Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Η ώρα άλλαξε!

 Σήμερα το βράδυ, στις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα, η ώρα άλλαξε! Όσοι ξεχάσαμε να προβούμε στη σχετική ρύθμιση των ρολογιών, ας επισπεύσουμε! Για όσους μάλιστα αναρωτιούνται γιατί κάθε χρόνο εναλλάσσονται η θερινή με τη χειμερινή ώρα, σας παραθέτουμε το ιστορικό.

 

Η θερινή ώρα  είναι ένα μέτρο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον 20ο αιώνα για την καλύτερη αξιοποίηση του ηλιακού φωτός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τη συνακόλουθη εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Μετά την πετρελαϊκή κρίση των αρχών της δεκαετίας του 1970 απόκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα και εφαρμόστηκε και στη χώρα μας.

 

Το μέτρο συνίσταται στην τοποθέτηση των ρολογιών κατά μία ώρα μπροστά συνήθως κατά το διάστημα ανάμεσα στην τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.Η πρακτική αυτή προτάθηκε για πρώτη φορά από τον πολυπράγμονα Βενιαμίν Φραγκλίνο (1705-1790), έναν από τους Ιδρυτές - Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

 

Το 1784, όταν υπηρετούσε ως πρεσβευτής στο Παρίσι, έβλεπε τους Παριζιάνους να ξυπνούν νωρίς για να κάνουν οικονομία στα κεριά και να αξιοποιούν καλύτερα το φως της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου