Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Ασφάλεια παιδιών: 11 βασικοί κανόνες που πρέπει να διδάξουμε

ο τελευταίο διάστημα δύο ανήλικα κορίτσια ηλικίας 10 ετών εξαφανίστηκαν στη χώρα μας, η Μαρκέλλα από τη Θεσσαλονίκη και η Ιωάννα από τις Αχαρνές Αττικής, οι οποίες ευτυχώς εντός ενός 24ώρου βρέθηκαν σώες και είναι καλά στην υγεία τους.
Με αφορμή τα δύο αυτά περιστατικά θεωρώ ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα όλων των γονέων η ασφάλεια των παιδιών. Η σημερινή εποχή αναμφισβήτητα χαρακτηρίζεται επικινδυνότερη από ποτέ, αφού σχεδόν καθημερινά ακούμε στις ειδήσεις άσχημα γεγονότα που έχουν στο στόχαστρο ανήλικα παιδιά.

- Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ενισχύσουν την ασφάλεια των παιδιών;
1. Συζητήστε με τα παιδιά σας ήδη από την ηλικία των 3!
Εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σας ζητούν την άδεια πριν αποφασίσουν να πάνε κάπου. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να επαναλάμβάνετε συχνά ότι τα ίδια αποφασίζουν για το ποιος θα τα αγγίξει, αγκαλιάσει ή φιλήσει. Δώστε τους δηλαδή να καταλάβουν ότι τα ίδια είναι οι κύριοι του ευατού τους! Επομένως, επισημάνετε ότι δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παραβιάσει τη θέληση τους, ακόμη κι αν προέρχεται από το στενό οικογενειακό σας περιβάλλον.
2. Μιλήστε τους για «πονηρούς ανθρώπους» και όχι απλώς για «αγνώστους».
Μεγαλώσαμε ακούγοντας τη φράση: «Δεν πρέπει να μιλάμε σε ξένους» ή «Δεν παίρνουμε κάτι από ανθρώπους άγνωστους, όπως καραμέλες ή σοκολάτες».
Όμως σήμερα τα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι πολλά από τα παιδιά που κινδύνευσαν, γνώριζαν τον/η δράστη, αφού άνηκε στο στενό ή τον ευρύτερο κύκλο της οικογένειας.
Για τον λόγο αυτό είναι ωφέλιμο να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να αντιλαμβάνονται τους «πονηρούς ανθρώπους» ή όσους τους ζητούν να παραβιάσουν τους κανόνες ασφαλείας της οικογένειας ή ακόμη και τους ενήλικες που τους λένε να κρατήσουν μυστικά από τους γονείς τους.
Ένα από τα πιο γνωστά δέλεαρ για την αρπαγή ή την απομάκρυνση των παιδιών από τους γονείς τους λαμβάνει χώρα με τη χρήση ενός χαριτωμένου κουταβιού, το οποίο φυσικά αποτελεί αδυναμία των περισσότερων παιδιών. Ως εκ τούτου σας καλώ να παρακολουθήσετε όλοι το παρακάτω κοινωνικό πείραμα που προβάλλει πόσο εύκολο είναι για τον επίδοξο δράστη να απομακρύνει το παιδί σας από τους οικείους του:
3. Μην αναγράφετε το ονοματεπώνυμο του παιδιού πάνω στο σακίδιο του.
Είναι καλό να μην φαίνονται τα προσωπικά στοιχεία του παιδιού πάνω στη τσάντα του, γιατί εάν κάποιος επίδοξος κακοποιός φωνάξει το παιδί με το όνομά του, κερδίζει την εμπιστοσύνη του και το κάνει να τον εμπιστευτεί με αποτέλεσμα να είναι πιθανότερο να το ξεγελάσει.
4. Συμβουλέψτε το παιδί να τρέξει προς την αντίθετη κατεύθυνση, εάν δει στον δρόμο κάποιο «ύποπτο» αυτοκίνητο.
Εξηγούμε στο παιδί μας πως είναι προτιμότερο, όταν περπατάει στον δρόμο να επιλέγει πάντα το αριστερό πεζοδρόμιο, για να έχει τη δυνατότητα να βλέπει τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Έτσι, εάν κάποια στιγμή συμβεί να το πλησιάσει κάποιος άγνωστος οδηγός για να του ζητήσει τάχα κάτι, να μπορεί να αντιληφθεί τις κινήσεις του αλλά και να τρέξει γρήγορα προς την αντίθετη κατύθυνση από το αυτοκίνητο.
5. Εγκαταστήστε εφαρμογές παρακολούθησης στο κινητό σας.
Μέσω αυτού του χρήσιμου gadget και με τη βοήθεια του GPS, μπορείτε να βλέπετε τις συντεταγμένες στις οποίες βρίσκεται το παιδί σας όπως και το επίπεδο της μπαταρίας του κινητού του τηλεφώνου.
Life360 Locator iOS| Android
GPS Phone Tracker iOS| Android
6. Φορέστε στο παιδί σας ένα ρολόι με ενσωματωμένο κουμπί πανικού.
Τα gadget συναγερμού διατίθενται με τη μορφή ρολογιού, βραχιολιού ή μπρελόκ. Οι γονείς μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για κινητά μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς την τοποθεσία του παιδιού τους και εάν πατήσει το παιδί ένα κουμπί, το σήμα λαμβάνεται από τους γονείς ή την υπηρεσία ασφαλείας.
