Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Η βατομουριά μας


Μέσα στον κήπο του σχολείου μας σε περίοπτη θέση, δεσπόζει ένας σπάνιος αλλά και τόσο συνηθισμένος θάμνος, η βατομουριά μας. Την φύτεψε ο διευθυντής του σχολείου μας πριν από δύο περίπου χρόνια και αυτές τις ημέρες είναι «στην τρελή χαρά της»!!! έχει ανθίσει και οι μέλισσες στην κυριολεξία κάνουν γιορτή πετώντας από άνθος σε άνθος. Πριν κλείσουμε για τις καλοκαιρινές διακοπές μας, ελπίζουμε ότι  θα έχουμε τη χαρά να γευτούμε ζουμερά βατόμουρα. Πληροφορίες για το γνωστό θάμνο σας παραθέτουμε παρακάτω.

ΤΟ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ είναι ένας θάμνος ύψους 1,5 μ. με φύλλα πολυσχιδή και εύκαμπτα κλαδιά που φέρουν καρπούς σχετικά μεγάλους, χυμώδεις σκούρου κόκκινου σχεδόν μαύρου χρώματος, τα γνωστά μας βατόμουρα. Η συγκεκριμένη ποικιλία (αυτή που έχουμε κι εμείς) "THORNLESS EVERGREEN" δεν φέρει αγκάθια και είναι αειθαλής στα ζεστά κλίματα, όπως στις νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.
Καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη και μπορεί να αναρριχηθεί σε χαμηλούς φράχτες σε κήπους και κτήματα.
ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Σε …βασιλιά των «superfruits», των φρούτων με ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, αναδεικνύει τα ταπεινά βατόμουρα μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με αυτήν, τα βατόμουρα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά περιέχουν και θρεπτικά στοιχεία που παρέχουν ένα πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Ιδού ορισμένα από αυτά:
1. Έχουν πολλή βιταμίνη C. Αρχικά, αποτελούν μια πηγή πλούσια σε βιταμίνη C με διπλάσια περιεκτικότητα από το μύρτιλο. Όπως λέει η διατροφολόγος Ούρσουλα Άρενς, «η βιταμίνη C έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες για το σώμα. Είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την καρδιαγγειακή υγεία, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, βοηθά στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου από άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται την ίδια στιγμή, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας».
2. Πλούσια σε φυτικές ίνες: Η Άρενς κάνει λόγο και για το πεπτικό σύστημα λέγοντας ότι «τα βατόμουρα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα φρούτα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης».
 3. «Σωτήριες» τανίνες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των βατόμουρων είναι ότι είναι πλούσια σε τανίνες, για τις οποίες η διατροφολόγος του νοσοκομείου Princess Grace στο Λονδίνο Σάρα Ουίλσον, ενημερώνει ότι «σε ενδεχόμενη επαφή τους με το δέρμα, σφίγγουν τους ιστούς, γεγονός που βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια στη μείωση της ελαφρούς αιμορραγίας. Οι τανίνες έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική και ως κατάπλασμα για την επούλωση πληγών»
4. Αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες. Μια άλλη ιδιότητα είναι ότι περιέχουν ανθοκυανίνες που αποτελούν σύμφωνα με την Άρενς, «φυτικές χρωστικές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως εικάζεται». Μερικές από τις ανθοκυανίνες αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ περιέχουν και φλαβονοειδή που αποδεδειγμένα δρουν αποτελεσματικά έναντι του καρκίνου του δέρματος και του πνεύμονα.
 5. Προστατεύει και τα μάτια! Επιπρόσθετα, η λουτείνη που περιέχουν προστατεύει το μάτι δημιουργώντας χρωστικές στην ωχρά κηλίδα, την ευαίσθητη περιοχή στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ενώ συμβάλλει και στην πρόληψη οφθαλμικών βλαβών που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.
6.Μαγγάνιο για τα κόκαλα. Μία χούφτα βατόμουρα δίνει σχεδόν το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε μαγγάνιο, το οποίο, όπως λέει η Ουίλσον, «βοηθά στη δημιουργία ενός συνδετικού ιστού, ζωτικής σημασίας για την ισχυρή δομή των οστών».

 7. Φυλλικό οξύ. Τέλος, τα βατόμουρα περιέχουν φυλλικό οξύ, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων. Η πρόσληψή του συνίσταται και για τις έγκυες γυναίκες, καθώς έχει την ιδιότητα να βελτιώνει ανωμαλίες, όπως η δισχιδής ράχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου