεπτεί ξανά.γιατί μας ενημέρωσε για χρήσιμα πράγματα!

Συντακτική ομάδα: Τα παιδιά της Ε2

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η διατροφολόγος στο σχολείο μας

Σήμερα ήρθε στο σχολείο μας η διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Ευαγγελία Γερμάνη και μας μίλησε για το ρόλο της σωστής διατροφής στην ανάπτυξή μας. Υγιεινή διατροφή σημαίνει να παίρνουμε τις σωστές τροφές χωρίς πολλές θερμίδες έτσι ώστε να έχουμε γερό σώμα, καλή άμυνα, δυνατό και καθαρό μυαλό. 

Α΄ βοήθειες


Την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου θα επισκεφτεί το σχολείο μας - έπειτα από πρόσκλησή μας- ο.κ.  Κατιρτζής Δημήτριος αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης.. Θα μιλήσει στους μαθητές των τάξεων Στ΄ και Ε΄ για τις πρώτες βοήθειες που θα πρέπει να παρέχουμε μετά από ένα ατύχημα, όταν συμβεί κάποιος τραυματισμός, καθώς και τεχνικές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Η ενημέρωση για τα παραπάνω θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων στις 12.00 το πρωί. Όσοι γονείς επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις α΄ βοήθειες μπορούν να προσέλθουν.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Τρώγοντας σωστά ...


Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου φιλοξενούμε στο σχολείο μας τη διατροφολόγο κ. Γερμάνη Ευαγγελία. Θα μιλήσει στους μαθητές μας για τη σημασία των δημητριακών στη ζωή μας και για την αναγκαιότητα λήψης πρωινού. Όσοι γονείς θα επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την ενημέρωση θα πρέπει να παραβρίσκονται στην αίθουσα εκδηλώσεων στις 10.00 το πρωί.

Ζωγραφική με συμμετρικό σχέδιο


Οι μαθητές διπλώνουν ένα χαρτί στη μέση. Σε μια από τις δύο εσωτερικές επιφάνειες απλώνουν διαδοχικά τα χρώματα και μετά διπλώνουν το άλλο μισό. Ανοίγοντας το χαρτί έχουν μια ζωγραφιά με συμμετρικό, αφηρημένο συνήθως σχέδιο και στις δύο επιφάνειες. Τα παιδιά με τη φαντασία τους δίνουν ένα όνομα στο έργο τους.


Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Χάραγμα σε λαδοπαστέλ


Τα παιδιά έχουν καλύψει όλη την επιφάνεια του χαρτιού με διάφορα έντονα χρώματα λαδοπαστέλ. Όταν τελειώσουν παίρνουν μαύρη τέμπερα και βάφουν πάνω από το λαδοπαστέλ.
Το αφήνουν να στεγνώσει καλά και αρχίζουν να χαράζουν. Τα εργαλεία χάραξης μπορεί να είναι οδοντογλυφίδες, ξυλάκια για σουβλάκια ή οποιοδήποτε αντικείμενο κρίνουμε κατάλληλο να αποδώσει τη χάραξη που θέλουμε…

Υπαπαντή του Χριστού μας

                                                                                                                                                                                                       
 Σήμερα ( 2α Φεβρουαρίου ), εορτάζεται η Υπαπαντή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Το 541 μΧ, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός καθιερώνει την εορτή της Υπαπαντής, της ημέρας δηλαδή που ο Ιησούς Χριστός προϋπαντήθηκε στον Ναό του Σολωμόντα από τον γέροντα ιερέα Συμεών.
Σύμφωνα με τον νόμο του Μωυσή, κάθε πρωτότοκο αρσενικό παιδί έπρεπε να αφιερώνεται στον Θεό και να προσφέρει, την τεσσαρακοστή ημέρα από τη γέννησή του, θυσία στον Θεό ένα ζεύγος τρυγόνων ή δυο νεοσσούς περιστερών (Λουκά β 22-24, Έξ. ιγ 2, Λευιτ ιβ 6-8 ). Έτσι η Θεοτόκος, 40 ημέρες μετά τη Γέννηση του Χριστού, πήγε τον υιό της στην Ιερουσαλήμ για να τον παρουσιάσει στο Ιερό. Αυτή την ημέρα και την ώρα που έμπαιναν στον Ναό η Παναγία, ο Ιησούς Χριστός και ο Ιωσήφ ο μνήστωρ, βρέθηκε εκεί ο δίκαιος Συμεών, φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, για να τους προϋπαντήσει στην είσοδο. Ο Συμεών, που ήταν ένας δίκαιος, ευλαβής και ηλικιωμένος ιερέας,είχε πληροφορηθεί από θεία αποκάλυψη, ότι δεν θα πεθάνει προτού δει τον αναμενόμενο Μεσσία και Σωτήρα του κόσμου.       Ο Συμεών περιμένει στην είσοδο του ναού κι εκεί συναντιέται με τον Ιησού, τον οποίο οδηγεί στο ιερό συνοδευόμενος από την Παναγία και τον Ιωσήφ. Ο Συμεών δέχτηκε στις αγκαλιές του τον Κύριο έχοντας καταλάβει από θεία φώτιση ότι αυτός είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Τι πρέπει να κάνω αν αρρωστήσω από γρίπη


Τι θα πρέπει να κάνω αν αρρωστήσω από γρίπη

Δεν είναι αναγκαίο κάθε άτομο που πάσχει από γρίπη ( την κοινή  ή την νέα γρίπη ) να δει
γιατρό.
Αν κατά τα άλλα είστε υγιής  και πάσχετε από ελαφριά συμπτώματα γρίπης, κάντε τα εξής :
1)      Μείνετε σπίτι και να μην πάτε στη δουλειά, στο σχολείο σε τόπους κοσμοσυρροής ή  δημόσιες συγκεντρώσεις μέχρι να φύγουν τα συμπτώματά σας. ( περίπου 7 ημέρες)
2)      Αποφύγετε, όπου είναι δυνατόν  επαφή με άλλα άτομα.
3)     Πλένετε τα χέρια σας τακτικά και πάντα μετά από βήξιμο ή φτάρνισμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό και σαπούνι ή τρίψιμο των χεριών με οινόπνευμα.
4)     Σφουγγίζετε  επιφάνειες που αγγίζονται συχνά  (όπως είναι τα τηλεχειριστήρια ή πόμολα της πόρτας)  χρησιμοποιώντας απολυμαντικό τακτικά ή ένα σφουγγάρι που περιέχει οινόπνευμα.
5)     Καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας όταν βήχετε και φταρνίζεστε και όταν χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλα, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε βάλει προσεκτικά σε σακούλα σκουπιδιών .
6)     Να παραμένετε  ξαπλωμένοι ,να  πίνετε μπόλικα υγρά ( πορτοκαλάδες, νερό  ) και για την ανακούφιση από πόνους , πυρετό, βήχα  να χρησιμοποιείτε παυσίπονα και αντιβηχικά.
                                                                                                                                                                                                                                           Αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά  για ανάρρωση.

Ο Άγιος Τρύφωνας

Ο `Αγιος Τρύφωνας θεωρείται από το λαό μας ως φύλακας των αμπελιών και προστάτης των αγρών, της βλάστησης και της καλλιέργειας, οπότε οι αγρότες τον τιμούσαν ιδιαιτέρως. Να μην ξεχνάμε κιόλας πως κάποια χρόνια πριν, κάθε οικογένεια στην ύπαιθρο, έφτιαχνε το μοσχοβολιστό κρασάκι της, που θα τη συντρόφευε στις κρύες νύχτες του χειμώνα και στα γλέντια του καλοκαιριού, από τ'αμπέλια του κήπου ή του χωραφιού της. Κι ο `Αγιος Τρύφωνας, πέρα από την εξουσία που του προσδίδεται κατά των τρωκτικών που μαστίζουν στους αγρούς, είναι ο άγιος που παριστάνεται ακόμα και στις εικόνες με το κλαδευτήρι στο χέρι και τον γιορτάζουμε την εποχή που ξεκινάνε τα κλαδέματα, τα τόσο σημαντικά για τη μετέπειτα ανάπτυξη του αμπελιού και την ποιότητα του κρασιού που θα μας προσφέρουν τα τσαμπιά του.
Αγρότες, κηπουροί κι ειδικά αμπελουργοί, κάνανε στην εκκλησία αρτοκλασία με κόλλυβα. Σε περιοχές της Ανατολικής Θράκης (Σκόπελος, Πέτρα), πηγαίνανε και λίγα δράμια στάρι στην εκκλησιά, να τα ευλογήσει ο παπάς και γυρίζοντας στο σπίτι να τα ρίξουν μέσα σε άλλο σπόρο. Και, φυσικά, τέτοια μέρα γινόταν αγιασμός τον οποίον και χρησιμοποιούσαν μονάχα για να ραντίσουν τα χωράφια και τα αμπέλια τους.

Ο Φλεβάρης


Φλεβάρης δεύτερος μήνας του χρόνου και τελευταίος μήνας των Ρωμαίων. Το 153 π.Χ. καθιερώθηκε ο Ιανουάριος πρώτος μήνας του χρόνου και έτσι ο Φεβρουάριος πήρε τη δεύτερη θέση.
Φεβρουάριος είναι μήνας θρησκευτικός και μήνας των νεκρών (θανατούσια - ψυχαρία). Στα ψυχοσάββατα του Φλεβάρη οι νοικοκυρές πάνε κόλλυβα στην εκκλησία για τις ψυχές. Ο μήνας αυτός είχε παρόμοια σημασία και στα αρχαία χρόνια. Υπήρχανε πολλές γιορτές κάθαρσης και αναγέννησης, γιορτές χαράς και γιορτές του έρωτα. Ο Φλεβάρης αν και μήνας κρύος, κρατά ζεστή τη γη για να δώσει ζωή η άνοιξη που έρχεται.