BuddyTag
Major-GSM Panic
7. Λέμε στο παιδί ότι σε περίπτωση ανάγκης πρέπει να φωνάξει δυνατά: «Δεν τον γνωρίζω!».
Εξηγήστε στο παιδί ότι εάν κάποιο άγνωστο πρόσωπο το αρπάξει, τότε μπορεί και έχει το δικαίωμα να γίνει «κακό»: ρίχνοντας του κλοτσιές, δαγκώνοντας τον, τσιμπώντας τον, ώστε να τραβήξει την προσοχή των περαστικών για να το βοηθήσουν αλλά και για να πανικοβληθεί ο «ξένος» και να το βάλει στα πόδια. Πρέπει οπωσδήποτε να φωνάξει δυνατά: «Δεν τον γνωρίζω! Θέλει να με πάρει! ".
8. Πείτε στο παιδί σας ότι απαγορεύεται να μπαίνει μέσα στο ασανσέρ με άγνωστα άτομα.
Διδάξτε στο παιδί σας να περιμένει τον ανελκυστήρα με την πλάτη του στον τοίχο για να βλέπει όλους όσους το πλησιάζουν. Και αν αυτός είναι ξένος ή κάποιος άγνωστος, πείτε του ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πρόσχημα, για να μην μπει στο ασανσέρ μαζί του: μπορεί να προσποιηθεί ότι ξέχασε κάτι στο σπίτι και πρέπει να πάει να το πάρει. Εάν κάποιος γείτονας ή επισκέπτης το προσκαλέσει να μπει μαζί του, η καλύτερη επιλογή είναι να απαντήσει ευγενικά ότι οι γονείς του δεν του επιτρέπουν να μπαίνει στο ασανσέρ με άτομα που δεν γνωρίζει καλά. Εάν ένας ξένος προσπαθήσει, να το οδηγήσει στο ασανσέρ ή να κρατήσει το στόμα του κλειστό, πρέπει να πολεμήσει, να ουρλιάξει και να δαγκώσει δυνατά για να σώσει τον εαυτό του και τη ζωή του.
9. Επιλέξτε έναν μυστικό κωδικό για την οικογένειά σας.
Δημιουργήστε μαζί με το παιδί σας έναν μυστικό κωδικό ασφαλείας, τον οποίο θα γνωρίζετε μόνο εσείς. Έτσι, εάν προσεγγίσει το παιδί κάποιος άγνωστος και του πει ότι οι γονείς του του ζήτησαν να το πάρει, εκείνο θα του ζητήσει να του πει τον μυστικό κωδικό. Ο μυστικός κωδικός πρέπει να είναι κάτι απλό αλλά και απρόσμενο ταυτόχρονα, όπως «ξινή φράουλα» ή «ο παππούς πήγε στο χωριό» για να μην μπορεί να το μαντέψει εύκολα κάποιος ξένος.
10. Μιλήστε στο παιδί για τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως για παράδειγμα το facebook, το Instagram κ.ά ενέχουν πάρα πολλούς κινδύνους για τους νέους και ιδιαίτερα για τους εφήβους και τους μαθητές του δημοτικού σχολείου. Ενήλικες μπορούν να διαχειριστούν κακόβουλα την ανωνυμία που τους προσφέρει το διαδίκτυο και να φτιάξουν ψεύτικα προφίλ προσποιούμενοι τους μαθητές ή τις μαθήτριες με σκοπό να αποπλανήσουν νεαρά άτομα.
Γι' αυτό προσέξτε τον κύκλο επαφών των παιδιών σας, συζητήστε μαζί τους και παροτρύνετε τα να μη μοιράζονται τα προσωπικά τους στοιχεία όπως τη διέυθυνση κατοικίας, το σχολείο κλπ. Επιπρόσθετα, να μη δέχονται αιτήματα φιλίας από άτομα που δεν γνωρίζουν προσωπικά, ακόμη κι αν έχουν κοινούς φίλους. Ζητήστε τους τον κωδικό πρόσβασης, ειδικά από τα μικρότερα παιδιά, για να μπορέιτε να ελέγχετε τις συνομιλίες τους και να είστε σίγουροι για την ασφάλεια τους.
Τέλος, δείξτε τους έμπρακτα πόσο απλό και εύκολο είναι να τα ξεγελάσει κάποιος ενήλικας παριστάνοντας το παιδί δημιουργώντας με την αρωγή τους ένα ψεύτικο λογαριασμό στα social media. Έτσι, θα υποψιαστούν, εάν χρειαστεί πως κάτι που μπορεί να φαίνεται αληθινό, στην πραγματικότητα ίσως και να μην είναι!
11. Παίξτε παιχνίδια ρόλων και μίμησης.
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά από την εμπειρία. Tα παιχνίδια ρόλων, η δημιουργία μιας φανταστικής ιστορίας βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο, να προβληματιστούν πάνω σ' ένα γεγονός, να αποκαλύψουν άγνωστες πτυχές του και φυσικά να διασκεδάσουν. Μπορέιτε να παίξετε εσείς τον ρόλο του παιδιού και το παιδί τον ρόλο του επίδοξου κακοποιού, για να ενισχύσετε τη μνήμη του σε περίπτωση ανάγκης και τη σωστή του αντίδραση. Στο τέλος, βεβαίως καλό είναι να το διακωμωδήσετε, για να προσδώσετε στο «μάθημα» μια ευχάριστη χροιά.
Πηγή: Adme
Liakopoulou Anta
Classical Philologist / Professor of Greek Language & Literature – Special Education Teacher (MA in Special Education Needs) – Specialized in learning difficulties and behavioral problems


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου