Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

"Φίλοι είμαστε... όλοι εμείς μαζί!"






Δραστηριότητες χαλάρωσης και αποφόρτισης των μαθητών.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ Α ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 12ουΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Στα πλαίσια της συνεργασίας του σχολείου μας με την Επιτροπή Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ) πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση για τα παιδία της Α τάξης του Δημοτικού με θέμα τη Φιλία. Η Φιλία αποτελεί μια αρετή, είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα του παιδιού και στο σχολικό του περιβάλλον και επηρεάζει τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Το παιδί βιώνει την αξία της φιλίας μέσα από τη δική του επιλογή φίλου, τα χαρακτηριστικά του φίλου/ των φίλων, τη διάθεση να παίζει μαζί τους, να μοιράζονται χαρούμενες στιγμές, με σεβασμό στις ανάγκες του καθένα. Μέσα από τη φιλία μαθαίνει να βοηθά, να μοιράζεται, να αποδέχεται, να έχει θάρρος να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τον άλλον δίπλα του.
Την Τετάρτη 20-2-2019 και Τετάρτη 6-3-2019 (δυο εκπαιδευτικές συναντήσεις διάρκειας τριών ωρών) τα παιδιά κλήθηκαν μέσα από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια ρόλων να προσεγγίσουν τη θεματική της φιλίας και το δικαίωμά τους να αλληλεπιδρούν με τους συνομήλικους τους με σεβασμό στις ανάγκες τους και τη διαφορετικότητα. Στην παραπάνω δράση δόθηκε έμφαση στο «ζωντανό» κομμάτι αυτής της προσπάθειας όπως, στην ανάπτυξη των σχέσεων, στη συνεργασία, στην ομαδικότητα, στην αυτενέργεια, στην διαμόρφωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων των συμμετεχόντων στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Πρόκειται για μια πρόταση που επιχειρεί να προσεγγίσει πολλές πτυχές της κοινωνικής μας πραγματικότητας, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που προάγουν αξίες όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, οι ειλικρινείς και έντιμες σχέσεις, το γνήσιο ενδιαφέρον για τον άλλο και τη συλλογικότητα.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου και ξεκινούσαν με δραστηριότητες που στόχο είχαν οι μαθητές να χαλαρώσουν και να αποφορτιστούν. Να γνωριστούν καλύτερα μέσα από παιχνίδια γνωριμίας, εμπιστοσύνης, μοιράσματος τόσο συναισθημάτων όσο και της προσωπικής τους γνώμης για το κάθε μέλος της ομάδας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τα παιδιά κάθισαν σε έναν κύκλο χωρίς θρανία, και με αφετηρία το παραμύθι με τίτλο "Το αστέρι της φιλίας" βίωσαν μέσα από παιχνίδι ρόλων και συζήτησαν στη μεγάλη ομάδα προβληματισμούς όπως «τι είναι Φιλία;», «τι δεν είναι Φιλία;», «πως πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον προκειμένου να γίνουμε φίλοι;» κ.α. Η παραπάνω δράση φαίνεται να αποτέλεσε μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία για όλους μας καθώς κινητοποιηθήκαμε και αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το νόημα της ομαδικής δουλειάς, προσεγγίζοντας την αξία της Φιλίας μέσα από την ανάπτυξη αληθινών και έντιμων σχέσεων και περνώντας ένα μήνυμα για τον προληπτικό χαρακτήρα των σχέσεων στην αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και ισορροπία του κάθε παιδιού.
Στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση αυτής της δράσης συμμετείχαν η Εκπαιδευτικός της τάξης κα Δασκαλάκη Θεοδοσία, η Ψυχολόγος της ΕΔΕΑΥ κα Μακρή Όλγα και ο Κοινωνικός Λειτουργός κος Νικόπουλος Αποστόλης.


"Το αστέρι της φιλίας"
Διήγηση δραματοποίηση του παραμυθιού





Δραστηριότητες μαθητών





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου